JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for å forhandle offentlig pensjon på nytt

Statsminister Jens Stoltenberg snakket varmt om pensjonsreformen, men innrømmet at den har noen svakheter, og han åpnet for å se på offentlig pensjon på nytt.

2013050514364920131216224323

per.flakstad@fagforbundet.no

karin.svendsen@fagforbundet.no

- Vi kom langt i offentlig sektor, men kanskje ikke het i mål. Det er en ulempe at offentlige ansatte ikke kan kombinere pensjon og arbeid, og at mange som enten har jobbet deltid eller hatt lav lønn, har betalt inn sine pensjonsinnskudd fr så å få lite eller ingenting tilbake.

- Og hvis det er slik at dere i offentlig sektor vil se på dette og sette dere ned og forhandle på nytt, så er min dør åpen.

- Velkommen! Sa statsministeren.

Jan Helge Gulbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse, sier i en kommentar at Stoltenberg har definert noen av problemene med ofentlig pensjon riktig, men at det gjenstår å se hva som er realitetene i invitasjonen hans.

- Aller først får vi se hva regjeringene kommer opp med når det gjelder uførepensjonen. Der er det varslet endringer, men vi har foreløpig ikke sett hva det innebærer, og hvilke konsekvenser eventuelle endringer vil få for våre avtalefestede rettigheter i tariffavtalene, ser Gulbrandsen.

Fagforbundet vil ha med seg LO-kongressen for mer rettferdige pensjonsordninger.

I likhet med mange andre forbund har også LOs største forbund sendt inn flere forslag som angår pensjon til kongressen. Ikke alle forslagene har fått LO-sekretariatets tilslutning underveis.

Urimelig reduksjon

Pensjonsreformen skal evalueres av politikerne og partene i arbeidslivet i 2017. Jan Helge Gulbrandsen gjorde det lørdag klart at Fagforbundet går inn for at LO foretar sin egen evaluering i god tid før det. Han understreket at spørsmålet om LOs egne mål og forutsetninger fra kongressens behandling i 2005 er oppfylt, da må stå sentralt.

- Levealdersjustering av pensjonsytelsene er usosialt, sa Jan Helge Gulbrandsen. Han understreket at Fagforbundet ikke aksepterer at økt levealder blant høytlønte skal medføre lavere pensjoner for alle.

- Det rammer dem som har tungt arbeid og lavere lønn sterkest, sa han.

Ikke alle kan velge

Gulbrandsen betegner levealdersjustering av uføres alderspensjon som en usosial selvmotsigelse.

- Uføre kan ikke velge å stå lenger i arbeid. De kan ikke stå lenger i arbeid for at ikke alderspensjonen skal bli avkortet, sier han.

Fagforbundet vil også prøve å få LO-kongressen med på forslaget om at LO skal arbeide for obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor som sikrer to tredeler av lønna.

Delegatene vil stemme over forslagene om pensjon og andre deler av handlingsplanen tirsdag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy