JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS utsetter forslag om å endre arbeidsmiljøloven

Forslaget fra administrasjonen i KS om å gi kommunale arbeidsgivere større makt er utsatt. Fagforbundet mener dette forslaget er et angrep på vår viktigste folkehelselov.

2013060310282420131216225815

– Forslaget er i tråd med andre arbeidsgiverorganisasjoners hovedtese om at arbeidsmiljøloven er for stram, sier Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Lengre arbeidsdager

– Kort oppsummert, dreier forslaget fra KS-administrasjonen seg om lange vakter, kortere hviletid og lengre arbeidsdager. Mulighetene for å jobbe opptil 50 timer i uka innenfor normalarbeidsdagen skal økes, forklarer Larsen.

Kjernen i KS-forslaget, ligger ifølge ham i følgende to punkter:

– at arbeidsgiver kan fravike kravet til daglig hvile på ned til 9 timer eller 8 timer dersom den enkelte arbeidstaker samtykker.

– at arbeidsgiver kan etablere turnusordninger som innebærer at det kan arbeides inntil 10 timer per dag, og at det enkelte uker kan arbeides inntil 50 timer.

– Lange vakter på sykehjem, der vi finner noen av de tyngste yrkene i dag, ivaretar ikke de ansatte over lengre tid, sier Larsen.

Normalarbeidsdagen er nødvendig for å holde folk i disse yrkene i arbeidslivet i 40–50 år, mener han.

– Arbeidstaker, arbeidsgiver og samfunnet er tjent med at folk holdes i jobb, og ikke sliter seg ut før pensjonsalder, sier Larsen.

Risikerer større press på tillitsvalgte

Han oppfatter forslaget som at KS ønsker å legge om sin politikk for å påvirke den framtidige regjeringa, uansett farge, til å endre arbeidsmiljøloven.

– Under en blå regjering kan et eventuelt slik vedtak fra KS bli retningsgivende. Denne type holdninger er i tråd med borgelig politikk, sier Larsen.

Ideen om å åpne for at lokale tillitsvalgte kan avtale avvik fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser har han lite til overs for.

– Det høres kanskje greit ut på papiret, sier Larsen.

Virkeligheten ser ofte annerledes ut, og Larsen frykter at en endring i arbeidstidsbestemmelsene legger større press på de lokale tillitsvalgte og den enkelte arbeidstaker.

– At den enkelte ansatte under lokale forhandlinger sier ja til lengre arbeidstid, kan være frivillig, men kan også like gjerne være et resultat av strukturelt press. I en kommune med 2000 ansatte kan ikke du som ansatt stå alene med denne type saker, sier han.

Heltidserklæring

I forslaget begrunner KS hvorfor de vil endre arbeidstidsbestemmelsene med blant annet målet om heltid.

Larsen minner om heltidserklæringen Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Delta og KS signerte tidligere i år.

– I den står det tydelig at målet om heltid skal nås innenfor sentralt bestemte rammer, det betyr innenfor regelverket i arbeidsmiljøloven, understreker han.

Larsen kjøper heller ikke KS’ argument om at Arbeidsmiljøloven er for rigid. Tvert imot, mener Larsen at Arbeidsmiljøloven er fleksibel nok til å etablere alternative arbeidstidsordninger.

Med dagens ordning gis det dispensasjon til mye av det KS krever, under den såkalte innstillingsretten.

– Vi gir dispensasjon i over 90 prosent av søknadene, sier Larsen, og forklarer at det blant annet gis dispensasjon i tilfeller hvor det er tydelig at brukerne av helsetjenester har fordel av større fleksibilitet i arbeidstida.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy