KS utsetter forslag om å endre arbeidsmiljøloven
Forslaget fra administrasjonen i KS om å gi kommunale arbeidsgivere større makt er utsatt. Fagforbundet mener dette forslaget er et angrep på vår viktigste folkehelselov.
– Forslaget er i tråd med andre arbeidsgiverorganisasjoners hovedtese om at arbeidsmiljøloven er for stram, sier Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundets politiske ledelse.
Lengre arbeidsdager
– Kort oppsummert, dreier forslaget fra KS-administrasjonen seg om lange vakter, kortere hviletid og lengre arbeidsdager. Mulighetene for å jobbe opptil 50 timer i uka innenfor normalarbeidsdagen skal økes, forklarer Larsen.
Kjernen i KS-forslaget, ligger ifølge ham i følgende to punkter:
– at arbeidsgiver kan fravike kravet til daglig hvile på ned til 9 timer eller 8 timer dersom den enkelte arbeidstaker samtykker.
– at arbeidsgiver kan etablere turnusordninger som innebærer at det kan arbeides inntil 10 timer per dag, og at det enkelte uker kan arbeides inntil 50 timer.
– Lange vakter på sykehjem, der vi finner noen av de tyngste yrkene i dag, ivaretar ikke de ansatte over lengre tid, sier Larsen.
Normalarbeidsdagen er nødvendig for å holde folk i disse yrkene i arbeidslivet i 40–50 år, mener han.
– Arbeidstaker, arbeidsgiver og samfunnet er tjent med at folk holdes i jobb, og ikke sliter seg ut før pensjonsalder, sier Larsen.
Risikerer større press på tillitsvalgte
Han oppfatter forslaget som at KS ønsker å legge om sin politikk for å påvirke den framtidige regjeringa, uansett farge, til å endre arbeidsmiljøloven.
– Under en blå regjering kan et eventuelt slik vedtak fra KS bli retningsgivende. Denne type holdninger er i tråd med borgelig politikk, sier Larsen.
Ideen om å åpne for at lokale tillitsvalgte kan avtale avvik fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser har han lite til overs for.
– Det høres kanskje greit ut på papiret, sier Larsen.
Virkeligheten ser ofte annerledes ut, og Larsen frykter at en endring i arbeidstidsbestemmelsene legger større press på de lokale tillitsvalgte og den enkelte arbeidstaker.
– At den enkelte ansatte under lokale forhandlinger sier ja til lengre arbeidstid, kan være frivillig, men kan også like gjerne være et resultat av strukturelt press. I en kommune med 2000 ansatte kan ikke du som ansatt stå alene med denne type saker, sier han.
Heltidserklæring
I forslaget begrunner KS hvorfor de vil endre arbeidstidsbestemmelsene med blant annet målet om heltid.
Larsen minner om heltidserklæringen Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Delta og KS signerte tidligere i år.
– I den står det tydelig at målet om heltid skal nås innenfor sentralt bestemte rammer, det betyr innenfor regelverket i arbeidsmiljøloven, understreker han.
Larsen kjøper heller ikke KS’ argument om at Arbeidsmiljøloven er for rigid. Tvert imot, mener Larsen at Arbeidsmiljøloven er fleksibel nok til å etablere alternative arbeidstidsordninger.
Med dagens ordning gis det dispensasjon til mye av det KS krever, under den såkalte innstillingsretten.
– Vi gir dispensasjon i over 90 prosent av søknadene, sier Larsen, og forklarer at det blant annet gis dispensasjon i tilfeller hvor det er tydelig at brukerne av helsetjenester har fordel av større fleksibilitet i arbeidstida.