JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blåkopi selger til tusen

Blåkopi, boka som viser hvordan høyresida vinner valg på å framstå som myk og omsorgsfull, er oppe i et opplag på 9000. Nytt opplag følger etter sommeren.

2013052913195720131216225657

Forfatteren Wegard Harsvik, fersk rådgiver for LO-leder Gerd Kristiansen, rekker knapt innom sitt nye LO-kontor mellom alle foredragene han holder om boka.

– Mottakelsen har vært over all forventning. På forhånd tenkte jeg at jeg skulle være fornøyd om jeg solgte 1000 eksemplarer, sier Harsvik, og legger til at det ville vært et anstendig opplag på en sånn type bok.

Men tanken om at dette skulle bli et oppslagsverk kun for de aller mest ihuga politiske debattantene, viste seg å være altfor beskjeden.

Kler av Høyre mjukisdressen

– Folk syns det er deilig at det endelig er noen som går ordentlig inn på Høyres politikk. Høyre har sluppet utrolig billig unna de siste årene, sier forfatteren om hvorfor opplaget allerede er oppe i ni ganger det opprinnelige.

Harsvik, som er tidligere leder av Fagforbundets samfunnsavdeling med ansvar for blant annet fagligpolitisk samarbeid og valgkamp, bestemte seg for å lage en samlet framstilling av likhetspunktene mellom Høyre i Norge og Moderaterna i Sverige.

– Målet var å vise systematikken i hva som skjer i Sverige og hvilken politikk Høyre ønsker i Norge, sier han, og legger til at han raskt oppdaget at sammenhengene var overraskende tydelige, og tydeligere enn han selv hadde antatt.

Boka viser hvordan Høyre kopierer argumenter og språkform fra Sverige. De ikler seg en omsorgsfull drakt.

– Dette er et politisk prosjekt, ikke bare for høyresiden i Sverige og Norge, men for hele den internasjonale politiske høyresiden, sier Harsvik og fortsetter:

– De politiske løsningene Høyre foreslår, som de selv påstår er nye og gode ideer, er verken gode eller nye løsninger. Tvert imot.

Massive skattekutt

Høyres ideer er allerede prøvd ut med dårlig resultat, mener Harsvik.

Et eksempel er responsen på finanskrisa. Moderaterna i Sverige valgte det Harsvik kaller «høyresidas universalmedisin», nemlig skattekutt.

– Sverige valgte massive skattekutt som svar på finanskrisa. Det ga ikke ønsket resultat. Sverige sliter med skyhøy arbeidsledighet og ikke minst massiv ungdomsledighet, sier Harsvik, som mener at dersom Høyre og Frp hadde bestemt i Norge, ville det samme sannsynligvis ha skjedd her.

I stedet valgte det rødgrønne Norge å basere politikken på motkonjunktur med store investeringer i offentlig sektor.

Hadde Norge gjort som Sverige, ville ikke engang oljepengene reddet oss, mener Harsvik.

Han minner om at Sverige også hadde overskudd i handelsbalansen med utlandet da Moderaterna overtok makta i 2006.

– Sverige har også hatt større økonomisk handlefrihet enn de fleste andre land i Europa, men de valgte høyresidas politiske løsninger, legger han til.

Sveriges kuttpolitikk kostet landet omtrent 100 milliarder kroner i 2012, brorparten av utgiftene gikk til jobbskattefradraget, et eget skattefradrag for dem som jobber, som også beskrives i Blåkopi.

Beskyldes for løgn

Blåkopi er imidlertid ikke like godt mottatt overalt. Samtidig som Harsvik har holdt over 70 foredrag om boka landet rundt siden utgivelsen i slutten av februar, har høyresida gjort sitt for å trekke innholdet i tvil.

Kristin Clemet, leder i tankesmien Civita, gikk hardt ut mot boka i sin blogg på Civitas hjemmeside, under overskriften: Løgn, forbannet løgn og selektiv bruk av statistikk i Blåkopi.

Hun skriver blant annet at: «Boken er så gjennomført uetterrettelig at den i grunnen unndrar seg muligheten for seriøs debatt.»

Hersketeknikk, mener Harsvik.

– Det jeg reagerer på i måten høyresida har kommentert boka på, er ikke argumentene om at Høyre har bedre skolepolitikk enn Arbeiderpartiet, eller at norsk skole ble bedre etter det Høyres «kunnskapsløft». Dette er en legitim politisk debatt, som verken jeg eller noen andre politikere har problemer med å delta i, sier han.

– Det jeg har problemer med, er at høyresida har forsøkt å stemple boka som løgn og meg som en svindler. Det har de ikke dekning for, og det er en ren hersketeknikk, legger han til.

Han innrømmer at ble usikker første gang påstandene om løgn kom.

– Jeg lurte jo på om jeg hadde trådd feil, på tross av at jeg hadde vært veldig nøye på å ha alt dokumentert. Men det er befriende å oppdage at det ikke er tilfelle, sier Harsvik.

Han avfeier løgnpåstandene med at Høyres politiske argumentasjonen er så svak at de er nødt til å ty til utskjelling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy