Arbeidet med høringen startet tidligere denne uka. LO kommune og Fagforbundet har bestilt regnestykker fra KLP for å vurdere forslaget ut ifra hvordan det påvirker uføre fra kommunesektoren og helseforetakene.
– Inntil beregningene er klare, er det vanskelig å være bastant, men vi er særlig skeptiske til to punkter. Vi mener ytelsene for dem med lav lønn er for lave til å opprettholde kjøpekraften, og vi er imot forslaget om en nedre grense for uførhet for å få uførepensjon i ordningen, sier Rønning-Aaby.
Forskjell på stat og kommune
Problemet med ytelsene som foreslås mener han blant annet ligger i forskjellen mellom stat og kommune.
– Departementet baserer sine beregninger på statens pensjonskasse. Der er det få uføre som berøres av forslagets satser for lave inntekter. Det er i kommunen du finner deltidsstillinger og mer fysisk og mentalt belastende arbeidssituasjoner med høy uføreandel, sier Rønning-Aaby.
Ifølge ham jobbes det med et konstruktivt forslag for å få hevet bunnsatsene slik at de med lav lønn blir bedre ivaretatt i den nye uførepensjonsordningen.
– Alle mener det er en fordel med like pensjonsregler i offentlig sektor, og dette vil vi legge til grunn for høringen, legger han til.
Begrenser delvis uføretrygd
Fram til nå har det vært mulig å motta uførepensjon i tjenestepensjonsordningen fra første prosent du ikke kan jobbe som resultat av uførhet. I det nye forslaget er det satt en nedre grense for dette på 20 prosent.
– Denne begrensningen har ingenting med endringen av folketrygden å gjøre, sier Rønning-Aaby, og legger til at han ikke ser noen reelle grunner for dette forslaget.
– Nåværende ordning sikrer at folk kan være i jobb ved å kombinere delvis lav uførhet med å jobbe så mye du makter. Denne løsningen fungerer bra i de få tilfellene det er aktuelt, og trenger ikke endres på, fortsetter han.
Arbeidsdepartementets forslag til endringer i lov om Statens pensjonskasse omfatter nye regler for uførepensjon som er tilpasset ny uføretrygd i folketrygden og nye regler for skattlegging av uføreytelser.
Veien framover
Fristen for å svare på forslaget er satt til 20. august.
– Vi vil forsøke å komme med en felles uttalelse fra arbeidstakersiden i hele offentlig sektor, sier Rønning-Aaby, som tror det er bred enighet på arbeidstakersiden om innvendingene.
Etter fristen vil Arbeidsdepartementet innkalle til møte med partene før lovproposisjonen skrives og legges fram for Stortinget.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard