JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helseduell med høy temperatur

Høyres Bent Høie frykter at private helseforsikringer vil undergrave solidariteten i helsesystemet, mens helseminister Jonas Gahr Støre frykter at Høyre vil gi private aktører et sugerør ned i statskassa.

2013032014100820131216221031

Hvordan det norske helsevesenet skal innrettes i framtida, blir et sentralt tema i valgkampen. Høyre vil satse mer på private helsetjenester, fritt sykehusvalg og partiet vil fjerne foretaksmodellen. Men Høyres sosialpolitiske talsmann, Bent Høie, ser et faresignal:

– Utviklingen går i retning av at en stadig større andel har privat helseforsikring gjennom arbeidsgiveren sin. De som tegner helseforsikring, er de som er friske og i jobb. Jeg er det redd det på sikt vil undergrave solidariteten i vårt system, sa Bent Høie da han møtte helseminister Jonas Gahr Støre til helsedebatt onsdag.

Løsningen for Høyre er å slippe de private til i langt større grad enn i dag. Det offentlige skal ta seg av utredning og en vurdering av pasientene, men etter det, skal man få velge fritt mellom offentlig eller privat behandling – på statens regning.

– I dag passer bukken havresekken, og det skaper køer, hevder Høie.

Vil kvitte seg med foretaksmodellen

Støre parerte med å minne om at Høyre tidligere har vært positive til private helseforsikringer.

– La meg minne om at Høyre senest i 2010 fremmet forslag om skattefradrag for helseforsikring, sa Støre.

– Det Høyre foreslår er en offentlig finansiert oppstart av private sykehus. Det kan være bra på noen områder, men ikke helse, sier Støre, som påpekte at han ikke er ideologisk motstander av at det offentlige kan kjøpe tjenester av enkelte private helseklinikker. Det skjer allerede i dag.

Helseministeren vil beholde dagens foretaksmodell, mens Høyre vil kvitte seg med den.

– Jeg tror vi har behov for at en større del av helsetjenestene i framtida må løses nær pasientene. Vi ser en overadministrering med dagens regionale foretak. Dessuten må vi flytte politikken tilbake til Stortinget, mener Høie.

Gahr Støre har i det siste blitt mer overbevist om at det er viktig å beholde det regionale nivået.

– Sentralisering er dårlig. Spesielt for regionene Vest, Midt og Nord. Det vil skape distanse til sykehusene, mener helseministeren.

Sugerør i statskassa

Under dagens debatt ga Støre uttrykk for bekymring for Høyres privatisering. Han mener det vil føre til at de private tar over de enkle oppgavene, og det offentlige sitter igjen med de dyre helsetjenestene.

– Det vil føre til at de private stikker et sugerør ned i statskassa. I tillegg vil viktig kompetanse forsvinne fra de offentlige sykehusene, mener helseministeren.

– Det er behov for de private helsetjenestene for å få ned køene, og vi vil bruke mer av fellesskapets ressurser. På enkelte områder er det mangel på folk, men vi har et europeisk arbeidsmarked å hente kompetanse fra, sa Høie.

– Deltidskulturen den store utfordringen

Er et offentlig helsevesen en tapt sak? Nei, mener LOs nestleder Gerd Kristiansen, men hun mener det kan bli det dersom regjeringen byttes ut til høsten.

– Vi skal ha et en overordnet sykehuspolitikk som sørger for at alle får hjelp når de trenger det. Det får vi ikke ved et privat helsevesen, mener Kristiansen.

Selv om hun tidligere var imot foretaksmodellen, fortalte Kristiansen at hun etter noen endringer, er fornøyd med dagens løsning.

– Vi ønsker ikke at 30-40 helseforetak skal konkurrere om pasientene. Da slipper man markedet til, mener hun.

En av de store utfordringene i dagens helsevesen, er deltidskulturen, mener LOs nestleder.

– Hvis vi ikke tar tak i denne utfordringen får vi et mye dårligere helsevesen – vi lider av for dårlig bemanning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy