JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seier mot deltidsfattigdom

Fagforbundet og LO vant i Arbeidsretten. Heretter skal alle ansatte meldes inn i pensjonsordningen, selv om de jobber mindre enn 40 prosent stilling. Dommen er enormt viktig for titusenvis av ansatte.

2013062412542020131216231120

titti.brun@fagforbundet.no

Deltidsansatte i det offentlige som jobber mindre enn 14 timers uke, det vil si 37,5 prosent stilling, er hittil holdt utenfor pensjonsordningen. Det rammer også dem som jobber hos forskjellige arbeidsgivere i det offentlige.

Fagforbundet og LO har ment at dette er diskriminerende, og vunnet i Arbeidsretten.

– Dette er en viktig seier for Fagforbundet, og dommen har stor betydning for mange av våre medlemmer. En av de viktigste dommene som sikrer pensjonsrettigheter for en stor gruppe lavtlønte i lave stillingsbrøker, sier Fagforbundets advokat Anne-Gry Rønning-Aaby, som sammen med de to LO-advokatenene Einar Stueland og Sigurd-Øyvind Kambestad prosederte saken.

Angår titusenvis

Fagforbundets seier angår mange. Særlig kvinner. I KS-området, det vil si i virksomheter organisert i KS, er det godt over 30.000 personer som har stillingsprosent under 40 prosent eller kombinerer to eller flere stillinger.

Mange har fast deltid under 14 timer i uka på en arbeidsplass og er vikar på flere andre institusjoner. Det gjelder mange helsefagarbeidere, renholdere og brannmenn. Det gjelder også ansatte som jobber deltid i flere barnehager, eller sykepleiere som har under 40 prosent fast stilling og fyller opp med vakter på andre institusjoner. Disse er hittil ikke meldt inn i pensjonsordningen.

Deltidsfattigdom

De ufrivillige deltidsarbeidende taper daglig lønnsinntekt ved ikke å være i full stilling. Verre er det at de i et livsløpsperspektiv også har mistet pensjonsrettigheter og sikkerhetsnettet dersom det skjer en ulykke. De har, i kortere eller lengre perioder av yrkeslivet, en så lav stilling at de ikke blir innmeldt i en pensjonsordning.

Det å være innmeldt sikrer ikke bare framtidig inntekt, men er også viktig for etterlattepensjon, særaldersgrenser og uførepensjon.

Store konsekvenser

Fagforbundet mente at tariffavtalene i det offentlige er ugyldige fordi de diskriminerer deltidsansatte. Når nå dommen har gitt medhold i KS-området, betyr det at reglen om 14 timers terskel er slettet med øyeblikkelig virkning. Denne dommen vil få konsekvenser også for mange andre tariffområder.

– Dette er et viktig skritt. Dommen gjelder i første omgang kommunal sektor, men vi er allerede i gang med å vurdere hvordan saken skal følges opp videre, sier Rønning-Aaby.

Også statlig sektor

LO-advokat Stueland antar dommen vil få betydning også for statlig sektor. Også i Staten gjelder det en 14 timers regel for å være omfatte av pensjonsordningen og dommen krever derfor at det skjer en opprydding i det offentlige pensjonssystem. Dommen kan også få betydning for privat sektor. Lovverket åpner for at ansatte som arbeider «mindre enn en femdel av full stilling» helt kan unntas fra pensjonssystemet. Det er mulig lave stillingsbrøker går klar av diskrimineringsforbudet, noe Arbeidsretten også er inne på i sin dom, men det er uklart hvor grensene går.

– Les mer om LO-advokatenes vurdering og last ned dommen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy