JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åsnes-varslere fikk fullt medhold

Sivilombudsmannen har satt endelig punktum for en varslersak fra Åsnes kommune. Kommunen får kraftig kritikk, blant annet for sin håndtering av varslerne, og for å ha brutt taushetsplikten .

2013043014034420131216223647

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Etter at flere ansatte i Åsnes kommune i lang tid hadde følt seg trakassert og mistrodd av ordføreren, sendte tillitsvalgte i april 2010 varsel til kommunen. Ordføreren svarte med å sende de fortrolige varslingsnotatene til pressen.

Som Fagbladet tidligere har skrevet, ble dette starten på en offentlig skittentøyvask i flere runder, inntil Fagforbundet, på vegne av Utdanningsforbundet, NITO og Fagforbundet, klaget saken inn til sivilombudsmannen i august 2011.

Klagerne understreket at overordnet nivå i kommunen hadde behandlet varslingen med tilstrekkelig grad av alvor, men ønsket likevel å få brakt på det rene hvilke regler som gjaldt for en ordførers offentliggjøring av opplysninger knyttet til en varslingssak, og om behandlingen av varslingssaken var i samsvar med regler om taushetsplikt og god forvaltningsskikk.

Kritikk mot kommunen

I en uttalelse datert 26. april, kommer sivilombudsmann Arne Fliflet med sterk kritikk av kommunens håndtering. Han konkluderer slik:

• Kommunen og ordføreren handlet i strid med kommunens rutinebeskrivelse om å behandle varslernes identitet med nødvendig fortrolighet ved offentliggjøring av saken

• Kommunen og ordføreren også sin taushetsplikt etter forvaltningsloven ved offentliggjøringen

• Rådmannen handlet i strid med god forvaltningsskikk ved å innta en ledende rolle i å følge opp en varslingssak som gjaldt ordføreren selv.

Fagforbundet fornøyd

Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen er svært fornøyd med utfallet av saken:

- I sivilombudsmannens uttalelse er det mye læring å hente for rådmann og ordfører i Åsnes kommune. Når slike saker oppstår må de ansvarlige i kommunen holde hodet kaldt og behandle ting skikkelig, sier Edvardsen.

Fagforbundets advokat framhever også at Sivilombudsmannen er tydelig på de tillitsvalgte har varslervern:

- Ifølge sivilombudsmannen er det helt klart at når en tillitsvalgt varsler på vegne av medlemmer, skal de kunne gjøre det i visshet om at de ikke blir angrepet eller møtt med et frontalangrep som tilfellet var i Åsnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy