JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge har Nordens travleste arbeidstilsyn

Over 300.000 østeuropeere har flyttet til Norden etter EU-utvidelsen i 2004, men de nordiske landene har valgt ulike strategier for å føre tilsyn med lønns- og arbeidsvilkårene.

2013041809595420131214201624

nina.sandaas@lomedia.no

For første gang har nordiske forskere sett på arbeidstilsynenes roller, strategier og redskaper i arbeidet mot sosial dumping. Arbeidet er gjort på oppdrag av Nordisk Ministerråd.

Flere hundre tusen

Bakgrunnen er beslektede utfordringer som følger av den utstrakte arbeidsmobiliteten til Norden etter EU-utvidelsen 2004-2007.

I årene 2004-2011 meldte 335 000 borgere fra de nye EU-landene flytting til nordiske land. I tillegg kommer et stort antall utstasjonerte arbeidstakere og tjenesteytere. Målt i antall har tilstrømningen var absolutt størst til Norge, og minst til Finland og Island.

Mer og mindre skarpe verktøy

Rapporten TemaNord 2013:523 viser at de nasjonale arbeidstilsynene spiller en varierende rolle for å sikre utenlandske arbeidstakere anstendige vilkår i arbeidsmarkedet. Arbeidstilsynene har mer eller mindre skarpe verktøy i alle land for å håndtere overtredelser av arbeidsmiljøreglene.

Når det gjelder hvor strenge og effektive disse er, er det store variasjoner mellom landene. Både i Norge og Finland er arbeidstilsynene blitt tildelt en mer sentral rolle i kampen mot sosial dumping, enn i Sverige og Danmark, slår rapporten fast.

Antallet inspektører varierer, fra 420 i Danmark til 286 i Sverige, og 29 i Island. Dette må ses i sammenheng med hvilke oppgaver tilsynene har. Om vi bare ser på antall bedrifter og antall arbeidsmiljøinspektører i de nordiske landene, har hver enkelt inspektør i det norske arbeidstilsynet vel 1.100 bedrifter å føre tilsyn med. På Island er det bare halvparten så mange bedrifter per inspektør.

Sosial dumping – hva er det?

Begrepet sosial dumping – ofte definert som uakseptabelt lave lønninger og dårlige arbeidsvilkår – er heller ikke et entydig begrep i Norden. I Danmark har initiativ mot sosial dumping kommet høyere på dagsorden etter regjeringsskiftet høsten 2011. I Sverige har begrepet ikke blitt brukt i offisielle sammenheng. Ingen svensk regjering, uansett politisk farge, har heller sett behov for å ta et helhetsgrep mot de negative følgene av sosial dumping, påpeker rapporten. I Finland brukes heller ikke dette begrepet, her snakker man om ”grå økonomi”. Til gjengjeld har skiftende regjeringer innført tiltak som i mangt ligner på de to norske handlingsplanene mot sosial dumping som er kommet siden 2006.

Selv om en del grunntrekk er like – slik som sterke organisasjoner i arbeidslivet, sentrale lønnsforhandlinger og tariffavtaler, universelle velferdsordninger – er det ulikheter i regulering av lønns- og arbeidsvilkår. Island er spesielt med nærmest full organisasjons- og tariffavtaledekning (99 prosent). I Finland er allmenngjøring av tariffavtaler veldig utbredt og nærmere 90 prosent av arbeidstakerne er derfor omfattet. Allmenngjorte tariffavtaler er også tatt i bruk i fire bransjer i Norge.

Danmark og Sverige bruker tariffavtaler som eneste mekanisme for å regulere minstelønn og er slik sett unike i europeisk sammenheng. Derfor har arbeidstilsynene i disse landene heller ingen tilsynsrett for å kontrollere at virksomheter overholder lønnbestemmelser og andre vilkår.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy