JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

75 øre i lønnstillegg

LO og NHO sa i natt ja til Riksmeklerens skisse i lønnsoppgjøret. Det betyr 75 øre i generelt lønnstillegg og kroner 1,40 ekstra til de lavlønte.

2013040810025020131216221740

einar.fjellvik@lomedia.no

torgny.hasaas@lomedia.no

Etter mekling flere timer på overtid fikk LO gjennomslag for sitt krav om at alle som er omfattet av tariffavtaler der gjennomsnittslønna ligger under 90 % av industriarbeidernes lønn skal ha lavlønnstillegg.

Også i meklingen mellom NHO og YS er det enighet. Resultatet her er det samme som mellom LO og NHO.

Advarsel fra Flåthen

Roar Flåthen mener nattens resultat er et ansvarlig oppgjør, men sender samtidig en advarsel til de som kommer etter om at de ikke må gå utover ramma for oppgjøret. Flåthen anslår ramma for oppgjøret til 3,4 prosent, inkludert en lønnsglidning på 1,4 prosent.

Last ned: Meklingsresultatet i sin helhet

– Dette er et ansvarlig oppgjør og det ligger godt under det som er Norges Banks prognose for lønnsoppgjøret, sier Roar Flåthen.

Det har vært full enighet i LO-delegasjonen om å anbefale meklingsresultatet. Siden årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør sendes ikke meklingsresultatet ut til uravstemning. Den formelle godkjenning skjer på LOs representantskapsmøte i juni.

– Les også: LOs pressemelding

NHO fornøyd

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er spesielt fornøyd med at lønnstilleggenne blir 50 øre lavere enn i fjor og hun mener dette markerer et taktskifte. Mens ramma for årets oppgjør er 3,4 prosent utgjorde fjorårets lønnsvekst 4 prosent. Det har ifølge Skogen Lund vært stor enighet i NHO-delegasjonen og hun understreker at alle står bak resultatet.

– Les også: Dette skriver NHO

Dette skal også gjelde de bedriftene som får merke lavlønnstillegget sterkest. Dette er for eksempel hotellnæringen som har mange kvinnelige ansatte.

Flåthen er glad for at det blir gitt et tillegg til disse gruppene, men påpeker at størstedelen av lønnsdannelsen i Norge skjer som lønnsglidning ved den enkelte bedrift og ikke ved de sentrale oppgjørene. Men han vil ikke gå med på Skogen Lunds karakterisering av nattens oppgjør som et taktskifte.

– Vi mener at dette er ansvarlig oppgjør og at vi har lagt oss på et ritkig nivå, sier Flåthen.

Strammer grepet om lederlønningene

For første gang har man også fått med en formulering i meklingsresultatet som knytter lederlønningene til lønnsveksten for de ansatte. «Partene forutsetter at den samlede lønnsveksten som avtale sentralt og lokalt skal være normgivende både for ledere og andre grupper av arbeidstakere» heter det i det anbefalte meklingsforslaget.

Kompromiss for økt kjøpekraft

Nattens resultat er et klassisk kompromiss. Da forhandlingene mellom LO og NHO startet krevde LO et generelt lønnstillegg på en krone timen. NHO gikk til forhandlingene med et standpunkt om at det i år ikke kunne gis noe generelt tillegg til ansatte i bransjer med lokal forhandlingrett. I løpet av forhandlingene beveget NHO seg til å akseptere et generelt tillegg på 50 øre i timen. Med Riksmeklerens bistand ble altså resultatet 75 øre.

I spørsmålet om lavlønnstillegg var NHO først og fremst opptatt av å få satt grensa for hvem som skulle få dette lavere enn ved 90 % av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men her fikk LO til slutt gjennomsag for sitt standpunkt.

Slår Roar Flåthens prognose om at årets lønnsvekst, inkludert lokale lønnstillegg, vil bli på 3,4 % til, vil de LO-organiserte også i år oppleve solid vekst i sin kjøpekraft. Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene har nemlig anslått at prisstigningen fra i fjor til i år blir på omkring 1,5 %.

Mer om LO/NHO-oppgjøret:

Riksmekleren: Penger og profil problemet

Klare for meklingsinnspurt

Varsler streik fra mandag

Forhandlingene brutt - NHO vil ha lønnsveksten kraftig ned

HK-Arntzen etter forhandlingsbruddet: Har aldri opplevd maken

Tariffoppgjøret i gang

Pensjonsveto fra NHO

Tomhendt debutant

LO tror det blir mekling med NHO

LO-lederen varsler pensjonsoppgjør

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy