JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Solidaritet er mulig!

Om lag 70 norske fagforeningskamerater markerte seg sterkt under Alter Summit i Aten i helga. Sammen med tusener av andre demonstrerte de mot kuttpolitikken i Europa og viste at solidaritet er veien å gå.

2013061008373420131216230219

jan.erik@lomedia.no

Fra Den Polytekniske Høyskolen i Aten til Syntagmaplassen, som ligger like utenfor det greske parlamentet og en gang var okkupert av greske aktivister, slynger et fargerikt demonstrasjonstog seg langsomt framover. Midt i det hele er også en gjeng norske fagforeningskamerater fra LO i Oslo og ulike LO-forbund, representanter fra Attac Norge, fra Norges Sosiale Forum, fra Nei til EU og fra For Velferdsstaten – for anledningen kledd i signalrøde t-skjorter sponset av LO. På skjortenes brystparti er det en gjeng med arbeidere som munner ut i en knyttet neve. Under står det «organize, unite and fight». Og mens de norske demonstrantene skrider framover roper de taktfast: «Norwegian unionist say; let’s unite today, organize and fight, austerity ain’t right!»

Fredelig demonstrasjon

Det ble en verdig demonstrasjon i Atens gater lørdag kveld. Politiet var der, men de rørte knapt på øyelokkene. Verken vannkanoner, pepperspray eller tåregass ble brukt. De sto oppstilt langs ruta, sa ingenting, gjorde ingenting – et flott bidrag fra den greske ordensmakt. Men så var det heller ingen motdemonstranter å se. Det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry var ikke til stede. Det var for så vidt heller ikke invitert med, men noen fryktet at representanter fra partiet ville komme for å lage bråk. Det var neppe noen av Alter Summit-deltakerne som var lei seg for at Gyllent Daggry ble hjemme.

Manifest for et annet Europa

Demonstrasjonen var avslutningen på Alter Summit-arrangementet som startet på fredag med et stormøte i en velodrom, kalt Olympic Stadium. Der ble manifestet for et annet Europa presentert og i praksis vedtatt, et manifest som har som prioritert mål å bygge et Europa basert på likhet, solidaritet og reelt demokrati. Det er et manifest som krever at gjeldsslaveriet stanses, som krever et økologisk og sosialt Europa der innstrammingspolitikken må stanses, et manifest som sier nei til fattigdom og utrygghet og som stiller krav til at bankene skal tjene fellesskapets interesser, som er tilhenger av en demokratisk økonomi. Manifestet, som 150 organisasjoner står bak, er langt mer enn bare floskler – det inneholder en mengde forslag og krav for å skape et demokratisk, sosialt, økologisk og feministisk Europa.

Asbjørn Wahl, leder av For Velferdsstaten og medlem av koordineringskomiteen for hele Alter Summit-arrangementet holdt på stormøtet en flammende appell med manifestet som bakteppe. Til stor glede også for den store norske delegasjonen.

IG Metall er med

Mange talere og representanter for sine organisasjoner var i ilden på dette åpningsmøte. Litt for mange, var det en del som mente. Mye av det samme ble sagt og gjentatt både til det trøttende og til det deprimerende. Konsekvensene av krisa i Europa er ikke stand up-komikk, det er anstrengende å få presentert elendigheten lag på lag. Nå handler det om å slå tilbake.

- Motstand er nødvendig nå! Desto mer internasjonal motstanden er, jo bedre, sier Hans-Jürgen Urban fra tyske IG Metall, et forbund som ikke er medlem av Alter Summit, men er sympatisører.

Jan Willem Gondriaan, representanten for European Public Services Union (EPSU) fulgte opp Urbans oppfordring. Også han mente motstand er viktig.

- Vi ønsker et annet Europa, sier han.

Tsipras

Arrangøren hadde spart godbiten til slutt. Noen mistet det hele. For det ble lenge å vente. Og ikke var det forhåndsannonsert heller – det skulle ydeligvis være en overraskelse. Nærmest som troll av eske dukket nemlig Alexis Tsipras, lederen av den venstreradikale alliansen Syriza, opp på podiet. Pressefotografene hadde sett han på første benk en stund, tatt noen bilder på ærbødig avstand, men ingen visste om han skulle si noe. Da han spratt opp på podiet, dette nye stjerneskuddet på den europeiske politiske venstresiden, tok det nesten av i velodromen.

- En annen verden er ikke bare mulig, den er også helt nødvendig. Vi må sammen bygge en rettferdig verden. For nyliberalismen har skapt rikdom for de få, ulikhet og korrupsjon for resten. Demokratiet er truet. Derfor må alle gode krefter ta opp kampen. Vi er sjelen i denne kampen, vi er de 99-prosentene, sier Alexis Tsipras.

Og det var det nærmeste forsamlingen denne fredagen i Aten kom julekvelden.

Ullmann og sosial dumping

Lørdag ettermiddag, noen timer før demonstrasjon fikk den norske delegasjonen anledning til å vise seg enda mer fram. På et parallellseminar om angrepet på faglige rettigheter i Europa holdt den aldri hvilende Boye Ullmann fra Rørleggernes forening et kort, intenst og lærerikt foredrag om den norske modellen og særlig om kampen mot sosial dumping. Uten verken å reklamere for at sosial dialog var den helligste veien å gå eller å framstille Norge som noe paradis. Som vanlig når Ullmann er i aksjon, sparte han ikke på konfekten. Verken norske myndigheter eller arbeidsgivere slapp fra seansen uten riper i lakken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy