Oslo kommune ga blanke – Unicare tok ansvaret
Fagforbundet Oslo har oppnådd avtale med Unicare Omsorg AS som sikrer de ansatte deres AFP-rettigheter. Oslo kommune selv viste dem ryggen.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ni sykehjem skal ut på anbud i Oslo i løpet av inneværende og neste år. Aldri før har så mange kontrakter rullet ut i norsk eldreomsorg på så kort tid. I kjølvannet taper ansatte rettigheter. Oslo avviser å ta ansvar for ansatte som nærmer seg afp-alder, så lenge dette ikke er pålagt gjennom nasjonalt regelverk..
Ville tapt hundre tusen i året
I mai måned skrev Fagbladet om hjelpepleier Målfrid Andresen (60) ved Manglerudhjemmet. Hun har jobbet for Oslo kommune i 21 år, inntil Manglerudhjemmet ble satt ut på anbud i vinter. Hadde hun fått fortsette i kommunen, kunne hun gått av med avtalefestet pensjon (AFP) om to år og en anstendig pensjon. Etter at sykehjemmet ble satt ut på anbud, var i realiteten AFP-rettigheten tapt. Skulle hun ha funnet på å gå av med AFP likevel, ville hun tapt nesten ett hundre tusen kroner i året, og sittet igjen med minstepensjon.
Konklusjonen til Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fulgevaag var: – Hun har i realiteten valget mellom å glemme AFP eller å bli ruinert.
Grunnen er at ansatte må ha jobbet minst sju av de siste ni år i den private AFP-ordningen for å ha opparbeidet rettighet til å gå av tidligere. Det rammer dermed alle ansatte mellom 55 og 62 år.
Ikke Oslos problem
Finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), mener en opparbeidet AFP-rettighet er en særskilt betingelse som kommunen ikke kan ta ansvar for når de virksomhetsoverdrar sine ansatte til anbudsvinner. I e-post til Fagbladet sier hun:
- Når Oslo kommune konkurranseutsetter sykehjem eller lignende, følger vi det regelverket som gjelder nasjonalt. Derfor legger vi ikke inn ekstraordinære tiltak for å sikre særskilte betingelser.
Utover dette har ikke Oslo ønsket å kommentere at ansatte taper pensjonsrettigheter ved konkurranseutsetting.
Les også: - En utfordring at kommuner sparer på ansattes pensjon
- Skal ikke lide
Etter forhandlinger mellom Fagforbundet Oslo og Unicare Omsorg AS, som har vunnet anbudet, har situasjonen snudd seg for dem som virksomhetsoverdras fra Manglerudhjemmet .
- De ansatte skal ikke lide når arbeidsplassen deres privatiseres, sier administrerende direktør Anne Braathen i Unicare Omsorg. Unicare har sagt seg villig til å kjøpe ansiennitet for dem som havner i denne situasjonen, slik at de som ønsker det kan gå av tidligere uten økonomiske tap.
I AFP-regelverket fins nemlig en bestemmelse (paragraf 2-6, punkt 9) som åpner for at ansienniteten som offentlig ansatt kan godskrives den ansatte etter overføringen til privat ordning. Dette krever imidlertid en egenandel på ett hundre prosent.
- Selskapet som overtar driften av den offentlige arbeidsplassen må dermed dekke hele ekstrakostnaden ved at en ansatt går av tidligere, forklarer Steinar Fuglevaag.
- Vi er klar over det, og det er vi villig til å gjøre, bekrefter administrerende direktør Anne Braathen.
Avtale med Austevoll kommune
De siste ukene har Fagforbundet kjørt to saker der ansatte mister afp-rettigheter etter konkurranseutsetting. I Austevoll er alt av sykehjem satt ut på anbud, og de ansatte overføres til anbudsvinner Aleris. I motsetning til i Oslo, så er Fagforbundet her på vei til å få en avtale med kommunen som sikrer ansattes opparbeide pensjonsrettigheter.