- Sosial dumping truer velferdsstaten

Tidligere statssekretær Jan-Erik Støstad mener kampen mot sosial dumping er en forutsetning for å beholde den norske velferdsstaten.

2013061007515920131216230216

torgny.hasaas@lomedia.no

Jan-Erik Støstad tror ikke at en borgerlig regjering vil reversere alt arbeidet den rødgrønne regjeringa har gjort mot sosial dumping, men han tviler samtidig på at de kommer med nødvendige, nye initiativer mot sosial dumping. Støstads erfaringer etter at han har arbeidet med dette i sju år som statssekretær, er at det hele tida er nødvendig å følge opp med nye tiltak for å holde tritt med utviklingen.

– For eksempel sprer sosial dumping seg til stadig nye bransjer. Det begynte i bygg, restaurant og renhold og så har det utviklet seg til offentlig sektor, fiskeri, transport og pelsdyrnæringa. Her kreves det fortløpende oppfølging for å demme opp.

Støstad er aktuell med en ny bok som illustrerende nok heter: «Sosial dumping. Trues den norske modellen?» Nå er Jan-Erik Støstad tilbake i LO-systemet etter over sju år som statssekretær i Arbeidsdepartementet. Etter den rødgrønne valgseieren i 2005 gikk han fra jobben som nestleder i samfunnspolitisk avdeling til statssekretærjobben hos Bjarne Håkon Hanssen, og der har han tjent under til sammen fem ministre. Anikken Huitfeldt er den siste.

– Sosial dumping er ikke bare et problem for arbeidsinnvandrerne. På sikt kan det være et problem for hele den norske modellen, mener den tidligere statssekretæren.

Kjedereaksjon

Støstad har vært helt sentral i utformingen av regjeringens politikk mot sosial dumping. Etter at han gikk av som statssekretær har han hatt karantene. Karantenetida har han brukt til å skrive bok om temaet.

– Målet med boka har vært å gjøre komplisert stoff tilgjengelig, sier han til LO-Aktuelt. Det bildet Støstad tegner, er en slags kjedereaksjon. Når en arbeidsinnvandrer underbetales, vil det føre til at seriøse virksomheter utkonkurreres. Vilkårene i markedet presses, og produksjonen flyttes til lavkostland. Dette vil raskt kunne skape konsekvenser for norske arbeidsplasser og svekke organisasjonene i arbeidslivet. En svekkelse av organisasjonene vil også gjøre det vanskeligere å opprettholde frontfagmodellen. Summen blir undergraving av den norske modellen.

Utviklingen i arbeidsmarkedene i Sør- og Øst-Europa, med skyhøy arbeidsledighet, gjør situasjonen spesielt alvorlig, mener Støstad. Derfor er det nødvendig med tiltak for å sikre at et velregulert og anstendig arbeidsliv overlever. Dette må være en høyt prioritert oppgave framover. Hvis vi ikke lykkes med disse tiltakene, kan også den norske samfunnsmodellen, med dens unike kombinasjon av høy tillit, jevne levekår og god effektivitet, undergraves.

Id-kort

Regjeringen har utarbeidet tre handlingsplaner mot sosial dumping. Støstad har vært sentral i utarbeidelsen av de to første, og er fornøyd med grepet med handlingsplaner.

– Selv om ikke alle tiltakene har truffet helt, har det store grepet med handlingsplaner vært vellykket. Det viser også Fafos evaluering, sier forfatteren til LO-Aktuelt.

Den første handlingsplanen kom i 2006. De viktigste tiltakene da var å styrke Arbeidstilsynet, innføre id-kort i byggenæringen og pålegge kommunene å følge norske vilkår ved offentlige oppdrag.

To år etter kom Handlingsplan 2. Her var det viktigste, og også det mest kontroversielle tiltaket, solidaransvar. Solidaransvar innebærer at hovedentreprenøren også er ansvarlig for at underentreprenørene betaler de allmenngjorte lønningene.

Store lønnsforskjeller

Handlingsplan 3 mot sosial dumping kom med revidert budsjett i år. Da var Støstad ute av regjeringskontorene. Blant tiltakene nå var en bedre allmenngjøringsordning, styrket innsats i offentlig sektor og flere initiativ i transportsektoren.

– Er du fornøyd med tiltakene?

– Handlingsplan 3 er bra, men jeg er nok mer bekymret enn den gjennomsnittlige arbeidstaker og velger. Jeg føler meg veldig på linje med den bekymringen jeg opplever fra tillitsvalgte i LO-systemet. Det er mørke skyer i horisonten, sier han.

Støstad er bekymret for at et åpent arbeidsmarked vil føre til store lønnsforskjeller. Risikoen for sosial dumping vil øke. Han er spesielt opptatt av hva som vil skje hvis andelen midlertidige ansatte øker.

– Til høsten er det valg. Det er en viss mulighet for at det blir en blåblå- regjering. Kommer det til å få noen betydning for kampen mot sosial dumping?

– Jeg tror ikke en slik regjering vil snu opp ned på alt. Det vil nok bli en viss justering på solidaransvaret og innsynsretten. Det har de varslet allerede. Dessuten er det viktig at de vil liberalisere noe når det gjelder mulighetene for å ansette folk i midlertidige stillinger.

– Hva med kollektiv søksmålsrett som er et av forslagene i Handlingsplan 3?

– Det har de varslet at de ikke kommer til å innføre. Det er nok først og fremst passiviteten jeg frykter ved en borgerlig regjering, sier Støstad.

Opp av sofaen

– Ingen arbeidstaker kan få en billigere forsikring mot sosial dumping enn å bruke stemmeseddelen 9. september. Få arbeidskameraten opp av sofaen og putte en rødgrønn stemmeseddel i urnen, sier den tidligere statssekretæren, som allerede er i valgkampmodus.

– Et av vedtakene fra LO-kongressen er at det må bli enklere å allmenngjøre tariffavtaler, at det må lettes på kravet til dokumentasjon. Nå har de rødgrønne vært i regjering i snart åtte år. Hvorfor er ikke det gjennomført allerede?

– Det er komplisert og konfliktfylt. Arbeidsgiverne mener at vi har gjort for mye for fort. Men regjeringen har gjort noe. I Handlingsplan 3 skriver regjeringen at den både vil se på kravet om dokumentasjon i allmenngjøringsordningen og vurdere om reglene for vedtakenes innhold og varighet bør endres, sier Støstad.

– Er det noen av tiltakene som er innført, som du ikke er fornøyd med?

– Bemanningsforetaksregisteret fungerer ikke så bra som vi hadde håpet, men det er vi i og for seg klar over, avslutter Støstad, som er tilbake i LO som spesialrådgiver. Fortsatt er han pålagt et saksforbud for de sakene han jobbet med i departementet et halvt år til.

MEST LEST:
Går du eller står du mye på jobb? Da er det viktig å velge riktig fottøy. Bedriftsfysioterapeut Helene Nilssen ved HMS-senteret Øvre Romerike gir deg tipsene.

Går du eller står du mye på jobb? Da er det viktig å velge riktig fottøy. Bedriftsfysioterapeut Helene Nilssen ved HMS-senteret Øvre Romerike gir deg tipsene.

Bjørn A. Grimstad

Hvilke sko bør jeg bruke på jobben? Sju spørsmål og svar

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

Helge Skodvin

Miljøterapeut Siri ble lønnsvinner blant de kommuneansatte. Se lista over hvem som fikk mest i fjor

Mannen må møte i retten for anklagene. Ifølge advokaten nekter han straffskyld for handlingene han er tiltalt for. (Illustrasjonsfoto)

Mannen må møte i retten for anklagene. Ifølge advokaten nekter han straffskyld for handlingene han er tiltalt for. (Illustrasjonsfoto)

Svein Tofteng

Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av sitt eget fosterbarn

BEDRE FØR: Før Eli Kristine Ekeren fikk jobb som nattevakt på sykehjemmet i 1989, hadde moren hennes den samme jobben. Den gang var tillegget en prosent av lønna, slik at tillegget økte i takt med lønnsutviklingen. Slik er det ikke nå lenger.

BEDRE FØR: Før Eli Kristine Ekeren fikk jobb som nattevakt på sykehjemmet i 1989, hadde moren hennes den samme jobben. Den gang var tillegget en prosent av lønna, slik at tillegget økte i takt med lønnsutviklingen. Slik er det ikke nå lenger.

Frøydis Falch Urbye

Jobben kan påføre Eli både kreft og depresjoner

DÅRLIG SIGNAL: – Dette er nesten litt komisk. Praktisk sett er det en tullesak. Det er også et jævlig dårlig signal å sende til sine ansatte som har jobbet i vinkel, dag, kveld, helg og natt i tre år for å få til sammenslåingen, sier Anders Fosen, leder i Fagforbundet i Asker kommune.

DÅRLIG SIGNAL: – Dette er nesten litt komisk. Praktisk sett er det en tullesak. Det er også et jævlig dårlig signal å sende til sine ansatte som har jobbet i vinkel, dag, kveld, helg og natt i tre år for å få til sammenslåingen, sier Anders Fosen, leder i Fagforbundet i Asker kommune.

Bjørn A. Grimstad

Skal lunsjpausen vare i 20 eller 30 minutter? Nå havner saken i retten

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig.  – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig. – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

Yngvil Mortensen

Alenemor Helene (46) får ikke pleiepenger: – Faen ta dere hele gjengen!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy