kirsti.knudsen@fagforbundet.no
På LO-kongressens tredje dag fikk Per Jarle Valvatne fra Fagforbundet forsamlingen med seg i en varm applaus for verdens jordmødre. I dag feires den internasjonale jordmordagen verden over.
- Jordmødrene gjør en fantastisk viktig og god jobb, ikke bare for mor og barn, men for hele familien, sier Skoghaug, som selv er delegat på kongressen.
- De har et viktig samfunnsansvar. De skaper trygghet både før, under og etter svangerskapet, og dette reduserer også antall keisersnitt. Hvis det oppstår komplikasjoner, er det selvfølgelig legene som tar seg av det, men jordmora tar seg av den friske kvinnen gjennom hele forløpet, og fanger også opp eventuelle rusproblemer og kvinner som opplever vold. Dessuten er de gode prevensjonsveiledere.
Norge i verdenstoppen
Hvert år fødes det rundt 60.000 barn her i landet, og Norge er et av verdens beste land å føde i. Likevel er det rom for forbedringer, mener Skoghaug.
- Kommunene har ansvar for å ha en jordmortjeneste, men det er ikke alle som følger dette opp godt nok. Blant annet har den fødende krav på å ha med seg en jordmor dersom det er mer en halvannen time til sykehus eller klinikk. Det er jeg redd for at ikke alle får, sier Skoghaug.
Ønsket i Fagforbundet
Blant Fagforbundets over hundre yrkesgrupper finner vi også jordmødre, og Sissel M. Skoghaug ønsker flere hjertelig velkommen.
- Fagforbundets sykepleiernettverk er også for jordmødre. Slik som sykepleiere og helsefagarbeidere organiserer seg sammen i Fagforbundet vil vi så gjerne at flere kan se nytten av at yrker på samme arbeidsplass står side om side i samme organisasjon. Vi arrangerer for eksempel hvert år en konferanse for nettopp jordmødre og barnepleiere, som jo har et nært samarbeid i sin arbeidshverdag. Vi er opptatt av fellesskapet og den styrken det gir i tillegg til at vi er opptatt av hvert enkelt yrke, og derfor håper vi også at LO-kongressen vil stemme for sekretariatets innstilling om mer yrkesfokus og høyere utdanning i forbindelse med LOs organisasjonsprogram 2013-2017
Farlige fødsler
Sissel M. Skoghaug er også opptatt av situasjonen for fødende i andre deler av verden.
- Hvert år dør 350.000 kvinner under svangerskap og fødsel, og sju millioner får livsvarige skader. 99 prosent av dem bor i utviklingsland. Det må vi som forbund også sette søkelyset på i vårt internasjonale solidaritetsarbeid, mener hun.
- Støtter vi utdanningen av flere jordmødre i disse landene, kan vi få gjort noe med de forferdelige tallene, sier Skoghaug.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte