JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra feiring til full forvirring i Yalda-saken

Det var jubel i Tromsø fredag ettermiddag, da det ble kjent at staten trekker anken i Yalda-saken. Det betyr at den lille familien endelig skulle få ro og opphold i landet. Så kom usikkerheten og kontrameldingene nok en gang.

2013051016282720131216224827

ola.tommeras@fagforbundet.no

Advokat Arild Humlen som representerer Yalda og familien, var fredag ettermiddag mildt sagt frustrert over UNE (Utlendingsnemnda). UNE mener dommen fra tingretten ikke er gyldig selv om ankesaken heves. Dette fordi de har tatt en ny beslutning i saken.

Setter seg over domstolen

- Det er helt utrolig. De setter seg rett og slett over domsapparatet. Det finnes ingen rettssikkerhet for innbyggerne dersom forvaltningen kan tilsidesette en rettskraftig dom, raser advokat Arild Humlen.

I dommen fra tingretten i august i fjor, får Yalda og familien medhold. Det betød at de kunne se fram til et trygt opphold i Norge etter ni år i uvisshet. Den lille familien i Tromsø og deres støttespillere startet feiringen. På ettermiddagen 20.september, siste dag før fristen gikk ut, anket imidlertid UNE til lagmannsretten. I går trakk regjeringsadvokat anken på vegne av staten. Dermed blir dommen fra tingretten rettskraftig uten at familien skulle behøve å gå nye runder i rettsapparatet.

Så kom sjokket nok en gang.

Ny beslutning

Arild Humlen sier han aldri har opplevd noe lignende i norsk rettspraksis.

- UNE opprettholder oppholdsnektelsen i Norge. Dette gjør de på bakgrunn av at de i slutten av april fattet en ny beslutning i saken, sier Humlen.

Etter at flere medier slo opp gladsaken fredag ettermiddag, la UNE ut en pressemelding på sine nettsider. Der hevder de at anken ikke er trukket, at hevingen kun har prosessuelle årsaker. Dette fordi UNE har opprettholdt tidligere endelig avslag ved en ny beslutning 25. april i år. Det er denne beslutningen de nå mener gjelder.

- Det er en aldeles fortvilet situasjon, der forvaltningen rett og slett tilsidesetter en dom som egentlig er rettskraftig når anken er trukket, sier Humlen.

Ingen nye momenter

I UNEs nye beslutning brukes innvandringspolitiske hensyn som argument for oppholdsnektelse i Norge.

- Dette er det samme argumentet som ble brukt i forrige beslutning. Det er ikke noe reelt nytt i saken, utover at Yalda nå har blitt 11 år og har enda sterkere tilknytning til Norge, sier Humlen.

UNE hevder på sin side at det er nytt i saken at foreldrene til Yalda ikke er gift.

- I den grad dette har betydning for saken, så har tingretten allerede slått fast at dette er opplyst tidlig i saksbehandlingen. At UNE ikke har fått det med seg, gjør det ikke til et nytt moment. Det betyr dessuten at en familiegjenforening i Moldova vil være enda vanskeligere, påpeker Humlen.

Feiring i full gang

I Tromsø var leiligheten til familien Bahadori/Gazul full av journalister, medlemmer av støttegruppa og byens ordfører selv fredag. Der var feiringen av at anken var trukket i full gang.

- Det har vært en fryktelig tung tid etter at seieren i tingretten ble anket. Vi har forberedt oss på en tøff ankesak, men nå er vi bare glade, sa talsperson for støttegruppa, Ronja Trolie, til Fagbladet fredag ettermiddag.

Les også: Tromsø slår ring om Yalda

Humlen har misforstått

UNE skriver i sin pressemelding at det ser ut til at advokat Arild Humlen har misforstått statens prosesskriv. De framholder at det kun er prosessuelle årsaker til at ankesaken bortfaller, siden den beslutningen som nå gjelder ikke blir prøvd av retten.

”Etter statens syn vil en heving (av ankesaken red. anm.) innebære at tingrettens dom bortfaller, og at UNEs siste beslutning (25. april i år. red. anm.) i saken blir stående.”, skriver UNE.

- Hvis forvaltningen bare kan fatte en ny beslutning som tilsidesetter en dom, så finnes det i realiteten ingen rettssikkerhet for innbyggerne, kommenterer Humlen.

Les også: Asylbarn på LO-kongressen

Les også: Starten på et folkeopprør

Les også: Maria Gazul om påkjenningen for asylbarna

Yalda Bahadori (11) er født i Danmark mens mor og far var på flukt. Hun har levd nesten hele sitt liv i Tromsø.

Yaldas mor Maria Gazul er fra Moldova. Yaldas far, Abdul Jabar Bahadori, er fra Afghanistan som han reiste fra for 19 år siden.

Maria og Abdul måtte forlate det sterkt konservative kristne landet Moldova. Folk aksepterte ikke et muslimsk/kristent par. Abdul Jabar fryktet for sitt liv i landet etter voldsepisoder.

UNE vil sende Maria Gazul og Yalda til Moldova. Abdul Jabar Bahadori skal returneres til Afghanistan.

UNE mener de skal søke om familiegjenforening i Moldova. Familien mener dette er helt umulig.

Oslo tingrett ga familien medhold i august i fjor. De så fram til lovlig opphold. 20. september ble dommen anket.

Fagforbundet, både lokalt og sentralt, har engasjert seg i og støttet kampen for familien.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy