JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordiske fagforeningsledere utfordrer statsministrene

På dagens nordiske toppmøte vil de mane til trepartssamarbeid over landegrensene.

2013051612521120131216225132

- Hver for oss klarer vi ikke å gi ungdommen arbeid, frykter Gerd Kristiansen. Hun har derfor tro på å ta i bruk trepartssamarbeid over landegrensene for å løse den store ungdomsledigheten som herjer Norden.

Statsministermøte

Den norske LO-lederen deltar i dag på et nordisk arbeidsmarkedsmøte i Stockholm arrangert av Nordisk ministerråd. Her skal statsministre og statsrådene med ansvar for sysselsetting og arbeidsliv, diskutere hva som kan gjøres for å få ned arbeidsløsheten blant nordisk ungdom. På møtet deltar også Gerd Kristiansen, sammen med andre representanter fra Nordens Faglige Samorganisasjon – NSF.

Mørke utsikter

Selv om Norge er i en spesielt gunstig situasjon er også den norske ungdomsledigheten langt høyere enn gjennomsnittet for arbeidsstyrken. Ved inngangen av året var 8,5 prosent av ungdommen under 25 år arbeidsledig i Norge. I Sverige er hverdagen langt mer dramatisk hvor en av fire unge går uten arbeid. I Danmark var ledighetstallet 14,2 og i Finland 19 prosent.

Må samarbeide

- Det er fint at svensk ungdom kommer til Norge for å jobbe så lenge vi har behov for arbeidskraften. Men det løser ikke problemet i Sverige, sier Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.

Hun mener at den beste løsningen er å ta i bruk trepartssamarbeid over landegrensene. Nå går Gerd Kristiansen og 15 andre faglige ledere i Norden ut og foreslår en rekke konkrete tiltak som kan iverksettes. De snakker om å sikre et velferdssystem som gir økonomisk trygghet ved arbeidsløshet, kompetansetiltak og støtte til å finne nytt arbeid.

Utspillet

I en kronikk som i dag trykkes i en rekke aviser i Norden foreslår de 16 faglige lederne et bredt nordisk samarbeid. De ønsker blant annet en felles satsning på samferdsel og foreslår hurtigtog mellom Oslo, Stockholm, København og videre ned i Europa. De vil ha en nordisk handlingsplan for forskning. Felles strategier for å utnytte naturressurser og for å sikre miljø og en bærekraftig utvikling. Økt mobilitet mellom universiteter og næringsliv er et annet tiltak som foreslås.

– Les mer: Les hele kronikken til de 16 nordiske fagforeningslederne hos newsmill.se

Nordiske modellen

Den norsk LO-lederen understreker at sterke fagbevegelser og samarbeid er helt avgjørende for å takle de store omstillingene arbeidslivet nå står overfor og som rammer ungdommen spesielt hardt.

- Det innspillet vi nå kommer med til de nordiske ministrene er utrolig spennende, sier Gerd Kristiansen i en kommentar fra møtet i Stockholm.

Nå håper hun at den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt og de andre ministrene lytter til fagbevegelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy