JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Livskraftig tiåring

17. juni fyller Fagforbundet ti år. Decenniet har vært fylt av store og små utfordringer.

2013061708185420131216230650

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

Selv om ikke alle slag er vunnet, er det ingen tvil om at forbundet har satt spor etter seg i den norske samfunnsutviklingen, ikke minst gjennom sin konsekvente kamp mot konkurranseutsetting og privatisering.

Fagforbundets innsats var også avgjørende for de rødgrønnes valgseier i 2005 og 2009. Det la grunnlaget for et samarbeid om forsvaret av den norske velferdsstaten.

I sin spalte Tilbakeblikk beskriver Arnstein Hølmebakk det magiske øyeblikket i 2003 da Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund slo seg sammen: «En junidag for nøyaktig ti år siden, satt 300 delegater fra NKF og 150 fra NHS

i hver sine ekstraordinære landsmøter, der de med et visst vemod nettopp hadde nedlagt sine gamle forbund. I hver sine saler i Folkets Hus, trodde de fleste av dem. Det var som et tablå i et teaterdrama da stor­salens skillevegg som delte forsamlingene langsomt ble trukket til side. Et unisont gisp etterfulgt av noen sekunders øredøvende taushet, ble avløst av en brakende applaus så taket nesten løftet seg da forvandlingen til det nye forbundet med ett ble en synlig realitet.»

Fem år etter stiftelsen hadde Fagforbundet vokst seg stort. I juni 2008 passerte de 300.000 medlemmer, og i jubileumsåret er tallet over 333.000.

Denne jubileumsutgaven av Fagbladet beskriver forbundets liv og virke gjennom ti år. Men det viser også et forbund som ser framover, mot nye saker verd å kjempe for, for å sikre et likestilt arbeidsliv og et rettferdig samfunn.

Det sies at alle gode ting er tre. Den største prøven Fagforbundet blir satt på i jubileums- året, er stortingsvalget i september. Da vil slaget om velferdssamfunnet stå. Med en blåblå regjering kan kampene bli mange og harde de neste fire årene. Innsatsen til forbundets medlemmer i valgkampen vil høyst sannsynlig bli avgjørende for om de rødgrønne for tredje gang blir valgvinnere.

Før valgkampen starter for alvor, skal forbundets jubileum markeres i tida framover – over hele landet. Jeg håper det blir hyggelige avbrekk i den travle hverdagen. Gratulerer med dagen!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy