JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport om asylbarn overlevert til Grete Faremo

Mens mange fortsatt gremmes over at norske myndigheter kunne kaste tolv år gamle Neda ut av landet, redegjør UNE for sin praksis for lengeværende asylbarn. Siden juni 2012 har 37 barnefamilier fått omgjort avslagene.

2013061716000720131216230739

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

På oppdrag fra Justisdepartementet har Utlendingsnemnda (UNE) utarbeidet en rapport om lengeværende barn i asylsaker. I rapporten oppsummeres hva som har vært praksis etter at stortingsmeldingen «Barn på flukt» ble lagt fram i juni i fjor.

UNE-rapporten tar for seg saker der både UDI og UNE har ment at familiene ikke har beskyttelsesbehov, men etter avslaget har bedt om omgjøring.

Men hvordan vurderer UNE hensynet til barnets beste i disse sakene? I rapporten innrømmer UNE at de ikke kan gi et klart svar på hvordan hensynet til barnets beste vurderes.

- Vi har ingen entydig praksis i saker der det er falsk identitet eller der foreldrene ikke har gjort annet galt enn å ikke reise ut, sier UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes til VG.

Kan fortsatt sendes ut etter ti år

UNE opplyser samtidig at det ikke er noen fast grense for når barn tilknytning til Norge utløser oppholdstillatelse. De presiserer at barn fortsatt kan sendes ut selv om de har tilknytning til Norge gjennom 8-10 år.

- Det er ingen klar grense for når barnets beste skal trumfe innvandringsregulerende hensyn. Vi gjør en konkret vurdering i hver enkeltsak, sier Aursnes.

I UNEs evaluering av egen praksis hevder de at «noen flere» barnefamilier får opphold nå med henvisning til barns tilknytning til Norge enn før stortingsmeldingen om «Barn på flukt» ble lagt fram. Siden juni 2012 har har UNE vurdert om det er grunnlag for å omgjøre tidligere avslag for 73 barnefamilier som omfatter 179 barn. 37 av disse familiene har fått oppholdstillatelse i Norge,

Krever at LO må engasjere seg

Mange var rystet da tolv år gamle Neda for en uke siden ble sent ut av Norge fordi UNE mente foreldrenes feilaktige opplysning om identitet veide tyngre enn barnets ti år lange opphold i Norge.

– LO må sette krav til regjeringen om asylpolitikken, sa Fagforbundets Britt Ås og Eddie Whyte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy