JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunale anbud slår private i Frp-styrte Os

Frp-styrte Os kommune tar eldreomsorgen tilbake i egenregi. Kommunens eget tilbud var bedre på både pris og kvalitet.

2013052213032720131216225308

ola.tommeras@fagforbundet.no

Med Frp-ordfører Terje Søviknes i spissen, skulle Os kommune bli et utstillingsvindu for privat drift av kommunale tjenester. Nå er kommunen på vei til å bli et eksempel på at drift i egenregi ofte er både rimeligere og bedre.

Fra før har de ansatte i Os kommune vunnet tilbake vaktmestertjenesten. Nå måtte selskapet Aleris se seg slått av kommunens eget tilbud på drift av Luranetunet sykehjem. De siste 12 årene har halve sykehjemmet vært på anbud, mens den andre halvdelen har vært drevet av kommunen selv. Nå overtar kommunen driften av hele sykehjemmet.

Ordfører Terje Søviknes (Frp) tiltrådte i 1999 med privatisering av kommunale tjenester som medisin for framtiden. Nå er det bare renholdstjenestene igjen av konkurranseutsettingen fra Søviknes sin tid.

- Bør slutte nå

- Nå bør han innse at det ikke er noe å spare på å sette tjenestene ut på anbud, mener hovedtillitsvalgt i Os kommune, Jonny Christensen.

Han viser til at kommunen er bedre både på pris og kvalitet, selv medregnet høyere pensjonskostnader. På Os har halve Luranetunet sykehjem vært satt ut på konkurranse mens den andre halvdelen har vært drevet av kommunen selv.

- Kommuneledelsen bør merke seg dette, og skrinlegge framtidige konkurranseutsettinger, mener Christensen.

Vil lære av Os

Dagene etter pinse har vært travle for tillitsvalgte i kommunen, etter at nyheten om rekommunalisering i Os ble kjent.

- Vi har fått masse positive henvendelser. Blant annet har Oslo kommune ringt for å lære av Os, forteller Christensen, like før han skal på møte med de ansatte som nå blir virksomhetsoverdratt til kommunen.

- Det er bare fryd her nå. De ansatte som blir overført fra Aleris til kommunen er i all hovedsak kjempefornøyde med det, forteller han.

Ikke et nederlag

Terje Søviknes anser det ikke som et nederlag for privatisering, at kommunens egne folk viser seg å være både billigere og bedre.

Til Klassekampen uttaler han: - For meg er konkurransen det viktigste. Det har vi sagt hele tida. Av og til er kommunen best, andre ganger private.

Det er ikke avklart hva som skjer når kontraktsperioden utløper om fire år, men Søviknes sier han blir forundret om de ikke kjører ny anbudsrunde.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy