JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO kommune er skeptisk til ny uførepensjon

Arbeidsdepartementets forslag til tilpasning av offentlig uførepensjon til ny uføretrygd i folketrygden, er ute på høring. Daglig leder i LO kommune, Klemet Rønning-Aaby, krever endring på flere områder.

2013062710551220131216231327

Arbeidet med høringen startet tidligere denne uka. LO kommune og Fagforbundet har bestilt regnestykker fra KLP for å vurdere forslaget ut ifra hvordan det påvirker uføre fra kommunesektoren og helseforetakene.

– Inntil beregningene er klare, er det vanskelig å være bastant, men vi er særlig skeptiske til to punkter. Vi mener ytelsene for dem med lav lønn er for lave til å opprettholde kjøpekraften, og vi er imot forslaget om en nedre grense for uførhet for å få uførepensjon i ordningen, sier Rønning-Aaby.

Forskjell på stat og kommune

Problemet med ytelsene som foreslås mener han blant annet ligger i forskjellen mellom stat og kommune.

– Departementet baserer sine beregninger på statens pensjonskasse. Der er det få uføre som berøres av forslagets satser for lave inntekter. Det er i kommunen du finner deltidsstillinger og mer fysisk og mentalt belastende arbeidssituasjoner med høy uføreandel, sier Rønning-Aaby.

Ifølge ham jobbes det med et konstruktivt forslag for å få hevet bunnsatsene slik at de med lav lønn blir bedre ivaretatt i den nye uførepensjonsordningen.

– Alle mener det er en fordel med like pensjonsregler i offentlig sektor, og dette vil vi legge til grunn for høringen, legger han til.

Begrenser delvis uføretrygd

Fram til nå har det vært mulig å motta uførepensjon i tjenestepensjonsordningen fra første prosent du ikke kan jobbe som resultat av uførhet. I det nye forslaget er det satt en nedre grense for dette på 20 prosent.

– Denne begrensningen har ingenting med endringen av folketrygden å gjøre, sier Rønning-Aaby, og legger til at han ikke ser noen reelle grunner for dette forslaget.

– Nåværende ordning sikrer at folk kan være i jobb ved å kombinere delvis lav uførhet med å jobbe så mye du makter. Denne løsningen fungerer bra i de få tilfellene det er aktuelt, og trenger ikke endres på, fortsetter han.

Arbeidsdepartementets forslag til endringer i lov om Statens pensjonskasse omfatter nye regler for uførepensjon som er tilpasset ny uføretrygd i folketrygden og nye regler for skattlegging av uføreytelser.

Veien framover

Fristen for å svare på forslaget er satt til 20. august.

– Vi vil forsøke å komme med en felles uttalelse fra arbeidstakersiden i hele offentlig sektor, sier Rønning-Aaby, som tror det er bred enighet på arbeidstakersiden om innvendingene.

Etter fristen vil Arbeidsdepartementet innkalle til møte med partene før lovproposisjonen skrives og legges fram for Stortinget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy