anders.hauge-eltvik@lomedia.no
Kampen mot markedsstyringa i offentlig sektor føres av Fagforbundet og NTL. Sammen har de foreslått en uttalelse om en sterk offentlig sektor, det skal i tillegg være fremmet en uttalelse i tillegg til denne.
Fagforbundets leder Jan Davidsen, og NTLs Anita Busch og Fredrik Oftebro snakket fra talerstolen om viktigheten av offentlig sektor, og trusselen fra markedsstyringa.
Hovedkasserer Anita Busch i NTL forklarte hvorfor byråkratiet er så viktig:
– Jeg er byråkrat, og det er jeg stolt av. Byråkratiet har gjennom generasjoner sikra at du får det du har krav på, og dine rettigheter ivaretatt. Byråkratiet sikrer at alle likebehandles, uavhengig av lommebokas størrelse. Byråkratiet garanterer habilitet, og sikrer at skattepengene brukes til å løse politiske mål på den mest effektive måten, sa hun.
Busch poengterte at det er i dette byråkratiet Høyre vil kutte. Og at byråkrater ikke liker å bli styrt etter tellekanter.
– Vi byråkrater har yrkesstolthet, og vi reagerer sterkt når vi påtvinges tellekanter, fra innleide konsulenter, sa hun.
Busch viser til rapporter fra Arbeidstilsynet, hvor inspektører måles etter hvor mange tilsyn de utfører.
– Presset kan gjøre at du velger å gjøre det letteste tilsynet, som en halvtimes sjekk av ID-kort i stedet for et bredt tilsyn over flere uker. Vi advarer mot at enkel målstyring svikter, og vil at LO-kongressen står sammen med oss for å sikre en sterk offentlig sektor, sier hun.
2. nestleder Fredrik Oftebro tok opp de nærmest utallige målene som offentlig sektor styres tter.
– Mål er viktig, vi vet hvordan det er å sette oss mål og styre etter dem. Ett av våre mål er en god offentlig forvaltning, men blir den bedre med flere mål den skal styres etter? Våre tillitsvalgte i Forsvarsbygg forteller at ledere måtte rapportere på 136 forskjellige mål. Månedlig. Etter medieoppslag ble dette redusert til rundt 70, sa han.
Oftebro viste også til hvordan Høyre-styrte Oslo gir rektorene sine høyere lønn når elevene får gode resultater.
– 22. juli-kommisjonen har gitt oss støtte for det vi har sagt lenge, nemlig at alle målene sette fokuset feil sted. Det gjør at vi må ha en endring, og det er derfor vi foreslår en egen uttalelse om offentlig sektor, sier han.
Jan Davidsen mener vi er avhengige av en sterk offentlig sektor:
– Vi er i en klimakrise, finanskrise og det er mangel på mat i verden. Det er viktig at vi tar opp i oss behovet for et sterkt folkestyrt samfunn, med en sterk offentlig sektor, sa Davidsen, og la til at konkurranseutsetting, målstyring og alle de andre markedsmekanismene representerer en trussel mot dette.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold