JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Likestillings-kampen står i arbeidslivet

Arbeidslivet er hovedarena for likestilling, mener likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen. Og børster støv av et velkjent feministisk slagord: – Det personlige er politisk.

2013062408440020131214204439

solfrid.rod@lomedia.no

- Noen sier at hjemmeværende kvinner og deltidsarbeid bare handler om kvinners egne valg, det er det reneste vås, sa statsråd Inga Marte Thorkildsen da hun i dag presenterte stortingsmeldingen Likestilling kommer ikke av seg selv i en Kanvas-barnehage i Oslo.

Stedet var ikke tilfeldig valt. Kanvas har satt seg ambisiøse mål for å rekruttere menn i sine barnehager, og jobber systematisk både med å holde på mennene og unngå at barnas hverdag er delt i blått og rosa.

- Og det er her vi må begynne hvis vi skal lykkes med et mer likestilt samfunn, fastslår statsråden.

Handler om lønn

Kvinner foretar utradisjonelle utdanningsvalg i større grad enn menn. Som det slås fast i meldingen; kvinner har mye å vinne økonomisk på å velge utradisjonelt, det har ikke menn.

Thorkildsen bekreftet på dagens pressekonferanse at hun mener ulikelønn er en like stor hemsko for likestilling som deltidsarbeid.

Kjønnsdelt arbeidsliv

Og arbeidslivet utpekes som hovedarena for likestilling.

- Kampen kommer til å stå i arbeidslivet i åra framover. Det kjønnsdelte arbeidslivet, ulik lønn og ulike forventninger til kvinner og menn både i yrkeslivet og hjemme. Dette er vår største utfordring, fastslår Thorkildsen.

Regjeringen vil videre styrke trepartssamarbeidet for å få mer fart i likestillingsarbeidet.

- Flere har etterlyst sanksjoner mot arbeidsgivere som handler i strid med diskrimineringslovverket. Hvorfor kommer ikke det i denne meldingen?

- Vi må se nærmere på hvordan Likestillings- og diskrimineringsnemda fungerer. Vi skal i gang med en evaluering nå. Det som brenner nå er et lavterskel veiledningstilbud. Vi må hjelpe folk til å ta sin sak til retten. Og vi må diskutere dette i lys av rettssikkerhet, hvordan domstolene fungerer og hvordan nemda fungerer.

Savner sanksjoner

Tone Faugli, nestleder i FO og leder for kvinnepolitisk utvalg, er skuffet over at meldingen ikke gir sanksjonsmuligheter overfor arbeidsgivere som bryter likestillings- og diskrimineringsloven.

Det hjelper lite at ombud og nemd løfter pekefingeren og sier fy, det trengs ris bak speilet, mener Faugli.

Rolls royce med folkevognmotor

Det mener også likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. På FOs jubileumskonferanse for to dager siden beskrev hun den norske diskrimineringsloven som en Rolls royce med folkevognmotor. En av de beste i verden, men uten virkning, fordi det er fritt fram for lovbrudd.

- Hva sier du nå? Er denne meldingen en oppgradering av den motoren?

- En motor, den må man investere i. Sånn er det med likestilling også, sier Ørstavik.

Hun er begeistret for tittelen, som hun mener er et klart signal om at likestilling bare kan oppnås gjennom politiske tiltak.

Regionale pådrivere

Inga Marte Thorkildsen mener likestilling er et av de minst prioriterte målene i utdanningssektoren. Nye fagplaner skal endre på dette.

Kunnskap trengs, også blant voksne, fastslår Thorkildsen. Og forteller om et møte med ordførere fra kommuner med lav kvinneandel i politikken.

- De forklarte meg at det var så få kvinner å ta av, og at det var uheldig å «bruke dem opp» ved å velge dem inn i alle råd og utvalg. Et godt eksempel på at det går an å tenke veldig feil. Det trengs kunnskap og praktisk veiledning, fastslår Thorkildsen.

Hun vil opprette fire regionale kompetansemiljø for likestilling. De skal ligge under Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og ha en pådriverfunksjon overfor kommuner, arbeidsplasser og skoler.

Flere kvinner på listene

Nesten åtte av 10 ordførere her i landet er menn. Kvinneandelen i kommunestyrene varierer, men er enkelte steder under 10 prosent.

Regjeringen skriver i meldingen at den vil «stimulere» de kommunene som har under 30 prosent kvinner til å sette sammen mer kjønnsbalanserte partilister.

Hvis det ikke fungerer, vil regjeringen vurdere behovet for «ytterligere tiltak», som det heter i meldingen.

Må tørre å være upopulær

- Du sier at man må tørre å komme med upopulære tiltak for å komme videre. Hvilke upopulære forslag ligger i denne meldingen?

- Det gjaldt tidligere forslag. Fedrekvote er et eksempel.

- Men er det ikke nødvendig med upopulære tiltak framover?

- Det kan godt hende. At vi nå etablerer en struktur for at noen skal bry nesa si med det som skjer lokalt. Det vil nok noen mene er noe tull. Andre vil svare at det treng. Det kommer mye an på hvor du står, om du synes likestilling er viktig.

Håper på ny fart i likelønnsdebatten

FOs Tone Faugli er veldig fornøyd med at meldingen adresserer likestilling som et strukturelt problem.

Det trengs for å imøtegå NHOs retorikk om kvinners valg, mener hun.

- Jeg er også veldig glad for at statsråden er tydelig på at likelønn er like viktig som deltidsutfordringer. Jeg håper det kan gi vind i seilene i likelønnsdebatten.

Forventer tiltak

Jeg er veldig glad for regjeringens problemforståelse, men jeg er redd jeg må lete med lys og lykte etter de konkrete grepene. Men så er jo dette en stortingsmelding. Jeg forventer at den følges opp med klare politiske tiltak, sier Sunniva Ørstavik.

- Hvilke grep savner du?

Jeg vil ha en helhetlig politikk for likestilling, fra barnehagen og utover. Det er bra med kompetanse sentre, og det er bra med veiledning for dem som blir utsatt for seksuelle overgrep. Men vi må forebygge, ikke reparere. Jeg kjenner ingen jenter som ikke har opplevd seksuell trakassering i arbeidslivet. Dette er økende blant ungdom. Det må stoppes.

Stortingsmeldingen finner du her.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy