JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Viktig med samlet LO i oljepolitikken

En samlet redaksjonskomite gikk inn for å konsekvensutrede oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men er samtidig tydelig på at dette ikke betyr fritt fram for oljeleting.

2013050715113220131216224642

per.flakstad@fagforbundet.no

Første nestleder, Tor Arne Solbakken, som presenterte redaksjonskomiteens innstilling fra talerstolen, mener komiteen har fått til et kompromiss i det betente spørsmålet om konsekvensutredning.

Ønsket ikke splittelse

Det betyr at Fagforbundets forslag om petroliumsfrie soner i særlig sårbare områder ikke fikk gjennomslag i komiteen. Derimot har mye av det andre innholdet i forslaget blitt tatt inn som formuleringer i forslaget til handlingsprogram.

- Vi kunne kanskje kjempet for petroliumsfrie soner, og til og med fått et knapt flertall for det. Men vi ville uansett ikke fått med oss store og viktige forbund som Fellesforbundet og Idustri Energi. Og dermed ville vi hatt et splittet LO og mye mindre kraft bak forslaget, sier Stein Guldbrandsen fra Fagforbundets politiske ledelse, som satt i redaksjonskomiteen.

- Derfor var det viktig å finne en formulering i handlingsprogrammet som kan samle bred støtte i hele LO. Og den formuleringen vi er blitt enige om lever vi i Fagforbundet veldig godt med, fortsetter han.

- Vi har fått gjennomslag for det viktige føre var-prinsippet, og vi har fått frakoblet konsekvensutredning med oljevirksomhet. Det mener vi er veldig bra, sier Guldbrandsen.

Ikke solgt politikk

- I går antydet Arne Byrkjeflot at Fagforbundet hadde solgt politkk , blant annet i spørsmålet om oljepolitikk, for å få støtte til sin kandidat som LO-leder. Hva er din kommentar til det?

- Jeg har stor respekt for Byrkjeflot; han gjør en meget god jobb i Trondheim. Samtidig må jeg også si at jeg synes det innlegget han holdt i forbindelse med valget av LO-ledelse i går er noe av det pinligste jeg har hørt.

- Vi har ikke solgt politikken vår, men politikk handler om finne løsninger som et bredt flertall kan samle seg bak, og samtidig få gjennomslag for så mye som mulig av egen politikk. Og det syns jeg vi har klart med redaksjonskomiteens innstilling i denne saken, sier Stein Guldbrandsen.

Tydelig program

- Nå har vi formulert oss mer enn tydelig, og på en måte som det ikke skulle være mulig å misforstå for noen, sa Solbakken fra talerstolen.

- Komiteen har fjernet linjen «med sikte på olje- og gassproduksjon» i forslaget til handlingsprogram som sier: «LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger med sikte på olje- og gassproduksjon i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerak.»

Med dette, i tillegg til å understreke at konsekvensutredning ikke er det samme som å si ja til lete- og utvinningsvirksomhet, håper de å samle LO-kongressen for den delen av handlingsprogrammet som tar for seg petroleumspolitikken.

Også Tor-Arne Solbakken var opptatt av å ha et samlet LO bak oljepolitikken, og la i sin innledning press på kongressen, for å få dem til å vedta dette punktet.

- Det vil være en styrke for LO å være samlet i denne uttalelsen. Ikke minst med tanke på det kommende valget, sa Solbakken.

Skuffet Natur og Ungdom

– LO gambler med uerstattelige havområder. Med dette vedtaket har LO mistet sin miljøtroverdighet. Denne saken representerer et veivalg og et verdivalg for nasjonen vår, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy