JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frir til fagbevegelsen

Arbeiderpartiet er opptatt av å sikre en sterk fagbevegelse, og vil at flere arbeidsinnvandrere organiserer seg.

2013041913023220131216222810

helge.birkelund@anb.no

Ap-nestleder Helga Pedersen frir til fagbevegelsen når hun entrer talestolen på landsmøtet fredag. Hun har bidratt med kanskje det viktigste dokumentet, forslaget til nytt partiprogram, hvor hun har ledet arbeidet.

Fra talerstolen i Folkets Hus vil hun fortelle om hvordan Arbeiderpartiet skal gjennomføre «prosjektet sitt».

De fire viktigste sakene kan enkelt oppsummeres i arbeid, skole, helse og eldreomsorg.

– For å få til prosjektet vårt må vi prioritere velferd og infrastruktur framfor skattekutt. For det andre må vi sikre en sterk fagbevegelse, sterke arbeidsrettigheter og et godt trepartssamarbeid, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun viser til en rapport Forskningsstiftelsen Fafo nylig presenterte.

– Det nye arbeidslivet i Norden medfører en risiko for at færre organiserer seg i fagbevegelsen, særlig innenfor privat sektor. Nettopp derfor er vi opptatt av å støtte opp om fagbevegelsen, snakke med fagbevegelsen og arbeidsgiverne. Derfor vil vi heve skattefradraget for fagforeningskontingenten, er budskapet til Helga Pedersen.

– Det store bildet viser at folk er i arbeid, folk er inkludert i fellesskapet og det må være målet også for fortsettelsen. Også vet vi at det er noen utviklingstrekk vi må forholde oss til. Vi blir mange flere mennesker i Norge. Flere kommer til å bo i storbyene. Og vi kommer til å leve lengre, sier hun.

Ap-nestleder Helga Pedersen omtaler partiprogrammet som «prosjektet vårt» når hun entrer talestolen.

– Selv om Norge på mange måter er et helt forskjellig land og helt forskjellig samfunn enn bare for 25 og 50 år siden, er vår politiske målsetning og politiske utfordringer likevel de samme. Å ha et sterkt fellesskap blir særlig viktig i årene som kommer, der folk har et ulikt utgangspunkt om de er født i Kirkenes eller i Oslo. Vi kommer til å få flere arbeidsinnvandrere, fordi vi kommer til å trenge enda mer arbeidskraft.

– Alle de nye menneskene skal vi invitere inn i et sterkt fellesskap med veldig små forskjeller. Og vi skal sikre at alle har like gode muligheter til å leve et godt liv. Vi skal være tydelig på kravene vi stiller til den enkelte og vi skal være tydelig på at fellesskapet stiller opp for dem, mener nestlederen fra Finnmark.

Det er en stor bunke papirer og en haug med ulike innstillinger som Ap-landsmøtet skal gå gjennom i løpet av helga.

Pedersen er fullstendig klar over at programforslaget ikke kommer til å bli enstemmig vedtatt. Den største spenningen knytter seg selvsagt til spørsmålet om konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

Også spørsmålet om pelsdyr og, kjønnsnøytral verneplikt vil det garantert bli votering om.

Helga Pedersen sover ikke dårlig om nettene av redsel for å bli nedstemt.

– Programkomiteen har lagt frem et omfattende forslag. Nå er det opp til landsmøtet å ta stilling til forslagene. Det er dette partidemokratiet handler om. Jeg har veldig stor tillit til landsmøtets evne og vilje til å fatte gode vedtak som partiet skal gå til valg på, mener Helga Pedersen.

Skolepolitikk

På mange måter ser det ikke ut til at skolepolitikk ikke er noe stridstema i det politiske Norge. Ap-nestlederen er uenig.

– Mye er det tverrpolitisk enighet om. Det som skiller oss fra Fremskrittspartiet og Høyre, er at vi faktisk ønsker å sende penger med. Når høyresiden vil gi skattekutt til landets rikeste, fremfor å finansiere kommuneøkonomien og lærere, har de faktisk ikke penger til å finansiere de tiltakene som de fleste partiene er enige om. Der skiller vi oss. Likeså på spørsmålet om kommersialisering og privatisering av skolen. Høyresiden vil åpne for frislipp av privatskoler. Det gir en dårligere skole og dårligere resultater. Den tredje forskjellen går på spørsmålet om nivådeling, der Høyre har tatt til orde for at nivådeling skal være hovedregelen. Det vil jeg advare kraftig i mot. Igjen, forskning viser at varig nivådeling gir dårligere læring, sier en engasjert Helga Pedersen. (ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy