JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rådmann vil lære av lockouten i Danmark

– Kunne alle problemer med deltidsstillinger vært ordnet ved å løse opp i dagens regler for arbeidstid? Ja, var svaret fra rådmennene på årets rådmannslandsmøte.

2013050708212520131216224013

vegard.velle@fagforbundet.no

Under det nylige KS-landsmøtet for rådmenn skjøt representantene verbal blink på dagens bestemmelser om arbeidstid. Og langturnuser, også omtalt som oljeturnuser, var rådmennenes svar på manglende heltidsstillinger.

Vil lære av lockouten

– Jeg opplever at vi står i krig med arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet og Delta, sa Harald Danielsen, rådmann i Arendal kommune.

– Det er interessant å se at arbeidsgiverne i Danmark er så sterke at de kan gjennomføre en lockout av lærerne. Der står ikke vi i KS i dag, men det kan være noe å se på framover, mente Harald Danielsen.

Fagbevegelsen blokkerer turnusene

– Gi oss oljeturnuser, så skal vi fikse masse heltidsstillinger. I dag sitter kompetansesentrene og de tillitsvalgte og blokkerer muligheten til å gjøre noe med turnusene, sa Roy Jevard, rådmann i Melhus kommune.

Jevard er tidligere leder av Rådmannsforeningen til Fagforbundet og nåværende regionkontakt for foreningen i Sør-Trøndelag.

– Gi oss styringsretten over arbeidstiden. Det er håpløst å se at en rettighet tilkjempet av fagbevegelsen i en helt annen tid, i en helt annen situasjon, skal gjelde i dag. Neste mulighet for å gjøre noe med dette er hovedoppgjøret til neste år, mente han.

Det nye samarbeidet

Langturnuser er et nødvendig tiltak for å få til heltidsstillinger, ifølge rådmennene på rådmannslandsmøtet.

Det nye samarbeidet mellom fagbevegelsen og KS for å få bukt med deltidsproblematikken ble så vidt nevnt av KS-direktør Sigrun Vågeng. Ellers var det ingen som tok opp denne tråden. http://www.fagbladet.no/helse_og_sosial/article6496000.ece

– Jeg opplever ikke at prøveprosjektet fungerer. Det er for mye motstand lokalt, mente Roy Jevard,

Handler ikke om å miste goder

– Jeg tror vi trenger en mentalitetsendring. Langturnus handler ikke om å miste goder. Arbeidstakeren jobber lenger om gangen, men får også mer fri. Vi er inne i en ny tid, brukerne er forskjellige fra tidligere og vi må tenke annerledes, sier KS-direktør Sigrun Vågeng.

Kritisk til KS-direktøren

– Sigrun Vågeng burde etter min menig nyttet anledningen til å gjøre kjent samarbeidsprosjektet for å bekjempe deltid. Her gis det klart uttrykk for en felles retning på arbeidet med å skape en heltidskultur i kommunesektoren, sier Stig Holmstrøm, rådmann i Norddal kommune, i etterkant av møtet.

Holmstrøm synes det var forstemmende å registrere kraften på innspill i debatten, spesielt i forhold til lockouten i Danmark.

– Jeg fikk nærmest inntrykk av at en del mente at KS burde vurdere å bruke tilsvarende virkemiddel, altså lockout, som tiltak for å endre arbeidstidsbestemmelsene i hovedtariffavtalen, sier rådmannen.

Ja til større styringsrett

– Det er viktig at flest mulig får jobbe heltid og at vi unngår deltid, og jeg mener nok arbeidsgiverne bør ha litt større styringsrett enn i dag. Det oppnår vi ikke gjennom ytterligheter som lockout, men gjennom dialog, mener Arve Varden, leder av Rådmannsforeningen i Fagforbundet.

Han tror ikke at dagens løsning, med turnus hver tredje helg, løser deltidsproblematikken, men tror heller ikke at oljeturnus er positivt alle steder.

– Jeg tror både arbeidsgivere og arbeidstagere er for konservative. Jeg tror ikke vi har tatt inn over oss at en del yngre arbeidstagere gjerne vil jobbe flere dager på rappen, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy