JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IFS-lederen: - Organisering er svaret

Tre internasjonale fagforeningskvinner sendte sin hilsning til LO-kongressen. – Føl på smerten grekere og spanjoler uten en framtid føler, sa IFS-leder Sharon Burrow.

2013050317095520131216224023

simen@lomedia.no

- Det må investeres i jobb, jobb, jobb. Vi må organisere oss og ta tilbake våre rettigheter. Det har alltid vært svaret, og vil fortsatt være det, mener Sharon Burrow, generalsekretær i Internasjonale Faglige samorganisasjoner (IFS) (ITUC på engelsk).

Nordisk eksempel

Den nordiske modellen står som et eksempel på hva fagbevegelsen verden rundt kjemper for. Det la lederne fra de internasjonale samorganisasjonene vekt på i sine hilsningstaler til LO-kongressen.

Burrow minnet om at arbeidere i mange land ikke har faglige rettigheter. Nylig var hun i Tyrkia og så at politiet gikk ut i gatene for å stoppe 1. mai-markeringen. Fagbevegelsen blir knust i mange land.

- Folk mister troen på demokratiet og våre politiske ledere, sa Burrow, som også langet ut mot IMF og Den europeiske sentralbankens håndtering av krisen.

- Tenk på Sør-Europa

- Det er veldig fint å snakke til en kongress i et land hvor fagforeningenes medlemstall stiger og arbeidsledigheten er lav, sa generalsekretær Bernadette Segol i Den Europeiske Faglige Samorganisasjon (IFS) (ETUC på engelsk).

Det er ikke hverdagskost. Europa er i krise. Hun hyllet den norske modellen, men ba delegatene sette seg inn i søreuropeernes situasjon.

- Se for dere Hellas og Spania. Føl smerten og desperasjonen til alle som ikke ser en framtid.

Ekstremisme ikke løsningen

- Dere har olje og gass, men den viktigste grunnen til at det går bra med Norge er at dere organiserer dere og forhandler. Hold det oppe, var budskapet fra Segol.

- Men husk; ingen land er en øy. EU er en viktig handelspartner for Norge.

ETUC krever nå at den sosiale dimensjonen blir tatt tilbake i politikken på kontinentet. I land etter land angripes rettigheter og verdier fagbevegelsen har kjempet fram.

- Folk mister tålmodigheten, men populisme og ekstremisme er ikke løsningen for Europa. Dagens politikk øker arbeidsledigheten og forskjellene mellom folk, sa Segol.

Norge er limet i Norden

Loa Brynjulfsdottir som er generalsekretær for Nordens Faglige Samorganisasjon (NFS) mener Norge er selve limet i det gode nordiske, faglige samarbeidet.

- Vi kunne trengt dere i EU-samarbeidet også, sa hun, til humring fra salen.

Men den nordiske modellen er ikke statisk, påpekte hun.

- Vi har klart å omstille oss med globale utfordringer tidligere, og vi har verktøyet i den nordiske modellen til å gjøre det nå også, sa Brynjulfsdottir.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy