einar.fjellvik@lomedia.no
Osvald-gruppa gjennomførte en rekke sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig, 35 av de omkring 200 aktive medlemmene i gruppa ble drept. Lenge ble gruppas innsats fortiet, dels fordi de gjennomførte aksjoner som ikke var godkjent av eksilregjeringa i London og dels fordi medlemmene i gruppa var Moskvatro kommunister.
– Les også: De glemte sabotørene
De siste årene har krefter i fagbevegelsen jobbet for å gi disse sabotørene sin rettmessige anerkjennelse. En plakett er allerede på plass på sentralbanestasjonen i Oslo. Det som nå står på programmet er å få reist et monument utendørs ved sentralbanestasjonen. Et monument som både skal være en anerkjennelse av Osvald-gruppas innsats og et minnesmerke over alle NSB-ansatte som falt under krigen.
I formiddag bevilger LO-kongressen en halv million kroner til dette prosjektet, men ifølge EL & IT-leder Hans Felix trengs det to millioner kroner. Han oppfordret derfor alle arbeiderbevegelsens organisasjoner til å gi sine bidrag.
Fagforbundets Jan Davidsen tok utfordringen på strak arm og lovet at dersom LO-kongresen bevilger en halv million, så bevilger Fagforbundet like mye.
Andre bevilgninger
I tillegg vedtok en enstemmig kongress å bevilge en årlig økonomisk støtte til disse organisasjonene:
– 110.000 kroner til AEF Arbeidernes rus- og sosialpolitiske forbund.
– 110.000 kroner til Norsk Sangerforbund.
– 110.000 kroner til Norsk Pensjonistforbund.
– 110.000 kroner til Kristne Arbeidere.
– 110.000 kroner til Norges Bedriftsidrettsforbund.
I tillegg til Osvald-sabotørene fikk også flere andre organisasjoner bevilget engangsbeløp fra kongressen:
– 250.000 kroner til Norsk Folkehjelps program for demokrati og menneskerettigheter i utvalgte land i Latin-Amerika.
– 100.000 kroner til Nei til Atomvåpen.
– 100.000 kroner til Amnesty International Norges kamp for menneskerettigheter og faglige rettigheter.
I tillegg fastsatte kongressen kontingenten til solidaritetsfonder Internasjonal Faglig Solidaritet (IFS) til 850.000 kroner per år i kongressperioden.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal