JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeid for alle må også gjelde papirløse

Når LO-kongressen drar i gang på fredag, kommer Fagforbundet til å foreslå at papirløse asylsøkere og flyktninger må få rett til å arbeide og delta i sysselsettingstiltak.

2013042909320120131216223531

per.flakstad@fagforbundet.no

Forslaget fikk ikke gjennomslag da LO-sekretariatet laget sin innstilling til kongressen. Men Fagforbundet kommer ikke til å gi seg, og derfor vil det bli fremmet på nytt under kongressen.

Verdighet

– Jeg er litt forundret over at forslaget vårt ble avvist. Hvis LO mener noe med slagordet «arbeid til alle», så må det faktisk gjelde alle, også de som har fått avslag på asylsøknaden sin og venter på et eventuelt utsendelsesvedtak, mener ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet, Ola Harald Svenning.

– Etter min mening handler dette om menneskelig verdighet. Når du lever i en vakum, slik papirløse asylsøkere gjør, blir det ekstra viktig å ha noen holdepunkter som gir deg struktur på hverdagen, fortsetter han.

Svenning mener også det blir for dumt når mennesker som har arbeidet i flere år, plutselig blir fratatt denne muligheten hvis de får avslag på asylsøknaden.

– Hva er galt med at de fortsetter å arbeide og forsørge seg selv, samtidig som de betaler skatt og bidrar i samfunnet inntil de får et endelig utsendelsesvedtak, sier han.

Etter hans mening går forslaget rett inn grunnholdningene til LO om menneskeverd og retten til et meningsfylt liv.

Sosial dumping

– I tillegg handler dette også om at papirløse uten rettigheter er lett bytte for useriøse arbeidsgivere som utnytter dem som billig arbeidskraft. Det bør være i LOs interesse å bidra til å rydde opp i denne formen for sosial dumping, mener Ola Harald Svenning.

– Derfor håper jeg vi får med oss mange av de andre forbundene på kongressen slik at forslaget vårt blir vedtatt som LOs politikk, sier han.

Slik er Fagforbundets forslag til LOs handlingsprogram:

Asylsøkere og personer som på ubestemt tid må oppholde seg i landet selv om de har fått avslag på asyl, bør innvilges arbeidstillatelse og tilbys sysselsettingstiltak, slik at de kan forsørge seg selv i et verdig og legalt arbeidsliv. Papirløse arbeidstakere blir i økende grad utnyttet som billig arbeidskraft av useriøse arbeidsgivere. LO vil arbeide for aqt det opprettes et informasjonssenter som skal bistår og verne denne gruppen arbeidstakere som ikke gis faglige og grunnleggende rettigheter i samfunnet. LO må vise solidarisk støtte til en sårbar gruppe i det norske samfunnet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy