JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Adecco-oppvask i Klæbu på vei til retten

Klæbu kommune og Adecco er på vei til retten etter sykehjemsskandalene for to år siden. Kommunen krever 20 til 30 millioner kroner.

2013051310263620131216224851

ola.tommeras@fagforbundet.no

Klæbu er den eneste kommunen der Adecco ikke har oppnådd et forlik utenfor rettsapparatet, etter at det ble avdekket ulovlig drift og kontraktsbrudd på Klæbu sykehjem våren 2011. For første gang kan dermed kostnaden for kommunene når private aktører bryter kontrakten, bli eksponert offentlig.

Saken er nå berammet for Trondheim tingrett 23. september. Kommunen forlanger å få dekt sine merkostnader ved at de måtte overta driften på Klæbu sykehjem. Adecco vil kun dekke det som var omfattet av selve kontrakten.

Avdekket ved alle sykehjem

For to år siden sprakk Adecco-skandalen på Ammerudlunden sykehjem i Oslo. Sykehjemmet som var kåret til byens beste, der Høyres Erna Solberg startet forrige valgkamp og som ble framholdt som stjerneeksemplet på konkurranseutsetting, ble tatt i flere grove brudd på arbeidsmiljøloven. Blant annet ble det avslørt ulovlig lange vakter, manglende overtid og ulovlig innkvartering i kjelleren.

I ukene som fulgte klappet Adeccos sykehjemsdrift sammen, etter at lovbrudd og avvik ble avdekket av Helsetilsynet og Arbeidstilsynet. Adecco hadde drift i Oslo, Oppegård, Askøy og Klæbu. Samtlige kommuner opphevet kontraktene.

Les også: En etter en sier opp Adecco

Offentlige penger

De øvrige kommunene har inngått hemmelige forlik med Adecco. I Klæbu stoppet forhandlingene opp, og saken kan nå bli belyst i full bredde i rettsapparatet.

- Når vi ikke kom til enighet, så er det viktig å få en objektiv tredjepart til å vurdere saken, altså tingretten. Det dreier seg tross alt om mye offentlige penger, sier rådmann Olaf Løberg i Klæbu kommune.

Klæbu kommune hadde inngått en fem års kontrakt med Adecco mindre enn et år før skandalen. Kontrakten ble opphevet etter at Helsetilsynet og Arbeidstilsynet hadde påpekt en lang rekke avvik og reglebrudd ved sykehjemmet. Kommunen overtok driften av sykehjemmet og lukket avvikene.

- Dette krevde økt bemanning, i tillegg til kostnader ved selve overtakelsen. Det er dette vi krever, sier Løberg.

Vurdert som proff aktør

Løberg vedgår at Adecco åpenbart hadde prisa tjenesten for lavt, siden kommunen måtte øke bemanningen og drive med høyere kostnader for å drive i lovlige former.

- Vi anså Adecco som en profesjonell sykehjemsaktør, og inngikk kontrakten i den tro at de kunne drive Klæbu sykehjem i lovlige former til prisen de tilbød. Vi føler oss litt lurt, og ser fram til å få saken belyst av retten, sier Løberg.

Han understreker at målet er å få ryddighet rundt kostnadene ved kontraktsbruddet.

Les også: Lønnsløft etter at kommunen overtok driften

Urimelig høyt krav

Etter at partene har hatt kontakt, står de fortsatt langt fra hverandre. Til Adresseavise i Trondheim sier Adeccos kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth at Adecco mener kravet fra kommunen er urimelig høyt.

- Adecco vil ikke gå med på krav som går utover forpliktelsen i kontrakten med Klæbu kommune, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy