Hovedtillitsvalgt Inger Rose Mathisen frykter overtakelsen legger til rette for framtidig privatisering av feiertjenestene.
– Vi ser privatiseringsspøkelset i det fjerne. Snart må kanskje beboere ut på det private markedet for å få feiertjenester, sier Mathisen.
Fagforbundet protesterer
Fagforbundet ser ingen fordel ved at Trondheim kommunale feiervesen blir en del av det interkommunale brannselskapet. Tvert i mot mener Fagforbundet Trondheim at kommunen vil miste unik brannforebyggende kompetanse.
– Flyttingen vil medføre tap og oppsplitting av kompetansen feiervesenet. Feierne våre gjør fagtekniske feieroppgaver i private hjem, mens det interkommunale selskapet først og fremst utfører lovpålagte tilsynsoppgaver, sier Mathisen.
Hun legger til at kommunen i stedet må bygge opp kompetanse som «bestiller» overfor det interkommunale selskapet.
Skjult prosess
Da Trøndelag brann- og redningstjeneste ble dannet i 2008, ble det konkludert med at Trondheim kommune ikke var tjent med å inkludere feiertjenestene i det nye selskapet.
I 2011 henvendte rådmannen seg til Trøndelag brann- og redningstjeneste med en forespørsel om «å bidra i et arbeid hvor feiertjenesten i regionen utredes». Selskapet lagde umiddelbart en rapport som langt på vei konkluderte med å ikke anbefale en overdragelse av feiervesenet i Trondheim.
Rådmannen svarte med å bestille en «konsekvensutredning om en eventuell sammenslåing av Trondheim kommunale feiervesen og Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS», fra konsulentfirmaet BDO.
– BDO la fram sin rapport i oktober 2012. I november 2012, «besluttet» rådmannen å gjennomføre en overdragelse. Dette ble vi som fagorganisasjon ikke orientert om, forklarer Mathisen.
Hun sier at Fagforbundet ble koblet helt fra etter oktober 2012. Imens hadde rådmannen tatt en beslutning, inngått intensjonsavtale og laget utkast til innstilling overfor bystyret.
–Vi ble ikke involvert i drøftinger før tre måneder etter at rådmannens hemmelige beslutning forelå. Dette er et brudd på reglene for medbestemmelse i hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, påpeker Mathisen.
Fagforbundets alternativ ikke vurdert
Fagforbundet har foreslått å organisere feiertjenestene som en vertskommuneordning på lik linje med legevakta og krisesenteret.
–Nå blir styringen ute av rådmannens og bystyrets kontroll. De formelle eierinteressene blir kronglete og ivaretas av bystyret gjennom et representantskap, et styre, daglig leder og til sist leder for feierenheten, sier Mathisen.
Hun legger til at innbyggerne i Trondheim sannsynligvis må betale mer for dårligere tjenester.
– Jeg er redd feieravgifta til byens borgere vil øke dramatisk, avslutter Mathisen.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard