JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter at søndagsåpne butikker vil tappe helsevesenet for folk

– Helse- og omsorgssektoren trenger flere folk. Det den ikke trenger, er hardere konkurranse fra søndagsåpne butikker om arbeidskraften, sier Kjellfrid T. Blakstad i Fagforbundets politiske ledelse.

2013080714204020131216232516

per.flakstad@fagforbundet.no

Hvis det blir regjeringsskifte til høsten, kan det ganske raskt bli åpnet for at alle butikker kan holde søndagsåpent. Både Høyre, Venstre og Frp ønsker dette.

Vil tappe velferdsansatte

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er redd for at søndagsåpne butikker vil tappe helse- og omsorgssektoren for arbeidskraft.

– Det krever mange titalls tusen mennesker for å holde søndagsåpne butikker, sier Halvorsen til NRK. Hvor skal de komme fra?, spør hun.

– Jeg frykter at det kan gå på bekostning av den store rekrutteringsjobben vi har for å få ungdom til å velge helse- og omsorgsyrker og barnehagejobber, fortsetter kunnskapsministeren.

Bekymringsfullt

Kjellfrid T. Blakstad er leder i Seksjon helse og sosial og sitter i Fagforbundets politiske toppledelse. Hun deler Kristin Halvorsens bekymring for å slippe løs søndagsåpne butikker.

– Det er realistisk å tro at de vil konkurrere om mange av de samme som velger yrker innenfor helse- og sosialfagene. Der sliter vi allerede med rekrutteringen i forhold til de store behovene for nye hender som Velferds-Norge kommer til å være avhengig av om noen år.

– Derfor er jeg enig med Halvorsen i at dette er bekymringsfullt, sier Blakstad.

– Samtidig må jeg spørre om søndagsåpne butikker er noe som forbrukerne etterspør og har behov for. Jeg er slett ikke sikker på det, legger hun til.

– Det bør være et mål at folk ikke skal jobbe mer ubekvemt enn det samfunnet har behov for. Helse- og omsorgssektoren har slike behov fordi syke og pleietrengende trenger tilsyn og stell sju dager i uka. Men jeg kan virkelig ikke se at vi dekker viktige samfunnsbehov ved å holde butikkene åpne på søndager, sier Blakstad.

Flere jobber for unge

– Alle skjønner at det ikke betyr færre sykepleiere og lærere selv om studenter får mulighet til å ta seg en søndagsjobb, sier Nicolai Astrup i Høyre til NRK. Han tror søndagsåpne butikker vil føre til flere arbeidsplasser og større jobbmuligheter spesielt for unge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy