vegard.velle@fagforbundet.no
Bakgrunnen er et brev sykehusledelsen sendte til fem ansatte som var passert særaldersgrensen (65 år) om å si opp jobben sin frivillig: ”Hvis du ikke sier opp selv, vil arbeidsgiver iverksette en oppsigelsesprosess”, sto det i brevet som ble sendt til de aktuelle sykepleierne, hjelpepleierne og renholderne.
”Dersom oppsigelse ikke foreligger innen ti dager, vil arbeidsgiver iverksette en oppsigelsesprosess”, sto det videre i brevet, som de tillitsvalgte, og spesielt Stein Oudenstad fra Fagforbundet, reagerte sterkt på.
Ledelsen tar selvkritikk
Rune Hummelvoll, HR-direktør ved Sykehuset Innlandet, tar selvkritikk for måten sykehuset formulerte seg på. Han synes det er viktig at den ansatte får en god avslutning på sitt arbeidsforhold.
– Jeg beklager hvis brevet vi sendte ut tidligere kom brått på den enkelte. Vi ønsker ikke å bruke den aktuelle ordlyden i framtiden.
Vurderer særaldersgrensene
Ledelsen har i ettertid prøvd å rydde opp, og har blant annet tatt kontakt med ansatte som mottok de aktuelle brevene.
– Vi har hatt to møter med Fagforbundet etter at denne saken kom for en dag. Og både Fagforbundet og vi ønsker å opprettholde retten og plikten til å fratre ved særaldersgrense. Det betyr at den ansatte har en plikt til å fratre, og at dette ikke er å betrakte som noen oppsigelse.
Sykehuset ser nå på sin policy knyttet til særaldersgrenser og vil legge fram et forslag til endringer. Hummelvoll understreker at nærmeste leder skal informere den ansatte om fratredelsen minst et halvt år før sykehuset varsler om dette.
Brev med uheldig ordlyd
Fagforbundets divisjonstillitsvalgte, Stein Oudenstad, bekrefter at ledelsen og Fagforbundet har møttes.
– Vi hadde et godt, oppklarende møte. Personalavdelingen gikk i seg sjøl og innså at alle formaliteter ikke var fulgt. De ville se nærmere på ordlyden i det utsendte brevet, slik at det ikke oppfattes som en oppsigelse.
Også Fagforbundet selvkritisk
Men også Fagforbundet tar selvkritikk.
– Jeg la meg flat for regelen om pliktmessig opphør av arbeidsforholdet ved oppnådd særaldersgrense og 30 års ansiennitet, forteller Oudenstad.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Marie Louise Somby/Árvu
Tri Nguyen Dinh
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen