JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre vil ha helsedugnad

Fredag presenterte Jonas Gahr Støre den nye folkehelsemeldingen. Med undertittelen «God helse – felles ansvar» presiserte helseminister at en bedre folkehelse skal skapes på alle nivåer i samfunnet.

2013042907413120131216223523

bjorn@lomedia.no

– Meldingens hovedinnhold er at vi vil forankre mer ansvar i lokalsamfunnet. Helse er for viktig til å bli overlatt til helseministeren alene, sier Støre.

Arbeidslivets ansvar

Også partene arbeidslivet blir annonsert i meldingen. «Regjeringen vil utfordre partene i arbeidslivet til å ta et større ansvar for folkehelsearbeid på arbeidsplassen» står det blant annet i pressemeldingen.

– Les Stortingsmelding om folkehelse: God helse - felles ansvar

– Her begynner vi ikke på bar bakke. IA (Inkluderende Arbeidsliv, red.anm.) og AKAN (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, red.anm.) har vært veldig viktige. Men vi kan gå et skritt videre for å få ned overvekt, minske tobakksbruken og få opp aktiviteten. Vi skal støtte LO til å oversette disse globale målene til hver enkelt bedrift, oppfordrer Støre.

Forebygging

I sin presentasjon av meldingen fokuserte Støre på viktigheten av forebyggende arbeid på alle plan i samfunnet. Dette skal i stor grad skje gjennom dugnad i det små, både på arbeidsplasser og gjennom frivillige organisasjoner, støttet av regjeringens overordnede mål.

– Sykdom skyldes i økende grad måten vi lever på, mat med for mye salt, sukker og usunt fett, og for lite fysisk aktivitet. I tillegg er psykisk helse i økende grad årsak til frafall og sykemeldinger. Dette er utfordringer som ikke kan møtes på legekontoret eller operasjonsbordet, sier han.

Støre advarer mot at bedrifter eller minsker tiltak som går på helse og fysisk aktivitet når de skal kutte i utgiftene. Han trekker fram flere eksempler på bedrifter som fokuserer på helse.

– Det pågår mye bra arbeid på arbeidsplassene. Jeg var på Tines nye meieri i Groruddalen forrige uke og der har de laget et treningssenter for de ansatte. Dette tyder på bevissthet hos bedriften. Samtidig er bedriftsidretten en hedersbevegelse etter min mening, sier Støre.

Fagforbundet fornøyd

I en kommentar sier Kjellfrid Blakstad leder i Fagforbundets Seksjon helse og sosial at Folkehelsemeldinga kommer med relevante og gode tiltak.

- Folkehelsemeldinga omtaler riktige og viktig områder for å fremme helse i befolkningen. Ikke minst er det gledelig at staten bevilger 180 millioner til 300 nye helsesøsterstillinger, sier Blakstad.

Hun mener det er positivt at departementet viser til folkehelseloven som stiller krav til systematisk folkehelsearbeid i kommuner og fylkeskommuner - og at disse skal bruke alle sine virkemidler i alle sektorer for å fremme folkehelse.

- Vi merker oss også at det legges opp til samarbeid mellom partene i arbeidslivet. Vi mener det er helt nødvendig for å nå målet, sier Blakstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy