ola.tommeras@fagforbundet.no
Ni sykehjem skal ut på anbud i Oslo i løpet av inneværende og neste år. Aldri før har så mange kontrakter rullet ut i norsk eldreomsorg på så kort tid. I kjølvannet taper ansatte rettigheter. Oslo avviser å ta ansvar for ansatte som nærmer seg afp-alder, så lenge dette ikke er pålagt gjennom nasjonalt regelverk..
Ville tapt hundre tusen i året
I mai måned skrev Fagbladet om hjelpepleier Målfrid Andresen (60) ved Manglerudhjemmet. Hun har jobbet for Oslo kommune i 21 år, inntil Manglerudhjemmet ble satt ut på anbud i vinter. Hadde hun fått fortsette i kommunen, kunne hun gått av med avtalefestet pensjon (AFP) om to år og en anstendig pensjon. Etter at sykehjemmet ble satt ut på anbud, var i realiteten AFP-rettigheten tapt. Skulle hun ha funnet på å gå av med AFP likevel, ville hun tapt nesten ett hundre tusen kroner i året, og sittet igjen med minstepensjon.
Konklusjonen til Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fulgevaag var: – Hun har i realiteten valget mellom å glemme AFP eller å bli ruinert.
Grunnen er at ansatte må ha jobbet minst sju av de siste ni år i den private AFP-ordningen for å ha opparbeidet rettighet til å gå av tidligere. Det rammer dermed alle ansatte mellom 55 og 62 år.
Ikke Oslos problem
Finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), mener en opparbeidet AFP-rettighet er en særskilt betingelse som kommunen ikke kan ta ansvar for når de virksomhetsoverdrar sine ansatte til anbudsvinner. I e-post til Fagbladet sier hun:
- Når Oslo kommune konkurranseutsetter sykehjem eller lignende, følger vi det regelverket som gjelder nasjonalt. Derfor legger vi ikke inn ekstraordinære tiltak for å sikre særskilte betingelser.
Utover dette har ikke Oslo ønsket å kommentere at ansatte taper pensjonsrettigheter ved konkurranseutsetting.
Les også: - En utfordring at kommuner sparer på ansattes pensjon
- Skal ikke lide
Etter forhandlinger mellom Fagforbundet Oslo og Unicare Omsorg AS, som har vunnet anbudet, har situasjonen snudd seg for dem som virksomhetsoverdras fra Manglerudhjemmet .
- De ansatte skal ikke lide når arbeidsplassen deres privatiseres, sier administrerende direktør Anne Braathen i Unicare Omsorg. Unicare har sagt seg villig til å kjøpe ansiennitet for dem som havner i denne situasjonen, slik at de som ønsker det kan gå av tidligere uten økonomiske tap.
I AFP-regelverket fins nemlig en bestemmelse (paragraf 2-6, punkt 9) som åpner for at ansienniteten som offentlig ansatt kan godskrives den ansatte etter overføringen til privat ordning. Dette krever imidlertid en egenandel på ett hundre prosent.
- Selskapet som overtar driften av den offentlige arbeidsplassen må dermed dekke hele ekstrakostnaden ved at en ansatt går av tidligere, forklarer Steinar Fuglevaag.
- Vi er klar over det, og det er vi villig til å gjøre, bekrefter administrerende direktør Anne Braathen.
Avtale med Austevoll kommune
De siste ukene har Fagforbundet kjørt to saker der ansatte mister afp-rettigheter etter konkurranseutsetting. I Austevoll er alt av sykehjem satt ut på anbud, og de ansatte overføres til anbudsvinner Aleris. I motsetning til i Oslo, så er Fagforbundet her på vei til å få en avtale med kommunen som sikrer ansattes opparbeide pensjonsrettigheter.
På to år skal Oslo kommune sette ni sykehjem ut på anbud.
Manglerudhjemmet og Urianeborghjemmet ble vedtatt konkurranseutsatt i vinter, i tillegg til Ammerulunden.
Rødtvet sykehjem og Tåsenhjemmet er på anbud.
Torsdag denne uka offentliggjør Oslo kommune ytterligere to sykehjem som skal ut på anbud.
I løpet av året offentliggjør kommunen de to siste som skal på anbud.
Fra 1997 til 2012 var det 47 anbudsrunder på sykehjem i til sammen 15 kommuner i Norge. 38 kontrakter ble vunnet av kommersielle driftere.11 forskjellige selskaper vant kontraktene. Etter salg, omstruktureringer og Adecco-skandalen, er det nå fire aktører igjen. Disse er:
Aleris Omsorg AS: Kom inn på det norske eldreomsorgsmarkedet i 2005, etter oppkjøp av virksomheten til ISS Health og CarePartner. Morselskapet ble solgt for fire milliarder til investeringsselskapet Investor i 2010. Er eid av den svenske Wallenbergfamilien. Drifter fem sykehjem i Oslo, Bergen og Stavanger.
Attendo Norge AS: Tidligere Partena Care. Selskapet kjøpte i 2004 Capio Omsorg, som da hadde kontrakt på drift av tre sykehjem i Norge. Driver i dag fire sykehjem i Oslo, Bærum og Tønsberg, i tillegg til hjemmetjenester i ni bydeler i Oslo. Eies av Attendo Care AB, som er Nordens største selskap innen eldreomsorg. Ble kjøpt opp av Bridgepoint i 2005 og videresolgt til IK Investment Partners i 2007.
Norlandia Care AS: Etablert i 1997, og hadde per 2012 vunnet 11 anbudsrunder. Driver i dag fire sykehjem i Norge og ti i Sverige. Eies av hotellkongene brødrene Adolfsen og siden 2012 av barnehagegründerne Even Carlsen og Ben Harald Eidissen, med 25 prosent hver.
Unicare Omsorg AS: Vant anbudsrunden for drift av Ammerudlunden sykehjem, som selskapet overtar 2. april. Driver fra før St. Hanshaugen sykehjem og hjemmetjeneste i 11 bydeler i Oslo. Overtok virksomheten da svenske Carema Värd och Omsorg overførte virksomheten i Norge til Unicare Helse AS for et år siden. Eies av Una Aas og Tom Erik Tidemann-Andersen, gjennom selskapene Una A AS og Toti Holding AS.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik