bjorn@lomedia.no
– Meldingens hovedinnhold er at vi vil forankre mer ansvar i lokalsamfunnet. Helse er for viktig til å bli overlatt til helseministeren alene, sier Støre.
Arbeidslivets ansvar
Også partene arbeidslivet blir annonsert i meldingen. «Regjeringen vil utfordre partene i arbeidslivet til å ta et større ansvar for folkehelsearbeid på arbeidsplassen» står det blant annet i pressemeldingen.
– Les Stortingsmelding om folkehelse: God helse - felles ansvar
– Her begynner vi ikke på bar bakke. IA (Inkluderende Arbeidsliv, red.anm.) og AKAN (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, red.anm.) har vært veldig viktige. Men vi kan gå et skritt videre for å få ned overvekt, minske tobakksbruken og få opp aktiviteten. Vi skal støtte LO til å oversette disse globale målene til hver enkelt bedrift, oppfordrer Støre.
Forebygging
I sin presentasjon av meldingen fokuserte Støre på viktigheten av forebyggende arbeid på alle plan i samfunnet. Dette skal i stor grad skje gjennom dugnad i det små, både på arbeidsplasser og gjennom frivillige organisasjoner, støttet av regjeringens overordnede mål.
– Sykdom skyldes i økende grad måten vi lever på, mat med for mye salt, sukker og usunt fett, og for lite fysisk aktivitet. I tillegg er psykisk helse i økende grad årsak til frafall og sykemeldinger. Dette er utfordringer som ikke kan møtes på legekontoret eller operasjonsbordet, sier han.
Støre advarer mot at bedrifter eller minsker tiltak som går på helse og fysisk aktivitet når de skal kutte i utgiftene. Han trekker fram flere eksempler på bedrifter som fokuserer på helse.
– Det pågår mye bra arbeid på arbeidsplassene. Jeg var på Tines nye meieri i Groruddalen forrige uke og der har de laget et treningssenter for de ansatte. Dette tyder på bevissthet hos bedriften. Samtidig er bedriftsidretten en hedersbevegelse etter min mening, sier Støre.
Fagforbundet fornøyd
I en kommentar sier Kjellfrid Blakstad leder i Fagforbundets Seksjon helse og sosial at Folkehelsemeldinga kommer med relevante og gode tiltak.
- Folkehelsemeldinga omtaler riktige og viktig områder for å fremme helse i befolkningen. Ikke minst er det gledelig at staten bevilger 180 millioner til 300 nye helsesøsterstillinger, sier Blakstad.
Hun mener det er positivt at departementet viser til folkehelseloven som stiller krav til systematisk folkehelsearbeid i kommuner og fylkeskommuner - og at disse skal bruke alle sine virkemidler i alle sektorer for å fremme folkehelse.
- Vi merker oss også at det legges opp til samarbeid mellom partene i arbeidslivet. Vi mener det er helt nødvendig for å nå målet, sier Blakstad.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen