Nordiske fagforeningsledere utfordrer statsministrene

På dagens nordiske toppmøte vil de mane til trepartssamarbeid over landegrensene.

2013051612521120131216225132

- Hver for oss klarer vi ikke å gi ungdommen arbeid, frykter Gerd Kristiansen. Hun har derfor tro på å ta i bruk trepartssamarbeid over landegrensene for å løse den store ungdomsledigheten som herjer Norden.

Statsministermøte

Den norske LO-lederen deltar i dag på et nordisk arbeidsmarkedsmøte i Stockholm arrangert av Nordisk ministerråd. Her skal statsministre og statsrådene med ansvar for sysselsetting og arbeidsliv, diskutere hva som kan gjøres for å få ned arbeidsløsheten blant nordisk ungdom. På møtet deltar også Gerd Kristiansen, sammen med andre representanter fra Nordens Faglige Samorganisasjon – NSF.

Mørke utsikter

Selv om Norge er i en spesielt gunstig situasjon er også den norske ungdomsledigheten langt høyere enn gjennomsnittet for arbeidsstyrken. Ved inngangen av året var 8,5 prosent av ungdommen under 25 år arbeidsledig i Norge. I Sverige er hverdagen langt mer dramatisk hvor en av fire unge går uten arbeid. I Danmark var ledighetstallet 14,2 og i Finland 19 prosent.

Må samarbeide

- Det er fint at svensk ungdom kommer til Norge for å jobbe så lenge vi har behov for arbeidskraften. Men det løser ikke problemet i Sverige, sier Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.

Hun mener at den beste løsningen er å ta i bruk trepartssamarbeid over landegrensene. Nå går Gerd Kristiansen og 15 andre faglige ledere i Norden ut og foreslår en rekke konkrete tiltak som kan iverksettes. De snakker om å sikre et velferdssystem som gir økonomisk trygghet ved arbeidsløshet, kompetansetiltak og støtte til å finne nytt arbeid.

Utspillet

I en kronikk som i dag trykkes i en rekke aviser i Norden foreslår de 16 faglige lederne et bredt nordisk samarbeid. De ønsker blant annet en felles satsning på samferdsel og foreslår hurtigtog mellom Oslo, Stockholm, København og videre ned i Europa. De vil ha en nordisk handlingsplan for forskning. Felles strategier for å utnytte naturressurser og for å sikre miljø og en bærekraftig utvikling. Økt mobilitet mellom universiteter og næringsliv er et annet tiltak som foreslås.

– Les mer: Les hele kronikken til de 16 nordiske fagforeningslederne hos newsmill.se

Nordiske modellen

Den norsk LO-lederen understreker at sterke fagbevegelser og samarbeid er helt avgjørende for å takle de store omstillingene arbeidslivet nå står overfor og som rammer ungdommen spesielt hardt.

- Det innspillet vi nå kommer med til de nordiske ministrene er utrolig spennende, sier Gerd Kristiansen i en kommentar fra møtet i Stockholm.

Nå håper hun at den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt og de andre ministrene lytter til fagbevegelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy