JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestina – håpløshet og håp

– Jeg er pessimistisk på vegne av palestinernes framtid, men ser også håp, sier journalist og filmskaper Harry Fear. Han er en av dem som har rapportert til BBC og andre medier om hverdagen i Gaza.

2013051412522020131216224944

vegard.velle@fagforbundet.no

Håpet knytter seg ikke til fredsprosessen som USA og utenriksminister John Kerry hevder å være opptatt av.

– USA har ikke noen holdbar løsning for palestinerne. Kerry prøver bare å kjøpe Israel mer tid, mener Fear.

Ødelegger freden

Etter at Israel igjen har begynt å godkjenne nye bosettinger på Vestbredden, virker det som om Israel bevisst ødelegger muligheten for en fredsprosess. Nettopp en stans i nye bosettinger har vært et absolutt krav fra palestinerne for å gå inn i fredsforhandlinger.

– Israels mål er å kjøre på og få gjennomført så mye som mulig av sin politikk nå, slik at folk jubler når de gir litt etter senere, tror Fear.

Israel er tuftet på vold

Fear mener Israel i økende grad er preget av rasistisk og voldelig tankegang.

– Staten Israel ble født gjennom vold og utdrivning av palestinerne, og israelerne er sterkt påvirket av frykt- og voldspropagandaen fra sine ledere. I etterkant av krigen mot Gaza i 2008-09, Operasjon støpt bly, mente 66 prosent av israelerne at angrepet burde fortsette.

Israel taper

Men krig er risikofylt business, og ifølge Fear har Israel i økende grad problemer med å vinne militært.

– Israels hær og luftvåpen er ikke allmektig. Israels angrep mot Gaza høsten 2012 var for eksempel ingen suksess. Og krigen i 2008, med bruk av tanks og jagerfly, var så brutal at folket i Gaza aldri igjen vil tillate en invasjon. Da ville Israel bli møtt av væpnet motstand fra en samlet befolkning fra første dag.

Men veien framover for palestinerne er likevel ikke lett.

Palestinerne er frustrert

Svært mange palestinere er frustrerte over lederne sine, mener Fear. Palestinere flest ønsker at de to ulike delene av Palestina – Vestbredden og Gaza – skal komme sammen under ett lederskap igjen. Dagens splid ødelegger for deres evne til å stå sammen mot den større fienden, Israel.

– Jeg tror dessverre ikke det kommer til å bli noen samlingsregjering, heller ikke noe valg i år. Det er hva alle forteller meg, sier Fear.

Fatah vil sabotere enheten

Han mener det er to hovedgrunner til dette: For det første ønsker ikke Israel at det skal skje, og de presser på Fatah for å sabotere samlingsprosessen. Ifølge Fear har både Fatah og Hamas interesse av at dagens situasjon, med seg selv med makten, opprettholdes.

For det andre er presset nedenfra for svakt, på tross av at 15. mars-bevegelsen for to år siden samlet hundretusener av palestinere i gatene bak kravet om et nytt valg.

– Det virker som om mange er desillusjonerte og har nok med å overleve. Det å være aktivist krever for mye i hverdagen, sier Fear.

Hawkings boikott gir håp

Det fins likevel håp, mener han.

– Håpet knytter seg til to ting: For det første at Israels omdømme i resten av verden aldri har vært lavere. De siste årenes Gaza-konvoier, med blant annet båten Movi Marmara som ble bordet av israelske soldater, viser hvor inhumant Israel oppfører seg.

– For det andre har kampanjen for boikott og sanksjoner mot Israel (BDS-kampanjen) hatt viktige framskritt de siste årene. For eksempel avslo den verdenskjente vitenskapsmannen Stephen Hawking nylig å delta på en konferanse, arrangert av israelske interesser i navnet til Shimon Peres.

– Jo flere overtramp Israel begår, desto nærmere kommer palestinerne en løsning. I sin tid omtalte Margaret Thatcher sørafrikanske Nelson Mandela som terrorist, men tida endret seg, og det var Mandela som vant til slutt, påpeker Fear.

Frustrert: Journalist Harry Fear ser ingen snarlig løsning for palestinerne, men er likevel forsiktig optimist.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy