JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Norges største sykehusskandale

– Sammenslåingen av sykehusene i Oslo og nedleggelsen av Aker er Norge største sykehusskandale, sa Are Saastad da han presenterte sin bok «Feil medisin» på Litteraturhuset onsdag kveld.

2013051612483520131216225130

per.flakstad@fagforbundet.no

– Nedleggelsen av Aker berørte over 3000 ansatte, samtidig som 160.000 pasienter ble overført til Ahus. Fusjonen av sykehus i Oslo er større enn fusjonen mellom Hydro og Statoil Samtidig har det vist seg at det ikke fungerer å samordne noe som er for stort og mangfoldig til å samordnes, sa Saastad.

– Derfor mener jeg å ha dekning for påstanden om at dette er Norges største skandale, sa han.

De svakeste taper

Som tidligere tillitsvalgt for Fagforbundet ved Aker sykehus har han fulgt hele prosessen fra innsiden. I tillegg til kritikken mot etableringen av Oslo universitetssykehus og nedleggelsen av Aker, går han til kraftig angrep på sykehusreformen fra 2001 der staten overtok eierskapet til sykehusene og gjorde dem til forretningsforetak.

– Det høres ut som en klisjé, men etter å ha fulgt prosessen fra innsiden, og hatt tilgang på informasjon som de færreste andre har hatt, synes jeg det var min forbannede plikt å si fra hva som skjer, sa han om boka.

– Tidligere var sykehusene underlagt demokratisk kontroll gjennom politisk styring. Etter foretaksreformen ble beslutningene flyttet inn i lukkede rom med såkalt profesjonelle styremedlemmer. Pasientene ble kunder, og driften ble styrt av forretnings- og markedsmessige prinsipper, sa han.

Spesielt er han opptatt av utviklingen innen psykiatrien, som han mener er blitt sterkt svekket av foretaksreformen.

– Jeg arbeidet på Gaustad før jeg ble tillitsvalgt på heltid, og opplevde hvordan psykiatrien gradvis ble skviset. Det blir en håpløs kamp der de svakeste blant oss settes opp mot de sterke. Hvis ikke psykiatri og rus blir skjermet når vi organiserer helsevesenet, vil disse feltene alltid være taperne, sa Saastad.

Avviser kritikken

Han måtte slutte som tillitsvalgt da avdelingen der han var ansatt ble flyttet fra Aker til Ahus. I boka er han kritisk til ledelsen i LO og Fagforbundet, som han mener har gått fra å være motstandere av reformen til å frede den uten at de har fått noe klart mandat fra medlemmene.

Nyvalgt LO-leder fra Fagforbundet, Gerd Kristiansen, avviser kritikken fra Saastad.

– Foretaksmodellen er blitt vesentlig endret siden den ble innført i 2001. For eksempel er det ikke nå bare advokater og økonomer i styrene, men folk med politisk bakgrunn. LO har i disse årene oppnådd mye av det som lå i vårt vedtak mot foretaksmodellen på kongressen i 2001, sier hun til Dagbladet.

Også helseminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken.

– Jeg har respekt for Saastads kritikk og lytter til hans standpunkter. Men jeg er uenig i det jeg oppfatter som hovedkritikken, sier Støre. Han sier at omstillingene i sykehussektoren har vært helt nødvendige, og han mener de har gitt resultater.

– I løpet av dette tiåret har vi behandlet flere enn før, vi holder tritt med den teknologiske utviklingen, og vi har snudd en utvikling med milliarder i underskudd til orden i økonomien. Nå fullfinansierer vi aktivitetsveksten ved sykehusene. Det er også talende at mellom 80 og 90 prosent av oss er tilfreds med sykehusene, sier Støre til Dagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy