Statsoppgjøret er i gang

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen vil slåss for et størst mulig generelt tillegg i årets statsoppgjør.

2013041215351920131216222304

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Fredag overleverte organisasjonene i staten sine krav til arbeidsgiver. LO Stat, YS Stat og Unio har et felles krav, som sier at alle i staten skal ha reallønnsutvikling, og at dette best skjer ved et generelt tillegg.

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen fastslår at det blir krevende forhandlinger, og at resultatet i frontfaget ikke bare kan kopieres over til statsoppgjøret. Ved fjorårets mekling med påfølgende streik var en del av uenigheten hvor mye frontfaget, inkludert funksjonærene, fikk. I løsningen ligger en klausul om at man i dette oppgjøret skal se på hva fasit ble for frontfaget.

– Vi ser at statsansatte har et etterslep på 0,1 prosent fra i fjor. Vi forventer å få kompensert dette i år, men så skal vi jo forhandle. I ettertid ser vi at vi hadde rett i fjor. Den vekta industrien fikk 4,2 prosent, mens vi måtte streike for å få 4,1 prosent, sier hun.

Den fjerde hovedsammenslutningen, Akademikerne, skiller seg fra de tre andre ved å ønske at hele oppgjøret skal gis som lokale tillegg. Dette er ikke noe nytt, konstaterer Rønoldtangen.

– Det er en utfordring vi har hvert år. Vi og Akademikerne er på hver vår banehalvdel, sier hun.

Fredagens kravoverlevering er startskuddet på mellomoppgjøret, og det var ikke mange signaler som kom fra partene.

– Staten signaliserte at de også ønsker en forhandlingsløsning, slik som oss, sier Rønoldtangen.

Konkrete krav som går på lønn kommer først senere i forhandlingene.

NTL-leder John Leirvaag sier det viktigste for ham blir hvordan pengene det skal forhandles om blir fordelt.

– Fordelinga blir en utfordring siden det er lagt en moderat ramme i frontfaget. Jeg håper vi kan bruke tid og krefter på hvordan de pengene vi har fordeles, sier han.

Leirvaag fastslår at han vil prioritere å tette gapet mellom de som tjener mest og minst, og redusere forskjellene i lønn for kvinner og menn. Han er også tydelig på at mest mulig av pengene må komme som et generelt tillegg, og at det må være nok penger til å gi rom for kjøpekraftforbedring.

– Akademikerne ønsker lokale oppgjør, som tar hensyn til virksomhetenes økonomi og jag etter enkeltmedarbeiderne. Vi ønsker heller en hånd på rattet for å sikre en rettferdig fordeling, sier han.

Utelukker ikke streik

– Vi forventer at vi får reallønnsvekst også i år, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli.

– Vi håper på dette uten at det blir nødvendig å streike. Men uten reallønnsvekst, kan det bli nødvendig.

– Vi vil ikke være fornøyd med at kjøpekraften bare opprettholdes. Våre medlemmer har tapt i lønnsutviklingen i de senere år, sier han.

Leder Egil Andrè Aas i Norges Offisersforbund er også tydelig på at de vil ha et generelt tillegg og ingenting til lokale forhandlinger.

– Vi er inneforstått med den økonomiske situasjonen i Europa, og har ikke store forhåpninger om de store kronene. Men det er noen områder vi har behov for å rydde opp i. Og vi ønsker en balanse mellom krone- og prosenttillegg, lik det vi har hatt de siste år, sier han.

Lønnsoppgjøret for ansatte i Staten startet i dag, 12. april.

Partene har frist til midnatt 30. april for å komme til enighet. Oppnås ikke enighet går oppgjøret til mekling.

LO Stat, YS Stat og Unio samarbeider i årets tariffoppgjør. De tre hovedsammenslutningene representerer rundt 100.000 medlemmer.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy