ola.tommeras@fagforbundet.no
Klæbu er den eneste kommunen der Adecco ikke har oppnådd et forlik utenfor rettsapparatet, etter at det ble avdekket ulovlig drift og kontraktsbrudd på Klæbu sykehjem våren 2011. For første gang kan dermed kostnaden for kommunene når private aktører bryter kontrakten, bli eksponert offentlig.
Saken er nå berammet for Trondheim tingrett 23. september. Kommunen forlanger å få dekt sine merkostnader ved at de måtte overta driften på Klæbu sykehjem. Adecco vil kun dekke det som var omfattet av selve kontrakten.
Avdekket ved alle sykehjem
For to år siden sprakk Adecco-skandalen på Ammerudlunden sykehjem i Oslo. Sykehjemmet som var kåret til byens beste, der Høyres Erna Solberg startet forrige valgkamp og som ble framholdt som stjerneeksemplet på konkurranseutsetting, ble tatt i flere grove brudd på arbeidsmiljøloven. Blant annet ble det avslørt ulovlig lange vakter, manglende overtid og ulovlig innkvartering i kjelleren.
I ukene som fulgte klappet Adeccos sykehjemsdrift sammen, etter at lovbrudd og avvik ble avdekket av Helsetilsynet og Arbeidstilsynet. Adecco hadde drift i Oslo, Oppegård, Askøy og Klæbu. Samtlige kommuner opphevet kontraktene.
Les også: En etter en sier opp Adecco
Offentlige penger
De øvrige kommunene har inngått hemmelige forlik med Adecco. I Klæbu stoppet forhandlingene opp, og saken kan nå bli belyst i full bredde i rettsapparatet.
- Når vi ikke kom til enighet, så er det viktig å få en objektiv tredjepart til å vurdere saken, altså tingretten. Det dreier seg tross alt om mye offentlige penger, sier rådmann Olaf Løberg i Klæbu kommune.
Klæbu kommune hadde inngått en fem års kontrakt med Adecco mindre enn et år før skandalen. Kontrakten ble opphevet etter at Helsetilsynet og Arbeidstilsynet hadde påpekt en lang rekke avvik og reglebrudd ved sykehjemmet. Kommunen overtok driften av sykehjemmet og lukket avvikene.
- Dette krevde økt bemanning, i tillegg til kostnader ved selve overtakelsen. Det er dette vi krever, sier Løberg.
Vurdert som proff aktør
Løberg vedgår at Adecco åpenbart hadde prisa tjenesten for lavt, siden kommunen måtte øke bemanningen og drive med høyere kostnader for å drive i lovlige former.
- Vi anså Adecco som en profesjonell sykehjemsaktør, og inngikk kontrakten i den tro at de kunne drive Klæbu sykehjem i lovlige former til prisen de tilbød. Vi føler oss litt lurt, og ser fram til å få saken belyst av retten, sier Løberg.
Han understreker at målet er å få ryddighet rundt kostnadene ved kontraktsbruddet.
Les også: Lønnsløft etter at kommunen overtok driften
Urimelig høyt krav
Etter at partene har hatt kontakt, står de fortsatt langt fra hverandre. Til Adresseavise i Trondheim sier Adeccos kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth at Adecco mener kravet fra kommunen er urimelig høyt.
- Adecco vil ikke gå med på krav som går utover forpliktelsen i kontrakten med Klæbu kommune, sier hun.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte