JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Israel-boikott eller ikke boikott

En av de heteste debattene under LO-kongressen handler om hvordan å tvinge Israel til å slutte og okkupere palestinsk jord.

2013050418224920131216224217

vegard.velle@fagforbundet.no

Blant dem som ønsker at Norge stiller seg i spissen for en boikott av Israel er El- og IT-forbundet, Norsk transportarbeiderforbund, LO i Oslo og LO i Trondheim. Både i Fagforbundet og i Fellesforbundet er en stor minoritet tilhengere av boikott.

Fy fy hjelper ikke

- Vi har holdt på med verbale fordømmelser og vedtak i FN i årevis. Vi har sagt fy fy, og vi har pekt på at politikken deres bryter folkeretten – til ingen nytte. Det samme gjaldt i forhold til apartheid-regimet i Sør-Afrika. Først da vi vedtok en boikott, begynte fordømmelsene våre å virke, sier Ole Roger Berg, delegat til LO-kongressen fra Fagforbundet.

Berg er dermed uenig med LOs nestleder, Tor-Arne Solbakken, som i sin redegjørelse til uttalelser argumenterte for at en boikott ville være feil fordi den også kunne ramme palestinere.

- Ja, en boikott vil nok ramme noen næringer i Palestina. Men det samme argumentet ble brukt også om boikotten av Sør-Afrika i sin tid, den ville ramme fattige svarte. Likevel er palestinske aktivister blant de varmeste tilhengerne av en slik boikott, forklarer Berg.

Enorm oppmuntring

- Boikott er en ufarlig sanksjonsmetode, siden den er ikke-voldelig og legal, sier Berg.

Han mener et vedtak om boikott ville sendt et kraftig signal til omverdenen og ville være en enorm oppmuntring til dem som kjemper i Palestina.

Ulidelig trakassering

Stein Guldbrandsen, fra arbeidsutvalget i Fagforbundet, erkjenner at en minoritet i Fagforbundet ønsker dette vedtaket, men mener andre virkemidler vil være vel så virkningsfulle.

- Jeg har vært i Palestina og sett den israelske undertrykkelsen med egne øyne. Palestinerne trakasseres på alle tenkelige og utenkelige måter.

Vil stoppe okkupasjonsøkonomien

Guldbrandsen mener andre virkemidler vil være vel så effektive. Heller enn boikott ønsker han at fagbevegelsen setter inn støtet mot okkupasjonsøkonomien, som han mener må skilles fra resten av den israelske økonomien. Gjør den ikke det, vil Fagforbundet kjempe for at Norge går inn for å ekskludere Israel fra OECD.

Videre vil Fagforbundet at norske myndigheter skal forby import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden. Til slutt mener Guldbrandsen at Statens pensjonsfond utland må trekke alle sine investeringer ut fra selskaper som bidrar til okkupasjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy