JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gå ut og gjør medlemmene til rødgrønne velgere

Jan Davidsen avsluttet Kommunal 13 med en klar mobiliseringsmelding før stortingsvalget til høsten: – Vi vinner valget hvis de tillitsvalgte ute på arbeidsplassene gjør jobben sin og klarer å mobilisere medlemmene.

2013061216343620131216230428

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi klarte å mobilisere velgerne til rødgrønn seier i både 2005 og 2009. Og vi skal greie det igjen i 2013, sa Fagforbundets leder.

Må mobilisere

Han fortsatte med å gi de tillitsvalgte en ansvarsfull oppgave, nemlig å bruke tilliten de har fått fra medlemmene til å mobilisere dem til å bruke stemmen sin 9. september. Og til å stemme på de partiene som samarbeider med fagbevegelsen.

– Det blir viktig å sikre den politiske makten til partiene som kjenner vår hverdag. Vi er fornøyd med den rødgrønne regjeringen og det den har levert til nå, men stopper ikke her. Det er fortsatt langt igjen, og vi skal videre. For å utvikle de offentlige tjenestene og arbeidslivet, er vi avhengig av å gjenvelge de politikerne som ønsker å samarbeide med oss, sa Davidsen.

Forbundslederen snakket ikke om «det blå eksperimentet» slik mange andre gjør. Han kalte det i stedet «de blå erfaringene».

– For vi vet jo hvordan den borgerlige politikken virker. Det ser vi ute i Europa, og vi skal ikke lenger enn over grensa til Sverige for å se hvordan økende sosiale forskjeller også har ført til økt sosial uro.

– Er det slik vi vil ha det i Norge? Nei, mellom 70 og 80 prosent av den norske befolkningen er i hovedsak enig med oss i at vi ønsker et samfunn som går i en annen retning. Men da må de også vise det på valgdagen 9. september, sa Davidsen.

Fellesskap

Før han holdt sin avslutningsappell hadde tre statsråder i tur og orden gitt konferansedeltakerne sine viktigste grupper til å stemme på dem:

– En blå regjering vil legge om politikken slik at noen få av de største byene og rikeste kommunene får mer på bekostning av mellomstore byer og kommuner med mer spredt bebyggelse. Det vil gi økende forskjeller, sa kommunalminister Liv Signe Navarsete.

– I tillegg vil vi få en helt annen samfunnsutvikling generelt, der alle skal få være seg selv nok. Vi ønsker i stedet et fellesskap der hver enkelt skal ha muligheten til å ha en trygg hverdag, og gjennom det kunne realisere seg selv og nå målene i sine livsprosjekter, sa Navarsete.

Stemmer mot arbeidernes interesser

– Husk at de blå partiene stort sett stemmer mot arbeidstakernes interesser, uansett hva de sier i sine valgkamputspill og sine programmer. De var imot at deltidsansatte skulle få rett til utvidet stilling hvis de har arbeider mer enn stillingsprosenten i ett år. De mener debatten om heltid/deltid diskriminerer dem som frivillig ønsker deltid. Samtidig stemte de imot at ansatte over 62 år skulle ha rett til deltid hvis de ønsket det, sa arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Hun mente allmenngjøring av tariffavtaler var et av de beste og mest målrettede tiltakene mot sosial dumping, noe de blå partiene har stemt imot. Og hun mente løsningen flere av de borgerlige partiene ønsket – nemlig en lovfestet minstelønn – nærmest var å betrakte som å lovfeste sosial dumping.

Tankevekker om skolen

Kunnskapsminister Kirstin Halvorsen brukte Troms som et eksempel på hva som kan skje hvis de borgerlige partiene vinner høstens valg:

– I Troms har vi rundt 6000 elever i videregående skole til enhver tid. Før vi fikk stoppet Kristin Clemet og Bondevik II-regjeringen i 2005, ble det godkjent 1180 studieplasser i private skoler. Alle var i Tromsø by, og alle gjaldt studiespesialisering. Hvis denne utviklingen hadde fått fortsette, ville den ha ført til at offentlige skoler andre steder hadde måttet innskrenke eller blitt lagt ned. Praktiske yrkesfag ville også fått trangere kår. Mange flere elever enn nå måtte ha reist inn til sentrale steder og bodd på hybel, sa Halvorsen.

– Vi har oppnådd resultater ved å utvikle den offentlige fellesskolen. Norske elever er blitt bedre i både leseferdigheter og i matematikk. Det viser internasjonale undersøkelser. Sverige har satset tungt på private skoleløsninger, og der har kunnskapsnivået, sammenliknet med andre OECD-land, sunket dramatisk.

– Det burde være en tankevekker, og jeg forstår godt at de borgerlige partiene ikke ønsker å snakke om dette. Nettopp derfor må vi tvinge dem til å gjøre det, sa Halvorsen.

Les mer om Kommunal 13:

LO-lederen advarer mot høyresida

- Ikke gå i den samme fella som oss

Mange myter om valgfrihet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy