JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk samarbeid mellom PBL og Fagforbundet

PBL og Fagforbundet forplikter seg nå til å samarbeide om lavere sykefravær, bedre arbeidsmiljø og riktig kompetanse.

2013052815171520131216225629

vegard.velle@fagforbundet.no

Leder Jan Davidsen i Fagforbundet og styreleder Linda Øygarden i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) signerte under PBLs landsmøte denne uka en avtale for å få til bedre barnehager. Tradisjonelt har de to organisasjonene stått langt fra hverandre i viktige barnehagespørsmål.

Vil styrke statusen til barnehagene

I avtalen heter det blant annet at partene skal ”følge opp felles målsettinger som sikrer og styrker status og anseelse til både ansatte og eiere, og har positiv påvirkning for barnehagesektoren generelt.”

Avtalen forplikter organisasjonene til å møtes minst to ganger i året, og minst et av disse med lederne for organisasjonene.

Trygge for barn og ansatte

– Vi arbeider kontinuerlig for at barnehagene skal være trygge for barna og gode arbeidsplasser for de ansatte. Det er viktig å vise at selv om vi er motparter noen dager i året, kan vi samarbeide resten av tiden rundt spørsmål som er viktige i barnehagene, sier seksjonsleder i Fagforbundet, Mette Henriksen Aas.

Hun er glad for å få en struktur på samarbeidet.

Lettere å ta fagbrev

Aas ser for seg flere områder de to organisasjonene kan samarbeide om:

– Legge til rette for at flere assistenter kan ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeider

– Bli enige om hvilken kompetanse som trengs i barnehagen

– Legge til rette for at ungdom kan begynne skolegangen i barnehagen med praksis, i stedet for at de begynner to år på skolebenken og deretter over i praksis.

– Innføre en praksisveksling under skolegangen, det vil si større veksling mellom teori og arbeid underveis

– Få godkjent en praksiskandidatordning, det vil si at fem års jobb i barnehagen godkjennes som godkjent praksis i et fagbrev

– Jobbe sammen for et bedre arbeidsmiljø

Vil bygge ned uenighetene

– Dette er en gledens dag for bransjen vår. Barnehagesektoren er tjent med at to av de største aktørene kan samarbeide om felles mål fremfor å dyrke uenigheter, sier styreleder Linda Øygarden i PBL.

Hun mener det er viktig at Fagforbundet aksepterer den gode jobben private barnehager gjør og tror samarbeidet sikrer bedre arbeidsforhold for medlemsbedriftene.

De største barnehageaktørene

Private Barnehagers Landsforbund representerer 40 prosent av det totale barnehagetilbudet i Norge. De 2.300 medlemsbedriftene rommer 115.000 barn og om lag 30.000 ansatte, mange av disse organisert i Fagforbundet.

Fagforbundet er landets største arbeidstakerorganisasjon med 330.000 medlemmer, og også den største i barnehagene, hvor nærmere 30.000 av medlemmene er ansatt.

– Denne avtalen forplikter oss til å snakke pent om hverandre. Det har eksistert en del negativ omtale av Fagforbundet i private barnehager. Nå skal vi konsentrere oss om å samarbeide, noe vi håper også gjør det lettere å verve nye medlemmer, sier Mette Henriksen Aas.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy