JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fisk på menyen i Klukhagan barnehage

«Jeg liker ikke» er nesten alltid byttet ut med «jeg liker», når det serveres fisk i Klukhagan barnehage på Hamar. Og det er ofte. Faktisk spiser ungene fisk hver gang barnehagen serverer mat.

2013041109474620131216222101

Klukhagan barnehage har vært pilotbarnehage i Hedmark for prosjektet Fiskesprell – et nasjonalt kostholdsprogram for å få unger til å spise mer fisk. Da pilotperioden var ferdig, var barnehagen så fornøyd med prosjektet at de fikk tilbud om å forlenge et halvt år til.

Fisk på menyen

– Etter det var vi ikke i tvil om at vi ville fortsette på egen hånd. Vi rett og slett bestemte oss for å fortsette med fisk, sier styrer Mette H. Fjørtoft til Fagbladet.

Fagarbeider Karianne Storås bekrefter at det ikke var et vanskelig valg.

– Både vi og ungene trives med fisk på menyen. De fleste av oss har også hatt nytte av det privat. Jeg tror nesten alle har begynt å spise mer fisk hjemme etter at vi begynte med det i barnehagen, sier hun.

Spennende fisk

Fagbladet besøker barnehagen en dag hvor fajitas med laks og reker står på menyen. På kjøkkenet i den litt over fire år gamle kommunale barnehagen på Hamar, står ivrige unger fra stor avdeling rundt bordet og forbereder herligheten.

– Du kan bare rive opp de sukkerertene, Mathilde, sier Karianne Storås.

– Sånn ja, det blir bra!

På bordet utgjør mais, paprika, sukkererter og tomater et fristende fargespill. Dertil kommer rosa reker og laksen som skal pensles og stekes i ovnen.

Snart skal sultne unger velge tilbehør til sin fajitastallerken. Det gjelder å sørge for at maten frister øynene slik at appetitten vokser. Det vet Karianne Storås.

Ikke kjedelig

– Fisk er absolutt ikke kjedelig. Fajitas er nok en av favorittene til ungene og veldig populært, men vi har prøvd oss fram og funnet mange andre gode fiskeretter også, sier hun.

Fiskeeventyret begynte med at barnehagen først var representert på kurset Fiskesprell. Klukhagan hadde tre ansatte på kurset som var i regi av fylkeskommunen og prosjektet. På én dag fikk de opplæring i å lage en del spennende fiskeretter, samt tips til hva som kan gjøres for at unger skal få lyst på fisk.

– Fisk er ikke bare fisk. Det kan for eksempel være laks stekt i ovn, fiskeburgere, fiskepølser eller fiskesuppe. Derfor er det viktig å vise ungene at fisk er så mye forskjellig, med så mange forskjellige smaker, sier Karianne Storås.

Pilot fiskesprell

Etter kurset ble barnehagen spurt av Hedmark fylkeskommune om de ville være pilot på prosjektet Fiskesprell.

– Sunn mat passer med vårt mål om å være en grønn barnehage med en sterk miljøprofil. Vi er også sertifisert som Miljøfyrtårn. Med fisk på menyen blir det en helhet, sier Fjørtoft.

Barnehagen gikk i gang med å utarbeide prosjektbeskrivelse, og kalte sitt fiskesprell for «Sunn mat på alle fat». Søknaden ble innvilget, og barnehagen var i gang.

Kick off

Som en skikkelig knallstart på prosjektet arrangerte den lokale fiskeleverandøren, Knutstad & Holen, en egen samling – først for barna på dagtid og så for de ansatte på kveldstid.

– Barna fikk se, kjenne og lukte på mange forskjellige fiskeslag, og til og med se levende hummer! Vi ansatte hadde en skikkelig kick off hvor vi lærte å lage varierte retter. Det var utrolig mye god fiskemat, sier Mette Fjørtoft.

Siden har oppskriftsamlingen vokst på Klukhagan. Også når barnehagen serverer brødmåltider, er det bare fiskepålegg på menyen.

– Det er mye forskjellig det går an å servere; kaviar, fiskepudding, makrell i tomat, reker, røkelaks og så videre, sier barnehagestyreren.

Inn i ovnen

Men nå skal laksen til dagens fajitas inn i stekeovnen.

– Først må vi pensle, sier Karianne Storås som er klar med en olje blandet med krydder, blant annet litt hvitløk.

– Så glatt og deilig skinn fisken har, sier Astrid (4).

– Kjenn, sier Tinuis (5) som også lar Martinus (5) få kjenne.

– Vil du kjenne også? spør Mathilde (5) og lar hånda stryke over det glatte lakseskinnet.

– Vi har merket at ungene nå drar fisken mye mer med seg inn i lek. Alt som har med fisk å gjøre er en naturlig del av helheten nå. Når de leker butikk, leker de for eksempel ofte at de kjøper fisk, sier fagarbeider Karianne Storås. Hun understreker at det ikke er mer tidkrevende å lage fisk enn annen mat, og kan derfor absolutt anbe­fale flere barnehager å prøve fiskesprell!

Tennes lys

Mens laksen godgjør seg i ovnen, gjør ungene og Karianne Storås de siste forberedelsene til måltidet. Store, fine reker legges i boller. Takbelysningen dempes, og levende lys tennes slik at stemningen blir enda mer hyggelig.

– Vi gjør det vi kan for å lage en mest mulig koselig ramme rundt måltidet. Vi har ikke kjøkkenpersonell i barnehagene i Hamar. Derfor har vi bare ett varmt måltid for barna i uka, på onsdager for storbasen og på torsdager for småbasen. Disse dagene har vi mulighet til å ha med ungene på kjøkkenet og lage gode fiskemåltider på en pedagogisk måte, sier Fjørtoft.

Hun sier at dersom barnehagen skulle servert barna flere måltider, ville det gått på bekostning av alt det andre barnehagen kan tilby.

– Skulle våre ansatte stått mer på kjøkkenet for at ungene skulle fått ferdig mat i barnehagen, ville det gått utover tida vi har med barna. Det har jeg forklart foreldre som har ønsket at vi serverte mer mat i barnehagen, og det forstår de, sier Fjørtoft.

Grønn fisk

Da prosjekt Fiskesprell var nytt, hendte det at også at foreldre rynket på nesa over at det bare skulle være fisk å få i barnehagen. Nå er situasjonen snudd på hodet. Barnehagen ser at ungene stadig har mer fiskepålegg med seg når de kommer med matpakkene sine, og de dagene hvor barnehagen velger smøremat, er det altså bare fisk som pålegg. Dessuten er det flere og flere barn som spør om de ikke kan få forskjellige fiskeretter til middag hjemme.

– Vi har sett at prosjektet har inspirert foreldrene til å bruke mer fisk og sjømat i hverdagen. Det er vanskelig å stå imot fireåringen som møter mamma i porten og spør om de ikke kan ha slik grønn fisk hjemme også, sier Fjørtoft. Da kan det godt hende at det ikke går så mange dagene før fisk med pesto blir servert til middag.

Men akkurat nå sitter stort sett fornøyde unger rundt småbord og spiser fajitas-tallerkenen de har lagd seg med litt hjelp fra de voksne etter en runde rundt langbordet med tilbehør.

– Vi liker fisk, jeg liker laks, sier Astrid (4).

– Jeg syns torsk er best, sier Tinius (5).

– Fajitas, sier Mathilde (5).

Fiskesprell er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Norges sjømatråd.

Prosjektet er en direkte oppfølging av regjeringens handlingsplan for bedre kosthold for befolkningen.

Målet med Fiskesprell er å øke kunnskapene om sjømatens ernæringsmessige fordeler og gi unge gode smakserfaringer.

Virkemidlene er både å øke kunnskapene om sjømatens ernæringsmessige fordeler, og å la barn og unge erfare hvor godt sjømat smaker.

Fiskesprell kommer inn i barnehagene og kurser barnehagens ansatte. Kurset gir både kostholdsråd og konkrete tips til hvordan sjømat kan tilberedes til barns smak og ønsker.

Barnehager som ønsker å delta, kan kontakte Fiskesprells kontaktperson i eget fylke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy