JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke så rent likevel

Åtte svenske forskere hevder at skattefradrag for renhold ikke er en like stor suksesshistorie som mange tror. Det mener Arbeidsmandsforbundet er interessant.

2013041814390620131216222725

– Det finnes ingen klare grenser mellom hvitt og svart arbeid. Det kan til og med hende at svart arbeid har økt i skyggen av RUT-fradraget, sier professor Catharina Calleman ved Örebro universitet til universitetets egen nettside.

Skattefradrag for hjemmetjenester

I 2007 ble det såkalte RUT-fradraget (rengjøring, underhåll och tvätt) innført i Sverige for å få bukt med svart arbeid. Fradragsordningen gjelder husholdningstjenester som husrengjøring, klesvask, enklere hagearbeid og barnepass, og skattereduksjon gis for halve beløpet inntil 50.000 kroner. I 2012 ble det betalt ut 2,2 milliarder kroner i skattereduksjon på grunn av denne ordningen, ifølge Skatteverket.

Ordningen har blitt beskrevet som en suksesshistorie, og her hjemme har både Fremskrittspartiet og Senterpartiet tatt til orde for å innføre en liknende ordning. Nå advarer altså svenske forskere mot at det kanskje ikke er så rosenrødt likevel.

Gråsoner

– Lønningene kan være avtalefestede – dersom det er finnes en tariffavtale. Men det gjør det sjeldent, og bare mellom fem og ti prosent er fagorganisert og det gjør at få omfattes av avtalemessige vilkår, sier Catharina Calleman til universitets hjemmeside.

Hun minner om at det også finnes gråsoner, der personer som har ordnede ansettelsesvilkår gjør ekstraarbeid i de hjemmene de jobber, mot liten eller ingen betaling. I boken fortelles det også om hvordan underleverandører, noen ganger i flere ledd, utfører arbeid i hjemmet, og det er vanskelig å vite hvem som har gjort arbeidet og hvilke vilkår arbeiderne har.

Skeptisk til skattefradrag

– Vi vet at NHO Service har vært opptatt av dette, og har vist til erfaringene fra Sverige, sier Erna Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Forbundet har lenge vært skeptisk til å innføre skattefradrag på renholdstjenester i hjemmet i Norge.

– Det er fordi vi ikke er trygge på at det vil redusere omfanget av svart arbeid. Derfor er opplysningene i boken interessante for oss. Hvorfor skal renhold gi fradrag i skatten når ikke andre håndverkstjenester blir det, spør hun seg.

Erna Hagensen understreker at hun ikke har lest boken skrevet av de svenske forskerne, men at hun vil se nærmere på den.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy