JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heia Gerd og gutta

Vis meg et land der regjeringen avlegger regnskap for fagbevegelsen, sa avtroppende LO-leder Roar Flåthen på kongressen.

2013050811444520131216224723

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

Jeg kan ikke komme på noe i farta, men ser vi oss litt om i verden, er det nok av regjeringer som sørger for at det er vanskelig og noen ganger direkte dødsfarlig å være fagforeningsleder. Når jeg tenker på hvordan vi har det her i landet, blir jeg glad, selv om jeg er litt lei meg for at kongressen ikke kunne samle seg om å verne Lofoten og Vesterålen.

En annen grunn til at jeg blir glad, er at det går an for en kvinne og hjelpepleier å nå til topps i Norges største fagorganisasjon. Gerd Kristiansen har hatt en lynkarriere i LO etter at Norsk Helse- og Sosialforbund slo seg sammen med Norsk Kommuneforbund i 2003. Det må vi vel kalle maksimal maktuttelling på ti år. Heia Gerd!

Vi er godt inne i feiringen av hundreårsjubileet for allmenn stemmerett for kvinner. Da gjør det seg ekstra godt at en kvinne blir valgt til leder av LO. Men det har også skjedd andre ting i det siste som det er verdt å merke seg. Og det er her gutta kommer inn.

En av dem er Kristian Tangen, som trakk seg på LO-kongressen fordi han ville ha mer tid til familien. Jeg kan ikke huske at en mann i tilsvarende posisjon har tatt dette valget før.

Det ble ingen skriverier om at Tangen ikke var til å stole på fordi han valgte familien framfor LO-karrieren. Det ble det derimot da først SVs leder Audun Lysbakken og senere KrFs leder Knut Arild Hareide annonserte at de ville utnytte pappapermisjonen fullt ut. Hareide proklamerte sågar at han kanskje ikke ville bli statsråd i en eventuell ny regjering, heller. Men det var visstnok et resultat av ammetåka.

Guttas valg var vanskelig for politiske kommentatorer i flere medier. Disse politikerne kunne de rett og slett ikke ta alvorlig når de ikke prioriterer det viktigste i livet. Altså politikken og karrieren.

Noen gikk så langt som å si at pappapermisjonen var bortkastet tid, og at disse gutta heller burde være på plass i lovgivende og utøvende organer for å sørge for å legge til rette for at småbarnsforeldre av begge kjønn kan være politikere på topplan.

Ikke bry dere om det, gutter! Vi er mange som er stolt av dere og de valgene dere tar. Skal vi endre holdninger, betyr gode rollemodeller vel så mye som vedtak og gode intensjoner.

Verden går framover, damer. Heia Gerd og gutta!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy