JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag feires verdens jordmødre

- Alle vil i løpet av livet ha bruk for en god jordmor, sier Sissel M. Skoghaug, leder av Fagforbundets sykepleiernettverk.

2013050518254420131216224401

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

På LO-kongressens tredje dag fikk Per Jarle Valvatne fra Fagforbundet forsamlingen med seg i en varm applaus for verdens jordmødre. I dag feires den internasjonale jordmordagen verden over.

- Jordmødrene gjør en fantastisk viktig og god jobb, ikke bare for mor og barn, men for hele familien, sier Skoghaug, som selv er delegat på kongressen.

- De har et viktig samfunnsansvar. De skaper trygghet både før, under og etter svangerskapet, og dette reduserer også antall keisersnitt. Hvis det oppstår komplikasjoner, er det selvfølgelig legene som tar seg av det, men jordmora tar seg av den friske kvinnen gjennom hele forløpet, og fanger også opp eventuelle rusproblemer og kvinner som opplever vold. Dessuten er de gode prevensjonsveiledere.

Norge i verdenstoppen

Hvert år fødes det rundt 60.000 barn her i landet, og Norge er et av verdens beste land å føde i. Likevel er det rom for forbedringer, mener Skoghaug.

- Kommunene har ansvar for å ha en jordmortjeneste, men det er ikke alle som følger dette opp godt nok. Blant annet har den fødende krav på å ha med seg en jordmor dersom det er mer en halvannen time til sykehus eller klinikk. Det er jeg redd for at ikke alle får, sier Skoghaug.

Ønsket i Fagforbundet

Blant Fagforbundets over hundre yrkesgrupper finner vi også jordmødre, og Sissel M. Skoghaug ønsker flere hjertelig velkommen.

- Fagforbundets sykepleiernettverk er også for jordmødre. Slik som sykepleiere og helsefagarbeidere organiserer seg sammen i Fagforbundet vil vi så gjerne at flere kan se nytten av at yrker på samme arbeidsplass står side om side i samme organisasjon. Vi arrangerer for eksempel hvert år en konferanse for nettopp jordmødre og barnepleiere, som jo har et nært samarbeid i sin arbeidshverdag. Vi er opptatt av fellesskapet og den styrken det gir i tillegg til at vi er opptatt av hvert enkelt yrke, og derfor håper vi også at LO-kongressen vil stemme for sekretariatets innstilling om mer yrkesfokus og høyere utdanning i forbindelse med LOs organisasjonsprogram 2013-2017

Farlige fødsler

Sissel M. Skoghaug er også opptatt av situasjonen for fødende i andre deler av verden.

- Hvert år dør 350.000 kvinner under svangerskap og fødsel, og sju millioner får livsvarige skader. 99 prosent av dem bor i utviklingsland. Det må vi som forbund også sette søkelyset på i vårt internasjonale solidaritetsarbeid, mener hun.

- Støtter vi utdanningen av flere jordmødre i disse landene, kan vi få gjort noe med de forferdelige tallene, sier Skoghaug.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy