ola.tommeras@fagforbundet.no
Stord kommune mottar 300.000 kroner årlig til sitt tre års prosjekt ”Saman om ein betre kommune”, et prosjekt for økt nærvær på arbeidsplassen som baserer seg på trepartssamarbeid. Nå har åtte foreninger gått sammen om en uttalelse der de blant annet påpeker at prosjektet ikke kan videreføres uten et trepartssamarbeid, og at dette rakner dersom de ansatte settes ut på anbud.
Forlater samarbeidet
Ordfører i Stord kommune, Liv Kari Eskeland (H), oppfatter uttalelsen som om fagforeningene truer med å gå ut av trepartssamarbeidet.
- Det synes jeg er leit, uttaler hun til avisa Sunnhordaland.
- Det er arbeidsgiver Stord kommune som selv forlater trepartssamarbeidet dersom de setter kommunale tjenester ut på anbud, understreker Per Jarle Valvatne, leder i Fagforbundet Stord.
- Jeg kan vanskelig se hvordan ansatte kan tas med i prosjekter, hvis kommunen først har kvittet seg med dem, sier han.
Uttalelsen ble sendt i går fra Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta, FO, NITO, FYSIO og NETF.
Av prinsipp
Uroen begynte i forrige måned. Administrasjonen foreslår å konkurranseutsette renholdstjenesten. Dette skjer på bakgrunn av en hestehandel i kommunestyret i desember, der Høyre og Frp gikk med på å innføre eiendomsskatt dersom det ble gjennomført konkurranseutsetting av kommunale tjenester.
Etter renhold skal det i neste omgang utredes konkurranseutsetting av alle helsetjenester, voksenopplæring og SFO samt salg av kommunale barnehager.
- Får de igjennom kravene sine så blir Stord kommune en skygge av seg selv, sier Valvatne.
Skaper uro
Renholdere i Stord fortviler etter forslaget. De siste åra har de opplevd store kutt og omfattende effektivisering. Kommunen er i dag blant de rimeligste på renhold i landet.
- Det er ikke stort annet igjen å spare på renhold enn de ansattes lønns- og pensjonsavtaler. Ansatte vil måtte bære personlige tap, for at kommunen skal forsøke å spare på denne måten, sier Valvatne, som legger til at det er høyst tvilsomt at kommunen oppnår noen besparelse overhodet.
- Det er store kostnader knyttet til slik konkurranseutsetting, blant annet med økt byråkratisering for å følge opp anbudskontraktene, viser Valvatne til.
- Det virker som om det er prinsipp og ikke penger som driver dem.
Fortsatt håp
Høyre og Frp har ikke flertall uten å få med seg sentrumspartiene i Stord.
- Det er fortsatt håp om at flertallet sier nei. Vi kommer til å fortsette å forsøke å overbevise partiene om at trepartssamarbeid er best – og da kan vi ikke sende de ansatte ut på anbud, sier Valvatne.
Ønsker å konkurranseutsette alt renhold.
Vil utrede for konkurranseutsetting: Alle helsetjenester, voksenopplæring og SFO.
Vil utrede salg av kommunale barnehager.
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg