einar.fjellvik@lomedia.no
Osvald-gruppa gjennomførte en rekke sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig, 35 av de omkring 200 aktive medlemmene i gruppa ble drept. Lenge ble gruppas innsats fortiet, dels fordi de gjennomførte aksjoner som ikke var godkjent av eksilregjeringa i London og dels fordi medlemmene i gruppa var Moskvatro kommunister.
– Les også: De glemte sabotørene
De siste årene har krefter i fagbevegelsen jobbet for å gi disse sabotørene sin rettmessige anerkjennelse. En plakett er allerede på plass på sentralbanestasjonen i Oslo. Det som nå står på programmet er å få reist et monument utendørs ved sentralbanestasjonen. Et monument som både skal være en anerkjennelse av Osvald-gruppas innsats og et minnesmerke over alle NSB-ansatte som falt under krigen.
I formiddag bevilger LO-kongressen en halv million kroner til dette prosjektet, men ifølge EL & IT-leder Hans Felix trengs det to millioner kroner. Han oppfordret derfor alle arbeiderbevegelsens organisasjoner til å gi sine bidrag.
Fagforbundets Jan Davidsen tok utfordringen på strak arm og lovet at dersom LO-kongresen bevilger en halv million, så bevilger Fagforbundet like mye.
Andre bevilgninger
I tillegg vedtok en enstemmig kongress å bevilge en årlig økonomisk støtte til disse organisasjonene:
– 110.000 kroner til AEF Arbeidernes rus- og sosialpolitiske forbund.
– 110.000 kroner til Norsk Sangerforbund.
– 110.000 kroner til Norsk Pensjonistforbund.
– 110.000 kroner til Kristne Arbeidere.
– 110.000 kroner til Norges Bedriftsidrettsforbund.
I tillegg til Osvald-sabotørene fikk også flere andre organisasjoner bevilget engangsbeløp fra kongressen:
– 250.000 kroner til Norsk Folkehjelps program for demokrati og menneskerettigheter i utvalgte land i Latin-Amerika.
– 100.000 kroner til Nei til Atomvåpen.
– 100.000 kroner til Amnesty International Norges kamp for menneskerettigheter og faglige rettigheter.
I tillegg fastsatte kongressen kontingenten til solidaritetsfonder Internasjonal Faglig Solidaritet (IFS) til 850.000 kroner per år i kongressperioden.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen