JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi ser at au pair-ordningen kan bli misbrukt

Det nye Au pair center i Oslo hjelper au pairer. Senteret åpnet rett før nyttår, og siden starten av januar har senteret hatt 70 henvendelser.

2013042317035020131216223052

vegard.velle@fagforbundet.no

Ti av disse gjelder misbruk av au pair-ordningen. For eksempel grovt overarbeid, tungt arbeid eller at familien har satt au pairen i gang med husarbeid før tillatelsen var i orden.

Omtrent 3000 au pairer fra land utenfor EU og Schengen, er au pairer i Norge hvert år. Anslagsvis 80 prosent av disse kommer fra Filippinene. I tillegg kommer et uvisst antall au pairer fra EU-land, ofte fra Polen og Tyskland.

Skal stå på likefot

Au pairene er her på kulturutveksling. Vertsfamilien og au pairen skal stå på likefot. Hun skal bli behandlet med respekt og forståelse, ha fritid og lære norsk språk og kultur, og vertsfamilien skal lære om hans eller hennes hjemland. Vertsfamilien tilbyr mat og husrom, mens au pairen bidrar med hjelp til noe barnepass og lett husarbeid.

Men av og til skjer det motsatte. Au pairen blir behandlet som en tjener, må holde seg på rommet når hun ikke jobber eller må jobbe hardt.

Truer med politiet

– Flere ganger har senteret støtt på saker der familier har truet au pairen med politiet og Utlendingsdirektoratet om hun ikke sto på nok, forteller Marit Vik, juridisk rådgiver for senteret.

Bare i løpet av de siste tre ukene har senteret vært innblandet i tre akutte konflikter som har endt med megling mellom familien og au pairen. Der megling ikke løser saken, trekker Au pair center inn advokathjelp fra Fagforbundet, som sammen med Norsk folkehjelp, driver senteret.

Ut på dagen

– Når det skjærer seg, vil vertsfamilien gjerne ha au pairen ut på dagen. Da er det ikke så lett å få henne tilbake i familien. Ikke minst siden de fleste au pairene, spesielt de filippinske, heller finner en ny vertsfamilie enn å ta en åpen konfrontasjon når forholdet skjærer seg.

Stiller høye krav til rengjøring

Et gjentagende problem er at vertsfamilien har veldig høye forventninger til hva au pairen skal bringe med seg av tjenester inn i huset.

– Noen familier klager på rengjøringen og stiller høye krav til denne. Men da kan de jo heller hyre en vaskehjelp, sier Magnhild Otnes, som er daglig leder for Au pair center.

Hva om au pairen blir gravid?

En del au pairer har spørsmål om ferielønn, sluttoppgjør og skatt. Eller de lurer på om en au pair kan gifte seg. Hva hvis au pairen blir gravid?, hvilke krav har hun på sykelønn? eller hva er reglene for oppholdstillatelse?

– Flere av familiene kjenner ikke til reglene for å innberette skatt. De synes det er komplisert og tenker at det ikke er så farlig. Så sitter au pairen igjen med jobben, og det er ikke riktig, mener Marit Vik, juridisk rådgiver for senteret.

Skal ikke jobbe om natta

– Det er ikke greit å sette au pairen til å jobbe om natta, til å sørge for at hagen ser fin ut eller til å passe husdyrene, sier Otnes.

Et rundskriv fra Utlendingsdirektoratet og en standardkontrakt regulerer forholdet mellom vertsfamilien og au pairen.

– Vi ser at en viktig jobb for oss fremover er å bevisstgjøre vertsfamilien om deres rolle. Vi ser gjerne at også vertsfamilier tar kontakt om de trenger veiledning og rådgivning, sier Magnhild Otnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy