JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo kommune ga blanke – Unicare tok ansvaret

Fagforbundet Oslo har oppnådd avtale med Unicare Omsorg AS som sikrer de ansatte deres AFP-rettigheter. Oslo kommune selv viste dem ryggen.

2013060315490920131216225900

ola.tommeras@fagforbundet.no

Ni sykehjem skal ut på anbud i Oslo i løpet av inneværende og neste år. Aldri før har så mange kontrakter rullet ut i norsk eldreomsorg på så kort tid. I kjølvannet taper ansatte rettigheter. Oslo avviser å ta ansvar for ansatte som nærmer seg afp-alder, så lenge dette ikke er pålagt gjennom nasjonalt regelverk..

Ville tapt hundre tusen i året

I mai måned skrev Fagbladet om hjelpepleier Målfrid Andresen (60) ved Manglerudhjemmet. Hun har jobbet for Oslo kommune i 21 år, inntil Manglerudhjemmet ble satt ut på anbud i vinter. Hadde hun fått fortsette i kommunen, kunne hun gått av med avtalefestet pensjon (AFP) om to år og en anstendig pensjon. Etter at sykehjemmet ble satt ut på anbud, var i realiteten AFP-rettigheten tapt. Skulle hun ha funnet på å gå av med AFP likevel, ville hun tapt nesten ett hundre tusen kroner i året, og sittet igjen med minstepensjon.

Konklusjonen til Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fulgevaag var: – Hun har i realiteten valget mellom å glemme AFP eller å bli ruinert.

Grunnen er at ansatte må ha jobbet minst sju av de siste ni år i den private AFP-ordningen for å ha opparbeidet rettighet til å gå av tidligere. Det rammer dermed alle ansatte mellom 55 og 62 år.

Ikke Oslos problem

Finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), mener en opparbeidet AFP-rettighet er en særskilt betingelse som kommunen ikke kan ta ansvar for når de virksomhetsoverdrar sine ansatte til anbudsvinner. I e-post til Fagbladet sier hun:

- Når Oslo kommune konkurranseutsetter sykehjem eller lignende, følger vi det regelverket som gjelder nasjonalt. Derfor legger vi ikke inn ekstraordinære tiltak for å sikre særskilte betingelser.

Utover dette har ikke Oslo ønsket å kommentere at ansatte taper pensjonsrettigheter ved konkurranseutsetting.

Les også: - En utfordring at kommuner sparer på ansattes pensjon

- Skal ikke lide

Etter forhandlinger mellom Fagforbundet Oslo og Unicare Omsorg AS, som har vunnet anbudet, har situasjonen snudd seg for dem som virksomhetsoverdras fra Manglerudhjemmet .

- De ansatte skal ikke lide når arbeidsplassen deres privatiseres, sier administrerende direktør Anne Braathen i Unicare Omsorg. Unicare har sagt seg villig til å kjøpe ansiennitet for dem som havner i denne situasjonen, slik at de som ønsker det kan gå av tidligere uten økonomiske tap.

I AFP-regelverket fins nemlig en bestemmelse (paragraf 2-6, punkt 9) som åpner for at ansienniteten som offentlig ansatt kan godskrives den ansatte etter overføringen til privat ordning. Dette krever imidlertid en egenandel på ett hundre prosent.

- Selskapet som overtar driften av den offentlige arbeidsplassen må dermed dekke hele ekstrakostnaden ved at en ansatt går av tidligere, forklarer Steinar Fuglevaag.

- Vi er klar over det, og det er vi villig til å gjøre, bekrefter administrerende direktør Anne Braathen.

Avtale med Austevoll kommune

De siste ukene har Fagforbundet kjørt to saker der ansatte mister afp-rettigheter etter konkurranseutsetting. I Austevoll er alt av sykehjem satt ut på anbud, og de ansatte overføres til anbudsvinner Aleris. I motsetning til i Oslo, så er Fagforbundet her på vei til å få en avtale med kommunen som sikrer ansattes opparbeide pensjonsrettigheter.

På to år skal Oslo kommune sette ni sykehjem ut på anbud.

Manglerudhjemmet og Urianeborghjemmet ble vedtatt konkurranseutsatt i vinter, i tillegg til Ammerulunden.

Rødtvet sykehjem og Tåsenhjemmet er på anbud.

Torsdag denne uka offentliggjør Oslo kommune ytterligere to sykehjem som skal ut på anbud.

I løpet av året offentliggjør kommunen de to siste som skal på anbud.

Fra 1997 til 2012 var det 47 anbudsrunder på sykehjem i til sammen 15 kommuner i Norge. 38 kontrakter ble vunnet av kommersielle driftere.11 forskjellige selskaper vant kontraktene. Etter salg, omstruktureringer og Adecco-skandalen, er det nå fire aktører igjen. Disse er:

Aleris Omsorg AS: Kom inn på det norske eldreomsorgsmarkedet i 2005, etter oppkjøp av virksomheten til ISS Health og CarePartner. Morselskapet ble solgt for fire milliarder til investeringsselskapet Investor i 2010. Er eid av den svenske Wallenbergfamilien. Drifter fem sykehjem i Oslo, Bergen og Stavanger.

Attendo Norge AS: Tidligere Partena Care. Selskapet kjøpte i 2004 Capio Omsorg, som da hadde kontrakt på drift av tre sykehjem i Norge. Driver i dag fire sykehjem i Oslo, Bærum og Tønsberg, i tillegg til hjemmetjenester i ni bydeler i Oslo. Eies av Attendo Care AB, som er Nordens største selskap innen eldreomsorg. Ble kjøpt opp av Bridgepoint i 2005 og videresolgt til IK Investment Partners i 2007.

Norlandia Care AS: Etablert i 1997, og hadde per 2012 vunnet 11 anbudsrunder. Driver i dag fire sykehjem i Norge og ti i Sverige. Eies av hotellkongene brødrene Adolfsen og siden 2012 av barnehagegründerne Even Carlsen og Ben Harald Eidissen, med 25 prosent hver.

Unicare Omsorg AS: Vant anbudsrunden for drift av Ammerudlunden sykehjem, som selskapet overtar 2. april. Driver fra før St. Hanshaugen sykehjem og hjemmetjeneste i 11 bydeler i Oslo. Overtok virksomheten da svenske Carema Värd och Omsorg overførte virksomheten i Norge til Unicare Helse AS for et år siden. Eies av Una Aas og Tom Erik Tidemann-Andersen, gjennom selskapene Una A AS og Toti Holding AS.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy