JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mister pensjon for flere hundre tusen

Med et pennestrøk mistet hjelpepleier Målfrid Andresen sin opptjente AFP-pensjon. Hun vil tape nær hundre tusen kroner i året om hun skulle finne på å gå av tidligere.

2013060412113120131216225925

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fagbladet har fått regnet ut konsekvensene for afp-pensjonen til ansatte som blir virksomhetsoverdratt når sykehjemmene i Oslo overdras til private. Blant hjelpepleiere er behovet for tidligpensjon stort. For ansatte som nærmer seg afp-alder på 62 år, kan overdragelsen få dramatiske konsekvenser.

I vinter var Manglerudhjemmet et av fire sykehjem som ble konkurranseutsatt. Unicare Omsorg AS vant anbudet og overtar driften 3. juni.

Fagbladet ba Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag om å regne på pensjonen til Målfrid Andresen. Hans konklusjon: Andresen har valget mellom å glemme retten til afp eller å bli minstepensjonist. Retten til afp er tapt i det øyeblikk hun blir virksomhetsoverdratt.

Mister rettighetene

Hjelpepleier Målfrid Andresen har jobbet for Oslo kommune i 21 år, de siste årene som leder og konsulent. I år fyller hun 60 år, og har lenge vært glad for muligheten til å gå av når hun fyller 62.

– Det kan hende jeg likevel hadde jobbet lenger, men å vite at du kan gå av tidligere dersom jobben blir for tøff, er svært viktig, mener Andresen.

Unicare Omsorg AS er en bedrift med afp-avtale, men ansatte i Andresens alder får ikke nyte godt av den. Hun må ha jobbet fem av de siste syv årene før hun fyller 62 for den private bedriften for å oppnå afp-pensjon. Det vil hun umulig kunne rekke.

– Den rettigheten hun har opparbeidet i kommunen, bortfaller i samme øyeblikk hun overføres til privat avtale, forklarer Fuglevaag. Som hjelpepleier har hun en særaldersgrense på 65 år. De tre afp-åra hun mister utgjør 760.000 kroner. Det er nå å anse som tapt.

Vil tape 100.000 kroner året

Bystyret vedtok i fjor sommer at fire sykehjem skulle ut på anbud i løpet av denne vinteren. Neste år følger ytterligere fire sykehjem. I oktober i fjor falt dommen over hvilke sykehjem som skulle konkurranseutsettes, og Manglerudhjemmet var et av sykehjemmene som markedet skulle konkurrere om å drive til mest gunstig pris og kvalitet.

Dersom Målfrid Andresen hadde fått jobbe for kommunen i to år til, kunne hun ha gått av med en afp-pensjon på 253.608 kroner i året (Nedjustert fra 265.000 for samordning med ektefelles pensjon). Dersom hun går av når hun fyller 62 år etter at Unicare har overtatt, vil pensjonen bli på knappe 157.000 kroner, nesten 100.000 kroner lavere i året.

– Hun vil da bli minstepensjonist resten av livet, til tross for opptjeningsårene. Retten til afp er borte. Det hun har opptjent i kommunens tjenestepensjonsordning vil komme til utbetaling ved fylte 65 år, dog med mindre verdi enn om hun hadde fått jobbe i kommunen fram til hun tar ut pensjon, forklarer Fuglevaag.

Hun taper også når alderspensjonen skal regnes ut etter fylte 65 år. Dersom hun hadde fått gå av i den kommunale avtalen, ville alderspensjonen utgjort 21 trettideler av full pensjon. Når hun går av i privat avtale vil alderspensjonen utgjøre 21 trettifemdeler.

Dersom helsa ikke holder for jobben som hjelpepleier, og Målfrid Andresen likevel går av ved fylte 62 år, så vil hun altså tape nær 100.000 kroner årlig resten av pensjonstiden.

– Søk dere vekk

– Politikerne tenker ikke på konsekvensene for de ansatte når arbeidsplassene legges ut på anbud. Det burde vært et vern for oss som har opparbeidet rettighet i det offentlige, og som er for gamle til å opparbeide rettigheter på nytt i det private, mener Målfrid Andresen.

Hennes kollega Gøril Lindtun er enig. Hun er noen år yngre, og kommer litt bedre ut, men kan tape ca 70.000 i året i tre år om hun går av ved afp-alder.

Det har gått et halvt år siden de ansatte på Manglerudhjemmet fikk vite at arbeidsplassen deres skulle ut på anbud. Det har vært en tung tid.

– Det har vært mye frustrasjon og usikkerhet. Flere har søkt seg over i andre offentlige stillinger, forteller de to. Det kunne Andresen også tenkt seg.

– Men det er ikke lett å få jobb på nytt i en alder av 60 år. Å gå tilbake til full jobb som hjelpepleier nå er helsemessig nesten uaktuelt, sier Andresen.

Hun har vært i kontakt med kommunen, da det var usikkerhet om hennes nåværende stilling ved overdragelse til Unicare.

– Jeg fikk beskjed om at ingen blir overtallige, alle blir overført. Kommunen kan ikke hjelpe med andre jobber, forteller Andresen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy