Realkompetansemodellen i Rogaland

Fylkeskommunen gjennomfører forsøkene i samarbeid med kommunene Stavanger og Hå (helsearbeiderfaget) og Karmøy (barne- og ungdomsarbeider­faget). De første deltakerne ble tatt ut i fjor høst. Til sammen 31 kandidater (16 i helsearbeiderfaget og 15 i barne- og ungdomsarbeiderfaget) har siden desember fått opplæring i de programfagene på Vg1- og VG2-nivå som de ikke fikk godkjent gjennom realkompetansevurderingen.
Kandidatene i denne modellen får fritak for fellesfagene norsk, engelsk, matematikk, samfunnsfag og naturfag.
Realkompetansen deres blir vurdert i forhold til kravene på Vg1, Vg2 og Vg3. De får teoretisk og praktisk opplæring slik at de fyller kravene på alle nivåer. Kandidatene får uttelling for all real­kompetanse, og opplæring i program­fagene kun på de delene av læreplanen de ikke kan. Opplæringen vil derfor ­variere i lengde for hver enkelt.
Deltakerne skal ikke avlegge eksamen for praksiskandidater.
Arbeidsgiver er forpliktet gjennom en opplæringsavtale (i stedet for lærekontrakt) til å gi opplæring i manglende kompetansemål på Vg3-nivå. Rogaland fylkeskommune tilbyr gratis undervisning, sørger for gratis lærebøker og subsidierer innkjøp av datamaskin.
Etter bestått fagprøve får deltakerne som har rett til videregående opplæring for voksne, tilbud om å ta fagene de trenger for å få studiekompetanse.

2013052719221220131214203454
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy