sidsel.hjelme@fagforbundet.no
På oppdrag fra Justisdepartementet har Utlendingsnemnda (UNE) utarbeidet en rapport om lengeværende barn i asylsaker. I rapporten oppsummeres hva som har vært praksis etter at stortingsmeldingen «Barn på flukt» ble lagt fram i juni i fjor.
UNE-rapporten tar for seg saker der både UDI og UNE har ment at familiene ikke har beskyttelsesbehov, men etter avslaget har bedt om omgjøring.
Men hvordan vurderer UNE hensynet til barnets beste i disse sakene? I rapporten innrømmer UNE at de ikke kan gi et klart svar på hvordan hensynet til barnets beste vurderes.
- Vi har ingen entydig praksis i saker der det er falsk identitet eller der foreldrene ikke har gjort annet galt enn å ikke reise ut, sier UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes til VG.
Kan fortsatt sendes ut etter ti år
UNE opplyser samtidig at det ikke er noen fast grense for når barn tilknytning til Norge utløser oppholdstillatelse. De presiserer at barn fortsatt kan sendes ut selv om de har tilknytning til Norge gjennom 8-10 år.
- Det er ingen klar grense for når barnets beste skal trumfe innvandringsregulerende hensyn. Vi gjør en konkret vurdering i hver enkeltsak, sier Aursnes.
I UNEs evaluering av egen praksis hevder de at «noen flere» barnefamilier får opphold nå med henvisning til barns tilknytning til Norge enn før stortingsmeldingen om «Barn på flukt» ble lagt fram. Siden juni 2012 har har UNE vurdert om det er grunnlag for å omgjøre tidligere avslag for 73 barnefamilier som omfatter 179 barn. 37 av disse familiene har fått oppholdstillatelse i Norge,
Krever at LO må engasjere seg
Mange var rystet da tolv år gamle Neda for en uke siden ble sent ut av Norge fordi UNE mente foreldrenes feilaktige opplysning om identitet veide tyngre enn barnets ti år lange opphold i Norge.
– LO må sette krav til regjeringen om asylpolitikken, sa Fagforbundets Britt Ås og Eddie Whyte.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen