JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens Stoltenberg: – Høyre snakker ned forskjellene

Statsminister Jens Stoltenberg avviser Høyres påstand om at partiet bare vil justere den politiske kursen. – Høyre står ikke for moderate endringer, sier han.

2013062807402320131216231437

frode.ronning@lomedia.no

Høyre har dempet snakket om privatisering og skattelette. Ledende tillitsvalgte i partiet er opptatt av å fortelle velgerne at Høyre har blitt mykere:

– Partileder Erna Solberg ga i 2011 ut boka «mennesker, ikke milliarder», der hun tar et oppgjør med Høyres hang til å snakke for mye om penger.

– Høyres talsperson for arbeidsliv, Torbjørn Røe Isaksen, forteller at «Vi vil ikke gjøre noen radikale endringer» med arbeidsmiljøloven.

Statsminister Jens Stoltenberg advarer velgerne mot å bite på Høyres agn.

– Høyre prøver å snakke ned forskjellene mellom partiene. Det er avgjørende forskjeller mellom Ap og Høyre i politikken for arbeidslivet, sier han i et intervju med frifagbevegelse.no.

Stoltenberg lister opp saker som skiller blokkene:

– De vil øke adgangen til midlertidige ansettelser, og dermed mer innleie av arbeidskraft. Høyre vil svekke tiltakene mot sosial dumping, og stemte mot solidaransvar og innsynsretten. De vil ikke at Arbeidstilsynet skal kunne gi overtredelsesgebyr når bedrifter bryter arbeidsmiljøloven, slik vi nettopp vedtok, sier Ap-lederen og understreker:

– Dette er ikke moderate endringer, og vi må huske at Frp og Høyre i alle år har jobbet for å svekke arbeidsmiljøloven.

Skatt og skole

Stoltenberg ser også avgjørende forskjeller på de to blokkene i synet på skatt, og hvordan man vil organisere skolen.

– Det er ikke en liten forskjell om du vil bruke 25-100 milliarder årlig i skattelette i stedet for offentlig velferd. De vil bruke alle nye penger over statsbudsjettet de neste åra til skattelette, sier han.

Ap-lederen frykter den norske enhetskolen står for fall.

– Det er ikke et lite skifte når de ønsker massiv privatisering i skolesektoren, og vil slippe kommersielle krefter inn i skolen.

Han trekker fram erfaringene fra Sverige, som har hatt borgerlig regjering siden 2006.

– I Stockholm går 40 prosent av elevene i private skoler. Da blir det én skole for de rike og én for de fattige. Én for muslimer og én for kristne. Dette øker forskjellene i samfunnet, advarer Stoltenberg.

Norske 10-åringer er ifølge statsminister best i Norden i matematikk. Samtidig er Sverige det eneste nordiske landet som har fått dårligere resultater i lesing i tre Pisa-undersøkelser på rad. Pisa er en undersøkelse som sammenlikner nivået blant elever internasjonalt.

Ikke mer dagpenger

LO har stilt 45 spørsmål til de politiske partiene. Ett av spørsmålene er: «Vil partiet øke dagpengesatsen for de ledige».

– Vi har økt dagpengene. Vi fjernet to ventedager for de som får dagpenger, og vi gjeninnførte opptjening av feriepenger for mottakere av dagpenger. Dessuten har vi bedret rettighetene til dagpenger under permittering.

– Men vil dere øke satsen for dagpenger?

– Nei, vi har ikke planer om å øke satsen, for vi har allerede økt dagpengene, sier Stoltenberg.

Kan revurdere skatteløftet

Før valget i 2005 ga Stoltenberg og Ap et løfte om at skattenivået ikke skal økes fra nivået i 2004. Dette har de holdt. Men løftet kritiseres av dem som vil omfordele fra privat til offentlig sektor.

Nå åpner Stoltenberg for å revurdere skatteløftet, men ikke i denne stortingsperioden.

– Det er mulig å øke velferden kommende fireårsperiode og samtidig holde skatteløftet. Det vi får inn gjennom vekst i økonomien og jevn innfasing av oljepenger, skal vi bruke på velferd. Høyre og Frp vil gi dette i skattlette, sier Stoltenberg.

– De kommende åra vil velferdsstaten få økte utgifter, blant annet fordi antallet 80- og 90-åringer vil øke betydelig. Hvordan kan staten makte å øke velferden samtidig som skatteløftet holdes?

– Det er klart at dette kan se annerledes ut om 8-12 år, og da får vi diskutere det, sier Stoltenberg som viser til at den kraftige økningen i antallet eldre over 80 og 90 først vil inntreffe på 2020-tallet.

– Frp øker forskjellene

Fremskrittspartiet går til valg på et program som sier at lønn og arbeidstid skal avgjøres lokalt, og ikke sentralt mellom landsdekkende organisasjoner.

Statsministeren mener dette er en risikabel strategi.

– Hvis vi svekker de sentrale lønnsoppgjørene, vil den enkelte arbeidstaker stå svakere. Vi ser at i land med svak fagbevegelse, er forskjellene mye større, sier statsministeren.

– Vil Frp i regjering kunne lykkes med å svekke fagbevegelsen?

– Ja, det kan de gjøre. Det er sterke økonomiske krefter som trekker i retning av mer sosial dumping og større forskjeller mellom folk. OECD la nettopp fram tall som viser at ulikhetene i Europa har økt kraftig, sier Stoltenberg, og maner til innsats:

– Det trengs motkrefter. Det er så sterke krefter som drar i retning av mer ulikhet, at man hele tida må jobbe for det motsatte, sier statsministeren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy