JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til sak mot Oslo kommune

Oslo kommune nekter Stig Berntsen å komme tilbake til sin gamle jobb etter at han var mistenkt for pasientovergrep. Nå går han til sak.

2013061408495020131216230546

torgny.hasaas@lomedia.no

Fagforbundet går til sak mot Oslo kommune på vegne av Stig Berntsen. Berntsen er hjelpepleieren som i november 2011 ble beskyldt for overgrep mot to av pasientene på Lindeberg omsorgshjem.

Berntsen ble renvasket, men arbeidsgiveren hans har nektet ham å komme tilbake på jobben. De har i stedet brukt styringsretten og beordret ham til rusavdelingen på Stovnerskogen sykehjem.

Berntsen mener at dette har gitt jobben hans et helt nytt innhold, og at det derfor er å betrakte som en endringsoppsigelse. En slik oppsigelse stiller de samme kravene til saklighet som andre oppsigelser.

De alvorlige beskyldningene som ble framsatt mot ham, har gjort Berntsens liv svært vanskelig. Han mener at den eneste veien tilbake til arbeidslivet er gjennom at han får tilbake jobben som hjelpepleier ved Lindeberg omsorgssenter der han jobbet før. Der kjenner de ham, der føler han seg trygg.

Det første året etter at beskyldningene ble satt fram var Berntsen sykmeldt. Nå går han på arbeidsavklaringspenger. Dette medfører et betydelig inntektssak.

Kommunerevisjonen har gjennomgått hva som skjedde da beskyldningene mot Berntsen ble framsatt og saksbehandlingen etterpå. I en foreløpig rapport konkluderer den vanligvis svært forsiktige revisjonen slik:

«Undersøkelsen har vist at det i den først innledende fasen var mangler i håndteringen av saken om påståtte overgrep. Varslingsrutinene ble ikke i tilstrekkelig grad fulgt. Saken var ikke tilstrekkelig opplyst, og det var ikke sørget for dokumentasjon av viktige vurderinger og beslutninger. Det var blant annet mangler ved arbeidsgivers behandling av den ansatte som var mistenkt for å ha begått seksuelle overgrep. I perioden etter den innledende fasen ble saken grundigere undersøkt, samordnet og dokumentert. Det var imidlertid noen svakheter ved saksbehandlingen også i denne fasen.»

I rapporten kritiserer Kommunerevisjonen også hvordan Oslo kommune har ivaretatt sine plikter som arbeidsgiver. Blant annet har de brutt pliktene om oppfølging av den sykmeldte som følger av IA-avtalen.

Oslo bystyres kontrollkomité skal behandle rapporten tirsdag, og det er ventet at deler av rapporten blir offentligonsdag.

Mandag lanserer Rødt-politikeren Erling Folkvord en bok om Stig Berntsen-saken med tittelen «Byråden mot hjelpepleieren».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy