JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen er mer katolske enn paven når det gjelder Arbeidsmiljøloven

Torbjørn Røe Isaksen (H) mener regjeringen har et religiøst forhold til Arbeidsmiljøloven. Regjeringen mener den må vernes om for å sikre den norske modellen.

2013060512443020131216230007

– Sosial dumping som fenomen vil bli mer utbredt. Nå har regjeringen gitt oss verktøyene vi har bedt om, men opposisjonen har stemt imot flere av dem, sa LOs 2. nestleder Hans Christian Gabrielsen da han i morges møtte Høyres Torbjørn Røe Isaksen og arbeidsminister Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet til frokostdebatt om arbeidslivspolitikk.

– LO har sett på hva de ulike partiene har stemt i stortinget de siste åtte årene, og det sier mer enn ulne partiprogrammer. Et viktig skille er retten til å organisere seg og kampen mot sosial dumping, sa Gabrielsen.

– Loven er ikke tilpasset virkeligheten

«Verktøyene» Gabrielsen snakket om, er tiltakspakkene mot sosial dumping som regjeringen har kommet med de siste årene. Høyre har blant annet stemt mot solidaransvar, innsyn for tillitsvalgte, drøftingsplikt og kollektiv søksmålsrett. Røe Isaksen gjentok sitt budskap om at Høyre har stemt for 19 av 24 forslag i de to første tiltakspakkene fra regjeringen.

– Men dere har stemt imot de viktigste verktøyene, parerte Gabrielsen.

Høyre har sagt de vil ha en oppmykning av Arbeidsmiljøloven og større fleksibilitet i arbeidstidsbestemmelsene. Røe Isaksen mener Arbeiderpartiet har et hellig forhold til Arbeidsmiljøloven, og at det er et dårlig utgangspunkt i en verden som er i forandring.

– Regjeringen er mer katolske enn paven når det gjelder Arbeidsmiljøloven. Vi vil ikke gjøre noen radikale endringer, men loven er i dag ikke tilpasset virkeligheten. Det er ikke snakk om et valg mellom himmel og helvete, som noen prøver å gi inntrykk av, sa Røe Isaksen, som trakk fram eksempelet med Ahus, hvor det nylig kom fram at Arbeidsmiljøloven er brutt over 9.000 ganger i løpet av årets fire første måneder.

– Kanskje det er loven det er noe galt med, spurte Røe Isaksen.

Vil ha flere tiltak mot sosial dumping

Anniken Huitfeldt har varslet at det vil komme flere tiltak mot blant annet sosial dumping. Hun mener presset på den norske modellen er større enn noen gang, og at det derfor blir stadig viktigere å opprettholde maktbalansen i arbeidslivet.

– Når fagbevegelsen mister innflytelse fordi arbeidsinnvandring fører med seg mange uorganiserte, må vi komme med tiltak. Derfor er kollektiv søksmålsrett viktig. Det holder ikke med status quo, vi må innføre nye tiltak. At loven blir overholdt er det viktigste, mener Huitfeldt, og fikk støtte fra Gabrielsen.

– Det er nødvendig med stadig nye tiltak mot sosial dumping. Det er ikke et statisk fenomen, men er et flerhodet troll som er i forandring, sa Gabrielsen.

– Et retningsvalg

Høyre er blitt beskyldt for å pakke inn gammel Høyre-politikk i ny retorikk, og at de unngår å fortelle konkret hva de vil med arbeidslivspolitikken.

– Jeg syns ikke det er feil å snakke forsiktig, og å tenke seg om før man snakker. Vi får beskjed om at vi skjuler forskjellene, det gjør vi ikke, sa Røe Isaksen, som mener det er en dårlig analyse hvis man tror at den norske modellen vil forvitre med en blå regjering.

– Da syns jeg Høyre også bør tenke seg om før de stemmer i Stortinget, sa Huitfeldt.

Hans-Christian Gabrielsen mener høstens stortingsvalg blir et retningsvalg. Han spurte Røe Isaksen hva partiet vil gjøre med blant annet sykelønnsordningen.

– Vi har sagt at vi vil forhandle om en ny IA-avtale (inkluderende arbeidsliv, journ.anm), og hvis LO sier at det ikke blir kutt i sykelønna, så blir det ikke det, sa Røe Isaksen.

Høyre ikke konkret om sykelønn

Men på spørsmål fra Gabrielsen om hvor viktig arbeidslivssakene, som skattefradrag på fagforeningskontingenten og å bevare sykelønna er, var Høyre-politikeren ikke like konkret. LOs 2. nestleder frykter nemlig at disse kun er symbolsaker som vil bli forhandlet bort når Høyre eventuelt skal legge en regjeringskabal med Frp eller Venstre.

– Høyres forhandlingsstrategi har vi ikke diskutert, nå konsentrerer vi oss først om å vinne valget. Det som står i partiprogrammet er vårt utgangspunkt. Og til dem som mener tyngdepunktet vil ligge til høyre for Høyre i en regjering, så blir det feil. Tyngdepunktet vil ligge i sykkelen, ikke i støttehjulet, sa Røe Isaksen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy