Oslo kommune ga blanke – Unicare tok ansvaret

Fagforbundet Oslo har oppnådd avtale med Unicare Omsorg AS som sikrer de ansatte deres AFP-rettigheter. Oslo kommune selv viste dem ryggen.

2013060315490920131216225900

ola.tommeras@fagforbundet.no

Ni sykehjem skal ut på anbud i Oslo i løpet av inneværende og neste år. Aldri før har så mange kontrakter rullet ut i norsk eldreomsorg på så kort tid. I kjølvannet taper ansatte rettigheter. Oslo avviser å ta ansvar for ansatte som nærmer seg afp-alder, så lenge dette ikke er pålagt gjennom nasjonalt regelverk..

Ville tapt hundre tusen i året

I mai måned skrev Fagbladet om hjelpepleier Målfrid Andresen (60) ved Manglerudhjemmet. Hun har jobbet for Oslo kommune i 21 år, inntil Manglerudhjemmet ble satt ut på anbud i vinter. Hadde hun fått fortsette i kommunen, kunne hun gått av med avtalefestet pensjon (AFP) om to år og en anstendig pensjon. Etter at sykehjemmet ble satt ut på anbud, var i realiteten AFP-rettigheten tapt. Skulle hun ha funnet på å gå av med AFP likevel, ville hun tapt nesten ett hundre tusen kroner i året, og sittet igjen med minstepensjon.

Konklusjonen til Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fulgevaag var: – Hun har i realiteten valget mellom å glemme AFP eller å bli ruinert.

Grunnen er at ansatte må ha jobbet minst sju av de siste ni år i den private AFP-ordningen for å ha opparbeidet rettighet til å gå av tidligere. Det rammer dermed alle ansatte mellom 55 og 62 år.

Ikke Oslos problem

Finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), mener en opparbeidet AFP-rettighet er en særskilt betingelse som kommunen ikke kan ta ansvar for når de virksomhetsoverdrar sine ansatte til anbudsvinner. I e-post til Fagbladet sier hun:

- Når Oslo kommune konkurranseutsetter sykehjem eller lignende, følger vi det regelverket som gjelder nasjonalt. Derfor legger vi ikke inn ekstraordinære tiltak for å sikre særskilte betingelser.

Utover dette har ikke Oslo ønsket å kommentere at ansatte taper pensjonsrettigheter ved konkurranseutsetting.

Les også: - En utfordring at kommuner sparer på ansattes pensjon

- Skal ikke lide

Etter forhandlinger mellom Fagforbundet Oslo og Unicare Omsorg AS, som har vunnet anbudet, har situasjonen snudd seg for dem som virksomhetsoverdras fra Manglerudhjemmet .

- De ansatte skal ikke lide når arbeidsplassen deres privatiseres, sier administrerende direktør Anne Braathen i Unicare Omsorg. Unicare har sagt seg villig til å kjøpe ansiennitet for dem som havner i denne situasjonen, slik at de som ønsker det kan gå av tidligere uten økonomiske tap.

I AFP-regelverket fins nemlig en bestemmelse (paragraf 2-6, punkt 9) som åpner for at ansienniteten som offentlig ansatt kan godskrives den ansatte etter overføringen til privat ordning. Dette krever imidlertid en egenandel på ett hundre prosent.

- Selskapet som overtar driften av den offentlige arbeidsplassen må dermed dekke hele ekstrakostnaden ved at en ansatt går av tidligere, forklarer Steinar Fuglevaag.

- Vi er klar over det, og det er vi villig til å gjøre, bekrefter administrerende direktør Anne Braathen.

Avtale med Austevoll kommune

De siste ukene har Fagforbundet kjørt to saker der ansatte mister afp-rettigheter etter konkurranseutsetting. I Austevoll er alt av sykehjem satt ut på anbud, og de ansatte overføres til anbudsvinner Aleris. I motsetning til i Oslo, så er Fagforbundet her på vei til å få en avtale med kommunen som sikrer ansattes opparbeide pensjonsrettigheter.

På to år skal Oslo kommune sette ni sykehjem ut på anbud.

Manglerudhjemmet og Urianeborghjemmet ble vedtatt konkurranseutsatt i vinter, i tillegg til Ammerulunden.

Rødtvet sykehjem og Tåsenhjemmet er på anbud.

Torsdag denne uka offentliggjør Oslo kommune ytterligere to sykehjem som skal ut på anbud.

I løpet av året offentliggjør kommunen de to siste som skal på anbud.

Fra 1997 til 2012 var det 47 anbudsrunder på sykehjem i til sammen 15 kommuner i Norge. 38 kontrakter ble vunnet av kommersielle driftere.11 forskjellige selskaper vant kontraktene. Etter salg, omstruktureringer og Adecco-skandalen, er det nå fire aktører igjen. Disse er:

Aleris Omsorg AS: Kom inn på det norske eldreomsorgsmarkedet i 2005, etter oppkjøp av virksomheten til ISS Health og CarePartner. Morselskapet ble solgt for fire milliarder til investeringsselskapet Investor i 2010. Er eid av den svenske Wallenbergfamilien. Drifter fem sykehjem i Oslo, Bergen og Stavanger.

Attendo Norge AS: Tidligere Partena Care. Selskapet kjøpte i 2004 Capio Omsorg, som da hadde kontrakt på drift av tre sykehjem i Norge. Driver i dag fire sykehjem i Oslo, Bærum og Tønsberg, i tillegg til hjemmetjenester i ni bydeler i Oslo. Eies av Attendo Care AB, som er Nordens største selskap innen eldreomsorg. Ble kjøpt opp av Bridgepoint i 2005 og videresolgt til IK Investment Partners i 2007.

Norlandia Care AS: Etablert i 1997, og hadde per 2012 vunnet 11 anbudsrunder. Driver i dag fire sykehjem i Norge og ti i Sverige. Eies av hotellkongene brødrene Adolfsen og siden 2012 av barnehagegründerne Even Carlsen og Ben Harald Eidissen, med 25 prosent hver.

Unicare Omsorg AS: Vant anbudsrunden for drift av Ammerudlunden sykehjem, som selskapet overtar 2. april. Driver fra før St. Hanshaugen sykehjem og hjemmetjeneste i 11 bydeler i Oslo. Overtok virksomheten da svenske Carema Värd och Omsorg overførte virksomheten i Norge til Unicare Helse AS for et år siden. Eies av Una Aas og Tom Erik Tidemann-Andersen, gjennom selskapene Una A AS og Toti Holding AS.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy