ola.tommeras@fagforbundet.no
Klæbu er den eneste kommunen der Adecco ikke har oppnådd et forlik utenfor rettsapparatet, etter at det ble avdekket ulovlig drift og kontraktsbrudd på Klæbu sykehjem våren 2011. For første gang kan dermed kostnaden for kommunene når private aktører bryter kontrakten, bli eksponert offentlig.
Saken er nå berammet for Trondheim tingrett 23. september. Kommunen forlanger å få dekt sine merkostnader ved at de måtte overta driften på Klæbu sykehjem. Adecco vil kun dekke det som var omfattet av selve kontrakten.
Avdekket ved alle sykehjem
For to år siden sprakk Adecco-skandalen på Ammerudlunden sykehjem i Oslo. Sykehjemmet som var kåret til byens beste, der Høyres Erna Solberg startet forrige valgkamp og som ble framholdt som stjerneeksemplet på konkurranseutsetting, ble tatt i flere grove brudd på arbeidsmiljøloven. Blant annet ble det avslørt ulovlig lange vakter, manglende overtid og ulovlig innkvartering i kjelleren.
I ukene som fulgte klappet Adeccos sykehjemsdrift sammen, etter at lovbrudd og avvik ble avdekket av Helsetilsynet og Arbeidstilsynet. Adecco hadde drift i Oslo, Oppegård, Askøy og Klæbu. Samtlige kommuner opphevet kontraktene.
Les også: En etter en sier opp Adecco
Offentlige penger
De øvrige kommunene har inngått hemmelige forlik med Adecco. I Klæbu stoppet forhandlingene opp, og saken kan nå bli belyst i full bredde i rettsapparatet.
- Når vi ikke kom til enighet, så er det viktig å få en objektiv tredjepart til å vurdere saken, altså tingretten. Det dreier seg tross alt om mye offentlige penger, sier rådmann Olaf Løberg i Klæbu kommune.
Klæbu kommune hadde inngått en fem års kontrakt med Adecco mindre enn et år før skandalen. Kontrakten ble opphevet etter at Helsetilsynet og Arbeidstilsynet hadde påpekt en lang rekke avvik og reglebrudd ved sykehjemmet. Kommunen overtok driften av sykehjemmet og lukket avvikene.
- Dette krevde økt bemanning, i tillegg til kostnader ved selve overtakelsen. Det er dette vi krever, sier Løberg.
Vurdert som proff aktør
Løberg vedgår at Adecco åpenbart hadde prisa tjenesten for lavt, siden kommunen måtte øke bemanningen og drive med høyere kostnader for å drive i lovlige former.
- Vi anså Adecco som en profesjonell sykehjemsaktør, og inngikk kontrakten i den tro at de kunne drive Klæbu sykehjem i lovlige former til prisen de tilbød. Vi føler oss litt lurt, og ser fram til å få saken belyst av retten, sier Løberg.
Han understreker at målet er å få ryddighet rundt kostnadene ved kontraktsbruddet.
Les også: Lønnsløft etter at kommunen overtok driften
Urimelig høyt krav
Etter at partene har hatt kontakt, står de fortsatt langt fra hverandre. Til Adresseavise i Trondheim sier Adeccos kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth at Adecco mener kravet fra kommunen er urimelig høyt.
- Adecco vil ikke gå med på krav som går utover forpliktelsen i kontrakten med Klæbu kommune, sier hun.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat