JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– LO må sette krav til regjeringen om asylpolitikken

Fagforbundets Eddie Whyte og Britt Ås mener staten bruker brutale metoder når de kaster ut asylbarn. – Nå må LO-ledelsen følge opp vedtaket fra Kongressen og stille krav til regjeringen.

2013061312263420131216230505

Engasjementet for de rundt 600 lengeværende asylbarna i Norge er stort i fagbevegelsen. Britt Ås fikk både applaus og LO-kongressen med seg da hun gikk på talerstolen i Folkets Hus og argumenterte for å slå ring rundt asylbarna. Fagforbundet fikk gjennomslag for sitt forslag, som blant annet sier at «LO skal arbeide for at barnekonvensjonen legges til grunn for opphold i Norge».

– Nå må vedtaket følges opp i praksis. Det kan ikke ligge og vente på å bli fulgt opp senere, det må skje nå, krever Ås og Eddie Whyte, som begge sitter i Fagforbundets landsstyre.

Neda (12) ble kastet ut

De to har personlig vært engasjert i kampen for asylbarnas rettigheter. Nå mener de altså at LO må presse regjeringen. Begeret rant over da familien Ibrahim, med fire barn, ble kastet ut av Norge i går. Neda Ibrahim (12) sa til Stavanger Aftenblad at politiet kom klokka halv to om natta, og knuste vinduet på døra for å komme inn.

– Les – Politiet knuste vinduet og hentet oss halv to i natt

Utkastelsen kommer før Oslo tingrett har ferdigbehandlet begjæringen om utsatt iverksettelse. Familiens advokat, Arild Humlen, hadde frist til tirsdag med å levere bemerkninger til retten, ifølge avisa.

– Det virker som en brutal framferd og virker direkte bøllete opp mot de prosessene som er satt i gang, sier Humlen.

– Minner om en «nazi-stat»

Historien ryster Eddie Whyte og Britt Ås.

– Det er brutalt, og kan minne om en «nazi-stat». Det er sånn de gjør det, de kommer om natta og skremmer vettet av barna, sier Ås, som er fylkesleder i Fagforbundet Troms.

Hun har hørt om liknende historier tidligere. Yalda i Tromsø er et av barna Ås personlig har engasjert seg for. Ås forteller at faren til jenta sperret døra med en jernstang, for å ha mulighet til å vekke familien hvis politiet skulle komme om natta.

– Det er helt forferdelig det som skjer, sier hun og rister på hodet.

– Disse ungene blir holdt som gissel fram mot stortingsvalget, mener Ås.

Vil ha LO-ledelsen på banen

Ås og Whyte mener dagens regjering har sviktet asylbarna, og at Arbeiderpartiet med sin politikk kaster arbeiderbevegelsens verdier over bord.

– Denne behandlingen av barn er i strid med arbeiderbevegelsens verdier, solidaritet og felleskap, mener Whyte.

I kjølvannet av stortingsmeldingen «Barn på flukt» som kom i fjor, har regjeringen bedt Utlendingsnemnda (UNE) om å redegjøre for sin praksis i saker med lengeværende asylbarn. Rapporten skal leveres til Justis- og beredskapsdepartementet innen fredag, og skal gi svar på i hvilken grad FNs barnekonvensjon blir tatt med i betraktningene når barn kastes ut av landet de har vokst opp i.

– At en så brutal utkastelse skjer den samme uka som UNE skal legge fra sin evaluering, tyder på at det ikke blir noen bedring. Barnekonvensjonen må legges til grunn, slik LO har fattet vedtak om, fastslår Ås og Whyte.

– Hva konkret mener dere LO-ledelsen må gjøre?

– LO må gå i dialog med regjeringen, på lik linje med andre viktige saker. Ledelsen må sette noen krav til Arbeiderpartiet og regjeringen, og tørre å følge opp vedtaket som LO-kongressen står bak. Det haster, sier Whyte.

Føler skam over Ap

Norge har tidligere fått kritikk fra FNs barnekomité for behandlingen av mindreårige asylsøkere. De to Fagforbundet-tillitsvalgte var svært skuffet over at Arbeiderpartiets landsmøte ikke endret syn på asylpolitikken.

– Jeg hadde gledet meg til å vaie stolt med flagget etter landsmøtet. Nå føler jeg bare skam, skam og skam over det som skjer, sier Ås.

Whyte mener politiske verdier kommer i skyggen av byråkratiske prosesser. De to tror at Arbeiderpartiet er forsiktige med å myke opp asylpolitikken for å trekke velgere som er på vippen.

– Det blir feil strategi, mener Whyte.

Nå venter de på evalueringen fra UNE, og mener LO må komme med en klar uttalelse når konklusjonen fra nemnda foreligger.

– I utgangspunktet synes jeg det er helt håpløst at UNE skal evaluere seg selv. Den er ikke verdt mye. Derfor må LO på banen, sier Ås.

Følger opp kongressen

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik sier i en kommentar til FriFagbevegelse:

– Vi forstår medlemmenes engasjement for asylbarna. LO kan ikke gå inn i enkeltsaker, men vil selvsagt følge opp kongressens vedtak om dette, på samme måte som vi gjør i andre saker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy