JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet om ny barnevernslov: Gode forslag, men savner bemanningsnorm

– Vi er glad regjeringen løfter fram barnevernet på den måten de gjør, sier Raymond Turøy, nestleder i Seksjon helse og sosial i Fagforbundet i en kommentar til de foreslåtte endringene i barnevernsloven som statsråd Inga Marte Thorkildsen nå har oversendt Stortinget.

2013040812183320131214201043

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

At barnevernsinstitusjoner som drives av ideelle organisasjoner skal være unntatt fra anbudskaruseller og kunne drive med et langsiktig perspektiv, er noe av det positive som ligger i melingen, mener Turøy. Men han savner likevel en presisering av hva "langsiktig" betyr i denne sammenheng, og han skulle også ønske at det var mulig å komme helt utenom private institusjoner i barenvernet.

Turøy hadde også ønsket at lovforslaget inneholdt en bemanningsnorm for barnevernet.

– I dag ser vi at ansatte ikke har nok tid til å gjøre de oppgavene de er satt til på en grundig og forsvarlig måte. Derfor har vi foreslått veiledende rammer for saksmengde per ansatt i det kommunale barnevernet.

«Vi får ikke god kvalitet i barnevernet uten at barnevernsbarna opplever kjærlighet,» sa Inga Marte Thorkildsen under sin presentasjon. Et utsagn som også sender viktige signaler til de ansatte, påpeker Turøy:

– I barnevernet har det vært mye oppmerksomhet rundt de høgskoleutdannede - og det er bra. Men som Fagforbundet også pekte på i vår høringsuttalselse til lovforslaget, er vi bekymret for utstøting av miljøarbeidere i barnevernet. Derfor er vi fornøyd med at statsråden nå trekker fram betydningen av omsorg og kjærlighet i barnevernet.

– Å vise omsorg og kjærlighet er ikke knyttet opp til utdanningsnivå. For som mange av barnevernsbarna selv sier: "Vi vil heller ha noen som bryr seg enn professorer."

Dette er de sentrale punktene i lovforslaget:

Sikre barns rett til å bli hørt og medvirke gjennom hele prosessen Sikre et tettere samarbeid mellom stat og kommune, mellom kommuner og mellom etater Sikre sterkere fagmiljøer og bedre kompetanse Styrke barns rettssikkerhet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy