LOs hederspris til AUF

Det er neppe mange av LO-kongress-delegatene som er uenige i at AUF fortjener LOs hederspris. En verdig åpning av LOs 33. kongress.

2013050312250620131216223925

jan.erik@lomedia.no

Utdelingen av LOs hederspris var rosinen i pølsa under åpningsprogrammet til LOs 33. kongress i Oslo i dag. At den gikk til arbeiderbevegelsens mest profilerte ungdomsorganisasjon er et framtidsrettet valg. Og det som skjedde 22. juli på Utøya glemmer ingen – i hvert fall ingen i arbeider- og fagbevegelsen.

Gamle gubber, nye sanger

Det var en stolt nestleder Gerd Kristiansen som kunne fortelle LO-Aktuelt/Frifagbevegelse noen dager før kongress-start at hedersprisen skulle gå til AUF og at LO hadde bedt de to LO-vennene Åge Aleksandersen og Mikael Wiehe om å framføre to nyskrevne sanger til ære for prisvinneren. Og med den forutsetning at sangene skulle urfremføres på LO-kongressens åpningsprogram.

– De to eldre herrene sa ja med en gang, forteller Kristiansen som heller ikke skjuler at hun er svært tilfreds med at hedersprisen går til hennes partis ungdomsorganisasjon.

Avsluttet med Rosalita

Mikael Wiehes sang hadde han kalt «Vem – om inte vi», mens Åge Aleksandersens nyskrevne heter «Lev det nå!». De to avsluttet det kulturelle åpningsprogrammet med klassikeren «Rosalita». Uten Henning Kvitnes, som var forhindret fra å komme og sjølsagt også uten Bjørn Afzelius som døde i 1999. Men Mari Boine var med.

Delegatene fikk ellers høre Aina Gundersen og Erik Andre Hvidsten lese Berthold Brechts berømte dikt «En lesende arbeiders spørsmål», de fikk oppleve komiker Rune Andersen i ellevill politisk fri dressur, høre en gitarsolo av Mikael Wiehes «Sång til modet» spilt av Gunnar Pedersen og Terje Tranaas og se et dansenummer av Oslo Streetdance strudio.

Åge og Mikael

- Det som har rammet AUF, betyr jo mye for alle. Også for oss i Sverige. Men en stor ulykke kan føre noe godt med seg. For eksempel solidaritet. Jeg betrakter AUF som mine venner, sier Mikael Wiehe til LO-Aktuell/frifagbevegelse. Han kan fortelle at den politiske venstresida nå vokser i Sverige, men dessverre ikke i Norge.

- Jeg har jevnlig kontakt med AUF-folk. Arbeiderpartiet trenger en ung, radikal stemme som kan korrigere moderpartiet og holde dem litt i øra, sier Åge Aleksandersen.

- Hvor vanskelig er det å skrive en sang til gode venner som AUF?

- Det er alltid vanskelig å skrive bestillingssanger. Men jeg er fornøyd med balladen, jeg kom nær målet, sier Aleksandersen.

- Bestillingen var at vi skulle skrive en sang sammen, men vi er store individualister begge to – så sånn ble det ikke, sier Wiehe.

- Skulle du ønsket at du var ung igjen?

- Jeg har jo nettopp laget en CD som heter En gammel mann. Jeg vil gjerne være en gammel mann blant unge mennesker, sier Mikael Wiehe.

Europa skremmer

Også de to artistene har et forhold til finanskrisa i Europa, som særlig rammer ungdommen og har ført til massearbeidsledighet.

- Det vi ser er et nyliberalistisk eksperiment som har resultert i en katastrofe. Og det er ikke sikkert at de som blir rammet går til venstre politisk, det ser dessverre ut til at de går til høyre. Her har AUF en oppgave med å få de politiske villfarne til å forstå, sier Mikael Wiehe.

- De som framstiller Norge som et katastrofeområde. Tar feil. Vi er ikke aleine i verden, det er viktig å brys oss om det vi ser utvikle seg i Europa, sier Åge Aleksandersen.

Velfortjent hederspris

- AUF, årets hedersprisvinner, viser en glød, innsatsvilje og sine meningers ungdommelige mot. Vi gir prisen til AUF for 11 års innsats for norsk arbeiderbevegelse, den er vel fortjent, sier Roar Flåthen, LO-leder.

- Tusen takk, vi er utrolig glade og rørte. Takk for et fantastisk kameratskap etter 22. juli. Dette kameratskapet er grunnen til at vi står oppreist. Fagbevegelsen har gått i front mot ekstremismen som rammet landet vårt, sier Eskil Pedersen, lederen av AUF.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy